Süt üreticileri isyanda!

Nihat KÖSE

Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı

Yurttaşlarımızın gözünden kaçmıştır. Çünkü sonuçlarını henüz görmedik. Geçen hafta süt desteklemeleri açıklandı. Sıkı durun her şey artarken desteklemeler düştü. Yanlış anlamadınız. Desteklemeler düştü. Ocak, şubat, mart, nisan aylarında süt desteklemeleri 25 krş / litre iken mayıs, haziran aylarının desteklemesi 10 krş / litre olarak belirlendi. Üstelik mayıs haziran aylarına ait ödenecek destekleme miktarı geçen hafta açıklandı. 4-5 aylık gecikme de işin cabası. Üreticiler daha önce 25 krş /litre destekleme aldıkları için yine aynı desteklemeyi alacaklarını düşünüyorlardı ama sonuç üreticilerimizi üzerek 10 krş / litre olarak açıklandı.

***

Bu sadece örgütlü üreticilerimizin alabileceği miktar. Diğerleri daha az, sıcak süt, soğuk süt olmasına göre 3 krş / litre , 7 krş/ litre gibi desteklemeler alıyorlar ki bunun adına destekleme demek mümkün değildir. Her şey artarken desteklemelerin azalmasını anlamak mümkün değildir. hem de sütün, hayvansal proteinin beslenmedeki önemi bu kadar açıkken. Yem fiyatları son bir yılda % 50 civarında artmışken, enerji, ilaç vs giderler artarken sütteki desteklemenin azalması anlaşılabilir gibi değildir.

***

Hayvancılık sevgiyle yapılabilecek zor bir iştir. Yetiştiricilerimiz bu işten para kazanmazlarsa hayvancılığı bırakırlar. Gerçekler gösteriyor ki hayvancılığı bırakanların geri dönmesi de mümkün olmuyor. Zaten kendimize yetmeyen üretimimizde insanların bu işten uzaklaşması sonucu daha da yetmez hale gelecektir. Sonunda insanlarımızı besleyemeyeceğiz. Halkını, çocuklarını sağlıklı yeterli ve dengeli besleyemeyen toplumların gelecekleri de sorunlu olacaktır. Gıda da dışa bağımlı olan ülkeler, ithal etmek zorunda kalacağı gıda ürünlerinin üretimini denetlemesi de mümkün olmayacağından geleceklerini planlayamaz. Sütün para etmemesi sonucu ineklerimiz azalacak, anası olmazsa danası da olmaz mantığıyla baktığımızda kırmızı et açığımızda artacak sorun daha da derinleşecektir.

***

Yetkililerimizi buradan uyarıyorum. Hayvancılığımız bu anlayışla daha da kötüye gider. Bu günlerimizi mumla ararız.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor