Büyükşehir’den atık toplama yarışması
ADANA (BÖLGE)-Adana Büyükşehir Belediyesi ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından ortak yürütülen “Okullar Arası Ödüllü Atık Pil Toplama Yarışması” ile öğrencilerde çevre bilinci ve insan sağlığı konusunda duyarlılık oluşturulması, farkındalık yaratılması hedefleniyor.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın desteği ile atık pil toplama yarışması başlatıldı. Atık pil toplama yarışması 30 Nisan 2020 tarihinde son bulacak. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından başlatılan yarışma süresi içerisinde en çok atık pil toplayan okullara teşvik amaçlı ödüller verilecek.
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri tarafından okullara plastik pil kutusu, masa üstü pil kutusu ve afişler dağıtılıyor ve bilgilendirme yapılıyor. Ayrıca gelen talepler doğrultusunda muhtarlıklara, kamu kurum ve kuruluşlarına atık pil kutusu dağıtımları yapılıyor.
ATIK PİLLERİN DOĞAYA ATILMASININ SONUÇLARI VE GERİ DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİ
Atık piller, yani kullanılmış piller; gelişigüzel çevreye veya çöpe atıldığında pilin dışındaki koruyucu kap zamanla delinerek, içindeki bazı zararlı maddeler (civa, kadmiyum, nikel v.b.) ayrışarak; su, toprak ve havayı kirletebilirler. Metaller toprağa ve oradan da yeraltı sularına karışabilir. Bunun sonucunda toprak kullanılmaz hale gelir ve metallerin sebep olduğu su kirliliği yaşanır. Pillerin içindeki maddeler kimi zaman ölümcül tehlikelere de yol açabilir. Bu yüzden taşınabilir türdeki atık pillerin geri dönüşümünün hedefleri, alıcı ortamları atık pillerden kaynaklanabilecek zararlı emisyonlardan korumak, ağır metallerin toprağa veya suya karışmasını önlemek ve özellikle pillerin bünyesindeki bazı değerli metalleri geri dönüştürerek ekonomik kazanç yaratmaktır.