ADANA’DA YÜZMENİN İLK KIVILCIMINI ATANLAR

Türkiye’nin iklim olarak en sıcak illerinden birisi olan Adana’da Torosların karları erimeye başladığı dönemlerde Seyhan Baraj gölü taşarak etrafına zarar verirdi. Bu durum Seyhan ve Ceyhan nehirlerini de olumsuz etkilerdi. Hem taşkınları önlemek hem de verimli tarım arazilerini sulamak için 1930’lı yıllarda DSİ tarafından kentin belirli yerlerine sulama kanalları yapıldı.

-SULAMA KANALLARI HALK PLAJI GİBİYDİ-

İklimin 9-10 ay yüzmeye uygun olması ve vatandaşların “Halk Plajı” olarak değerlendirdikleri sulama kanalları, zaman zaman tüm önlemlere rağmen her yıl yüzlerce vatandaşın boğularak yaşamlarını kaybetmelerine neden oluyordu.

Dönemin çalışkan ve başarılı Belediye Başkanı Turhan Cemal Beriker ile sporun tüm branşlarına büyük ilgi duyan Galatasaray Lisesi mezunu, eğitimini yurt dışında tamamlayan Adana Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Rıza Salih Saray’ın çabalarıyla etrafı turunç, palmiye ve hurma ağaçlarıyla çevrili Anadolu’nun ilk olimpik ölçülerde 8 kulvarlı modern Atatürk Yüzme Havuzu yapılır.

-BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ HAVUZUN YAPIMINA KARŞI ÇIKTILAR-

Önceleri belediye meclis üyeleri ekonomik sıkıntının had safhada olduğu günlerde yüzme havuzunun Adana için lüks ve gereksiz olacağını savundular ve Başkan Turhan Cemil Beriker’i havuz kararından caydırmak için büyük çaba göstermelerine rağmen, Başkan Beriker onları ikna ederek havuzun tamamlanması sağladı.

1938 yılında yapılan havuz hem sporculara hem de vatandaşlara hizmet verdi. Deneyimli spor insanı  Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Rıza Salih Saray, yüzme ve sutopunu geliştirmek için İstanbul’dan yakından tanıdığı Galatasaray’ın ünlü yüzücüleri Halil ve Mahmut Dalhan kardeşleri Adana’ya antrenör olarak gelmeleri için ikna etti. Böylece Halil ve Mahmut Dalhan kardeşlerinin antrenör olarak Atatürk Yüzme Havuzu’na gelmeleriyle kentte modern yüzme başladı. Halil ve Mahmut Dalhan kardeşler aynı zamanda yüzme ve sutopu oynayarak gençlere model oldular. Ayrıca yarışmalar düzenlenerek başarılı sporcular özellikle Halil Dalhan tarafından özel antrenmanlara alınarak çıkış (start) dönüş, serbest, kurbağalama, kelebek ve sırt yüzmenin stil, teknik olarak gelişmesi sağlandı.

-YENİLMEZ ARMADA UNVANI KAZANILMASI-

Sonraki yıllarda Milli Atlet Ökkeş Koşkun’un başkanlığını yaptığı Karataşgücü ile Demirspor’da komple sporcu olan Muharrem Gülergin’in, ayrıca yüzme ajanı (il temsilcisi) Bahriyeli Ahmet Rifat Çelikkol”un (Cingoğraf Rifat) çabalarıyla Adana yüzme ve sutopunda ki başarılar Torosları aşar Türkiye hatta Avrupa’ya kadar duyulmaya başlanmıştır. Daha sonraki yıllarda Muharrem Gülergin başta olmak üzere, Ahmet Güçlüoğlu, Hasan Sime, Şükrü Ağcaoğlu, Halil Yüksel, İhsan Seriner, Yaşar Polisçi, Sefa Aydın, Cavit Tan, Mecit Gülergin,  Faruk Suvar, Nihat ve Lütfü Erdem gibi özverili sporcular sayesinde 17 yıl ekip ve ekonomik olarak çok güçlü olan İstanbul takımları karşısında mağlubiyet yaşamadan “Yenilmez Armada” unvanı kazanılmıştır.

-REKOR MAKİNELERİ-

Daha sonra ki yıllarda, Ünsal Fikirci, Behçet Kurtiç, Gürhan Bencan, Tuncay Şenyüz, Bora Özkök, Ahmet Özuzun, Mustafa ve Erdal Acet, Aytaç Pekkoçak, Ergüven Merkezli,  Fahri Gez, Ayhan ve Serdar Karataş,  Ali Rıza Öngören, Ahmet Bozdoğan, Yılmaz Boztay, Fahri Yılmaz, İrfan Verekdal, Zafer Çokduygulu, Zafer, Haydar Çakırgil, Serdar ve Adnan Sanrı, Tayfun Gerek,  Cabbar Yuva, Ahmet Gökbuket, kadınlarda ise Munire Taylan ile Gülşen Koşkun, Nesrin Olgun Arslan ve diğer sporcular rekorlar kırarak adeta destan yazdılar. (Ramazan ŞANIVAR)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor