ADANA TAKVİMİNDE KASIM YAPRAKLARI

Adana özelinde Kasım Ayını incelemiştik ya, sıra geldi Adana Takvimindeki Kasım yapraklarından alıntılar yapmaya. Başlıyoruz:

10 Kasım 1918 – 30/31 Ekiğm 1918 gecesi Yıldırım Orduları Grup Komutanı olarak Adana’ya gelen Mustafa Kemal Paşa, bölgemizin Mndros koşullarına göre işgalini uygun bulmadığını ve bu nedenle İskenderun’da karaya çıkacak İngiliz askerlerine ateş açılması emri verdiğini Vezir Ahmet İzzet Paşa’ya bildirdi. Ancak olumsuz cevap aldı. Yine de, kararında ısrarlı olduğunu iletti. Bunun üzerine 7 Kasım’da Padişah emriyle Yıldırım Orduları Grubunun kaldırıldığı ve İstanbul’a nezarete (Bakanlığa) dönmesi bildirildi. Aynı gün Ahmet İzzet Paşa görevinden ayrıldı. 10 Kasım günü Adana’ya şu telgrafı çekti:  ”Sadaretten çekildim. Zat-ı Devletleri İstanbul’a bir an önce gelmelisiniz. Sizinle görüşmeye  ihtyacım var”. Bunun üzerine Mustafa kemal Paşa emrindeki birliklere “Yüce İrade” emriyle İstanbul’a hareket edeceğini bildirerek trenle ayrıldı. 13 Kasım’da İstanbul’daydı ve trenden indiğinde karşılayanlar boğazdaki İngiliz gemilerini üzülerek gösterdiler. Paşa bunun üzerine, “Geldikleri gibi giderler!” dedi

19 Kasım 1937: Elazığ’dan bir gün önce hareket eden Gazi 19 Kasım günü Adana’ya geldi. Atatürk Parkı’ndaki anıtı gördükten sonra hemen karşıdaki Kız Emstitüsüne giderek sınıflara girdi, tarih dersini izledi. Aynı akşam mersin’e hareket etti.

13 Kasım 1966: İncirlik Üssü’nde görevli Amerikalı birkaç erin Adanalı kadınlara sarkıntılık ettiği haberi kısa sürede bütün kente yayıldı. Galeyana gelen gruplar Amerikalılara ait otomobillere ve evlere  ciddizararlar verdi. Erlerin yakalanıp nezarete alınması ve il yöneticilerinin isteği üzerine gösterilere son verildi. Ancak bu olaya kadar Adana’da kiraladıkları evlerde oturan Amerikalılar üsse taşındı. Prestijli semtlerdeki apartmanlarda pek sık görülen “For Rent (Kiralık)” levhaları görülmez oldu ve kiralar ucuzladı.

24 Kasım 1921: Tam iki yıl üç günlük işgal süresi sonunda Adana’da üst üste inanılmaz savaşları kaybeden ve prestiji fena halde bozulan Fransız Ordusu Adana’dan çekilmeye başladı. Bu arada, uçakları ve ağır araçlar dahil bütün savaş gereçlerini ordumuza teslim ettiler ve son subaylar da ayrılınca 5 Ocak 1022 günü vilayete Türk Bayrağı çekildi.

30 Kasım 1973: Çukurova Üniversitesi kuruldu.Daha önce, 13  Şubat 1969 günlü yasa ile Ziraat Fakültesi Ankara Üniversitesi’ne ve 12 Nisan 1972 tarihli yasa ile Tıp Fakültesi Atatürk Üniversitesine bağlı olarak eğitim ve öğretime başlamıştı.  Kuruluş yasası yayınlandığında kampüs alanının tahsisi ile inşaat teknik çizimleri hazırdı. Profesör Doktor Mithat Özsan Rektör olarak tayin edildi. Kadıncık I ve Kadıncık II Hidroelektrik Santrallerinde Kontrol Amirliği yapan İnşaat Yüksek Mühendisi Hasan Tekinel inşaat işleri sorumlusu oldu ve hızlı bir tempo ile, daha önce bugün Çamlık dediğimiz alandaki öğrenci ve eğitmenler Balcalı’ya taşındı.

30 Kasım 1997: Genel Nüfus Sayımı ve ikamete göre seçmen listesi hazırlık çalışması yapıldı. Ülke nüfusu 62 Milyon 865 bin 547, Adana nüfusu ise 1 Milyon 682 bin 250  olarak bulundu. 3 yıl sonra yapılan 2000 yılı sayımında ise gelen göçler nedeniyle nüfus yüzde18,5 gibi büyük bir sıçrama ile  artarak 1 milyon 893 bin 883’e yükseldi. Daha çok kırsaldan gelen eğitimsiz ve yoksullar kent varoşlarında çarpık yerleşime neden oldu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor