Kadının adı yok mu, ihtimaller çok mu?

CHP ve MHP’de henüz netleşmeyen, açıklanamayan ve her geçen gün yeni yeni dedikodulara yol açan belediye başkanlıkları yeni yeni farklı alternatifleri gündeme getirmeye başladı..

Siyasette bir kural vardır.. Karar verici noktasında bulunanlar, çekişme içerisine düşülen durumlarda, ayrıştıranları değil, birleştirme özelliğinde olanları tercih ederler..

Adana’da hem CHP’de, hem de MHP’de bazı belediye başkan adaylıklarında açıklanma süreci uzayınca çekişmeler de arttı..

Hatta, bunlara Ak Parti’de netlik kazandığı söylenilen, ancak her nedense adayların isimleri açıklanmayan bazı belediyeler de eklenmeye başladı..

Süreç uzadıkça, aday adayları üzerindeki spekülasyonlar arttı..

İçten içi çekişmeler gündeme gelmeye, hatta bunlar seçmen tabanına kadar sirayet etmeye başladı..

Şimdi, sadece CHP’de var görülen adaylık çekişmelerine MHP ve Ak Parti’den de yeni duyuntular eklenmeye başladı.

Her üç partide de bu sıkıntıları aşma konusunda ortaya atılan yeni bir düşünce, siyasetin rengini değiştirecek gibi görünüyor..

Her üç partide de bu çekişmeleri bitirecek nitelik ve özellikte kadın adayların olasılığından söz ediliyor.. Ortaya atılan isimler de hiç rastgele isimler değil..

Adaylık bekleyen isimler ya kavgaları bitirecekler, ya da onların yerine atanacak sürpriz isimlerle, “Yorgan gitti, kavga bitti” diyecekler..

Bu sürpriz isimler kadın aday olursa da şaşmamak gerek..

Kadının adı girince, çok şey değişir, siyasetin tavrı bile renklenebilir..

Bunları bir ihtimal olarak değerlendirilip, “kadın aday olursa, kimler olur?” düşüncesinden yola çıkıp bir bakalım mı siyaset penceresine..

CHP’DE SEYHAN CADI KAZANI GİBİ OLDU

Adayları açıklanmayan ilçeler arasında en büyük çekişme Seyhan’da yaşanıyor.. Resmen aday adayı olan İbrahim Özdiş ve İrfan Çetinkaya ile birlikte Zülfikar İnönü Tümer, Ahmet Adıgüzel, Yıldıray Arıkan, Akif Akay arasındaki çekişmenin boyutları Genel Merkez’e kadar ulaştı..

Her ne kadar teşkilat boyutunda ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Zeydan Karalar ile Çukurova Belediye Başkanı ve adayı Soner Çetin tarafından bastırılmaya çalışılsa da, bu çekişmelerin boyutları her geçen gün daha da artmayı sürdürüyor..

Aday ismi açıklanıncaya kadar sürecek bu çekişmenin uzamasını önleyecek, kırgınlıklar olmadan, her tarafın razı olacağı bir farklı aday düşüncesi de seslendirilmiyor değil..

Hem kadın oylarını da etkileyebileceği düşünülen bu yeni fikir parti tabanında da “Neden olmasın!” tesbiti ile farklı bir anlam kazandı..

CHP’de “Seyhan’a kadın aday olursa, kim olabilir?” düşüncesine uyan en isim olarak da Berfu Salıcı Yakıt ismi dillerde dolaşmaya başladı..

Hem siyasetçi bir aileden gelmesi, hem daha önceki siyasi kariyeri ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kağan Salıcı ile olan yakınlığı, Berfu Salıcı Yakıt’ı ön plana çıkarmayı, hatta, CHP kamuoyunda, “Neden olmasın ki.. CHP’de bu çekişmeyi, bu ayrışmayı bir kadın aday ortadan kaldırır” yorumları seslendirilme noktasına taşıdı.

MHP’DE ÇUKUROVA’YA KADIN ADAY

Cumhur İttifakı’nda en zorlu seçim bölgelerinden biri olarak gösterilen Çukurova’da Alper Pişkin ve Ali Uğur Akbaş arasında gidip gelen,aday ismi netleşmeyince de daha adaylıkları açıklanmadan parti içindeki çekişmeler nedeniyle sıkıntılar yaşanması “sorundan kadın aday avantajıı ile çıkış”ı gündeme taşıdı..

Özellikle İzmir’de birçok ilçede kadın aday gösterilmesinden yola çıkan MHP’de, “Cumhur İttifakı nedeniyle Ak Parti’den gelecek oylar, MHP’deki mevcut oyların kaybolmaması ve buna kadın aday avantajının eklenerek seçimi kazanacak ivmenin yakalanması” görüşü konuşulur hale geldi.

MHP çevrelerinden sızan bilgilere göre, Bahçeli’nin son İl Başkanları toplantısında, bir soruya, “Neden olmasın, kazanmak için her ihtimali değerlendiriyoruz” sözleri kadın aday konusuna yeşil ışık yaktı.

MHP’deki bazı etkili çevrelere yönelttiğimiz, “Kadın aday olursa, kim şanslı olabilir” sorusuna da, geçtiğimiz milletvekili seçimlerinde Çukurova’da etkin çalışmaları ile dikkat çeken Arzu Büyüknacar’ın aday olmamasına rağmen, aday gösterilebileceği cevapları alındı.

“Genç, çalışkan ve parti tabanına kendisini kabul ettirmiş Büyüknacar ismi MHP Çukurova’da bu çekişmeyi ve “kazanabilme yolundaki beklentileri” giderir mi; Kararı MHP Lideri Bahçeli verecek..

AK PARTİ SEYHAN’A KADIN ADAY KOYAR MI?

Adana’da giderek kaynayan, hatta fokurdamaya bile başlayan siyaset kazanında, özellikle “Seyhan Belediye Başkan adaylığı konusunda oluşan sıkıntıları gidermek için bir kadın aday tercihinde bulunur mu?” sorusuna en net cevap yine Ak Partililerden geldi..

Eski İl Başkanı Fikret Yeni’nin adaylığının açıklanmasını beklediklerini, ancak kamuoyu yoklamalarında beklenilenin üzerinde bir oy kazanımı yapıp yapamayacağı konusunda sıkıntılar yaşadıklarını belirten partililer, “Ak Parti’de özellikle Seyhan’da bir kadın aday mevcut heyecanı arttırır.. Büyükşehir’e aday adayı olan, ancak, Büyükşehir’in MHP’ye bırakılması üzerine, Genel Merkez’den gelecek bir ışığı bekleyen eski bakan Fatma Güldemet Sarı, Seyhan Belediye Başkan adaylığı için yakışacak bir isim olur” görüşünü ortaya koyuyorlar..

Aday açıklama sürecinde son viraja girilirken, 3 ayrı partide, 3 kadın ismi siyasete yeni bir bakış açısı getirir mi, yoksa adaylar “erkek erkeğe mücadele edecekleri bir seçim süreci mi yaşarlar?”

Bekleyip göreceğiz..

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor