Emekliler sürünüyor

Türkiye Emekliler Derneği Adana Şube Başkanı İyiyürek, Türkiye’nin gerçek gündeminin emeklilerin içinde bulunduğu çıkmazdan kurtarılması olduğunu bir kez daha hatırlatarak,” Borç batağındaki emekliler ne yazık ki sürünüyor. Bu kesim için ivedilikle iyi bir iyileştirme yapılması gerekli.” dedi.

ADANA(BÖLGE) – Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Adana Şube Başkanı Seyfi H. İyiyürek, hayatlarının ikinci baharını yaşamaya çalışan yüzbinlerce emeklinin zorlukla nefes aldığını, bir an önce oksijen çadırına konulması gerektiğini bir kez hatırlatarak,” Bu kesim gerçekten de sürünüyor. Bunların  durumlarının iyileştirilmesinin ivedilikle gerçekleştirilmesi gerekli.” dedi.

Türkiye’nin gerçek gündeminin emeklilerin içinde bulunduğu olumsuzsluktan kurtarılması amacıyla gerekli adımların atılması gerektiğine dikkat çeken Başkan İyiyürek, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada, emeklilerin durumunu gözler önüne serdi.

İyiyürek, Türkiye’nin 2019’u uğurlamaya hazırlandığını, emeklilerin de yeni yılın arzuladıkları beklentilerini getirmesinin özlemiyle kıvrandığını ifade ederek, yüzbinlerce emeklinin sıkıntılarına dikkat çekti.

Emekliler için alım gücünün daha da düştüğünü, geçen yıl alınan bir şeyin fiyatının bir yıl sonrasında yüzde yüz oranında artış kaydettiğini ileri süren Başkan İyiyürek, soruların bir kar topu gibi gittikçe büyüdüğünü belirterek, şu ifadelere yer verdi:

KİRA GİDERİ EMEKLİNİN

BELİNİ BÜKÜYOR

“Ülkemizde 12 milyon 300 bin kişi emekli var ve bunların 3 milyon 300 bin kişinin evi yok. Zaten kuş kadar aylıkları var ve gelirinin büyük bir bölümünü  kiraya yatırıyor. İşte bu yüzden evi olmayan emekliler için özel projeler üretilmelidir. Ayrıca emekli elektrik, su faturası yatırıyor. Dahası işsiz olan oğlunun ya da kızının da yardımına koşuyor. Bu şartlarda asgari ücretin de altında emekli maaşı alan yüzbinlerce emekli kardeşimiz nasıl yaşayacak? Ayrıca sağlık sorunları ve geçim dertleriyle de boğuşan emeklilerin bir ayağı eczanede bir ayağı da hastanelerde. Katkı payı ödeyen emeklileri bu durum çok üzmekte. Emekli bir ülkenin anne ve babasıdır. Siz anne ve babanızın sağlıklı olması için onlardan para alıyor musunuz? Bundan dolayı emeklilerden muayene ve katkı payı alınmamasını istiyoruz.

İNTİBAK YAPILMALI

Emeklilerin aylık maaş bağlanma oranı karma sisteme göre yapıldığından emeklilerin maaşları arasında bir eşitsizlik oluşmaktadır. Prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları aynı olanlara eşit aylık ödenmesi için intibak yapılması gereklidir. Bu talebimiz yerine getirilmeli ve bundan sonra bağlanacak aylıklara da aynı kriterler uygulanmalıdır. Böylece gelecekte emekli olanların hakları da korunacaktır. Alt sınır aylık bağlama oranının yüzde 70 olarak bağlanmasını istiyoruz.

Bunların dışında emeklilere geri verilen vergi iadelerinin yüzde 4-5 oranından yüzde 8 ya da 9 oranına yükseltilmesini talep ediyoruz. Ayrıca emekliler sağlık hizmeti aldığında kendilerinden kesilen katkı paylarından da muaf tutulmalıdır.

SEYYANEN ZAM OLMALI

Tüfe’ye endeksli maaş zam artışı maaşı düşük olanları çok mağdur etmektedir. Bunun önüne geçilmesi için emeklilere seyyanen zam modeli seçilmeli ve bununla birlikte refahtan da pay verilmelidir.

Emeklilerimiz 2020’de bu sorunlardan arınmış, maaşları düzeltilmiş borç batağından kurtularak daha güzel bir yaşama kavuşmak istemektedir.“

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor