Bulut, “İktidar yüzünü vatandaşa dönmeli’

ANKARA (BÖLGE)-CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM’de görüşmeleri devam eden Dijital Hizmet Vergisi Kanunu’nun 23. Maddesi üzerine verilen önergede iktidarın vergi düzenlemesini ve bütçeyi eleştirdi.  Saray’ın talepleri doğrultusunda yeni vergiler getirildiğini kaydeden Bulut, vergilerin aslında yeni zamlar olduğunu,  vatandaşa yeni bir külfet, yeni bir maliyet getirildiğinde bunun adının zam olduğunu kaydetti. Ülkenin çeşitli yerlerinde siyanürle yaşanan toplu ölümlerin ekonomik kriz kaynaklı olduğunu belirten Bulut, ekonomik krizde vatandaşa görev düştüğü gibi, Meclis’e de görev düştüğünü bildirdi. Bulut, devlete düşen görevin, vatandaştan gelir durumuna göre vergi almak olduğunun altını çizdi.

MECLİS’E DÜŞEN VATANDAŞIN İHTİYACINA GÖRE VERGİ SİSTEMİ GETİRMEK

İngiltere’de 1215 yılında demokrasiyle özdeşleşen Magna Carta’yı hatırlatan Bulut, “Magna Carta’nın ilk açıklaması vergilendirme üzerinedir çünkü kralın vergi salma hakkına sınırlandırma getirilmiştir. Vergiyi sınırlandırma, demokrasinin başlangıcı sayılır. Böylesi önemli bir konuda Meclis, kendi üzerine düşen görevi yapmak durumunda. Saray’dan böyle talepler gelebilir; yürütme daha rahat yürütmek adına, kendi bütçesini güçlü tutmak adına taleplerde bulunabilir, “Ben yanlış yaptım, vatandaşı yoksulluğa sevk ettim” demez, yeni vergilerle bu taleplerde bulunabilir ama Meclise düşen vatandaşın ihtiyacına göre bir vergi sistemi getirmek” dedi.

VERGİ ADALETİ OLMALI

İktidarın vergilerle yani yüzünü nereye döndüğünün ortaya çıktığını kaydeden Bulut, verginin tüm kesimlere hitap etmesi için ve ülkede demokrasiyi, huzuru ve güveni getirebilmesi için vergi adaletinin çok önemli olduğunu; ancak Türkiye’de büyük bir vergi adaletsizliğinin olduğunu kaydetti. Türkiye’de iki tip vergilendirme olduğunu kaydeden Bulut şöyle devam etti:

“Bu vergilendirmelerden bir tanesi, “doğrudan” dediğimiz vergilendirme sistemi. Aldığınız maaşa göre, kazancınıza göre vergi veriyorsunuz. Diğer vergi sistemi dolaylı vergi sistemi. Asıl haksızlık orada yaşanıyor.  Eğer siz geliri düşük olanlar yani fakirlik sınırında olanlar ile gelir düzeyi yüksek olanlardan benzer vergileri, aynı vergileri alırsanız orada adaletsizlik başlar. Bir vatandaş et almaya gittiğinde “Senin gelir durumun düşük, bu et için senden sıfır vergi alıyoruz.” ya da diğerine de “Senden yüksek vergi alıyoruz.” deme şansı olmadığı için dolaylı vergi adaletsiz bir vergidir. Fakirden daha fazla vergi alma şansınız yok.”

DOLAYLI VERGİLER YÜKSEK

Adaletli vergilendirmenin zenginden daha fazla yani gelirine göre bir vergi almak olduğunu kaydeden Bulut, dolaylı vergilerin KDV, ÖTV, turizm vergisi gibi vergiler olduğunu, bu vergilerin Türkiye’deki oranının yüzde 67, geriye kalanın ise yüzde 33 olduğunu belirtti. Bu oranların Almanya’da yüzde 30, İngiltere’de yüzde 46’larda olduğunu ifade eden Bulut, dolaylı vergilerin yüksek olduğu bir ortamda vergi sisteminin de adaletsiz olacağını bildirdi.

SARAY’IN MÜTEAHHİTLERİ NEREDE?

Meclis’in vatandaştan gelirine göre vergi almak zorunda olduğunu kaydeden Bulut, “Sarayın artık vatandaşından alıp o 5 müteahhide kaynak aktarmasına dur dememiz gerekiyor. Bakın, bugün vergi ödeyenlerin listesi yayımlandı, oraya baktığımızda sadece 1 saray müteahhidi görüyoruz, diğerlerinin hiçbiri ilk 20’de yok, en yüksek vergi ödeyen listede maalesef o müteahhitler yok. Vatandaştan alıp bu müteahhitlere kaynağı aktarıyoruz ama bu müteahhitler hiçbir şekilde vergi vermiyor. Anayasa’da belirtilen görevleri yapmamız için bizim yüzümüzü halka dönmemiz lazım, halkın mali gücüne göre de vergi toplamamız lazım yoksa diğer faciaları sadece üzüntüyle karşılamak dışında yapacağımız bir şey kalmaz” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor