ADANA’NIN ARALIK AYI OLAYLARINA BAKALIM

Önceki yazımızda Aralık Ayı’nı Adana özelliklerini dikkate alarak sunmuştuk. Bugün de, yakın tarihimizde iz bırakan önemli olayları anımsatıyoruz.

1 Aralık 1921 – 24 Kasımdan itibaren Fransız İşgal heyeti üst üste aldıkları yenilgi üzerine Adana’dan çekilmeye başlayan Fransızların elindeki resmi daireler Türk heyetler tarafından devralındı. Yapılan törende, Vilayet gönderindeki Fransız Bayrağı indirilerek Türk Bayrağı çekildi. Halkın sevinci görülmeye değerdi.

3 Aralık 2010 – 1929 ile 2018 arasında Adana’nın en yüksek Aralık sıcaklığı ölçüldü: 30,2 santigrat derece.

5 Aralık 1921 – Mustafa Kemal Paşa’nın Hıristiyanlara kötü davranılmayacağı ve bir af çıkartılacağı yolundaki bildirisine inanmayan Ermeniler, Fransızlarla birlikte Adana’yı terk etmeye başladı.

5 Aralık 1921 – Adana, Ankara Hükümeti’nin denetimine girdi.
Atatürk’ün, Ankara Antlaşması gereğince Adana’nın tekrar anavatana katılışı münasebetiyle Adanalılara bildirisi: “Asırlardan beri Türkiye’nin ayrılmaz bir parçası iken Büyük Harp sonunda işgal altına girmiş, bu defa Fransa hükümetiyle imzalanan antlaşma gereğince yönetimimize dönmüş olan Adana’da hükümetimiz tekrar kuruluyor.”

7 Aralık 1919 –  Fransa’nın Bölgemizi işgalinden bir yıl sonra,Atatürk’ün, Sivas’ta, Fransız hükümetinin Suriye temsilcisi Picot’u kabulü ve görüşmesi. Görüşme sırasında Atatürk ile Picot arasında geçen konuşmadan: 

Picot:  Türk Fransız gelecek dostluğu ve müşterek menfaati elinizdedir. Kilikya’ya doğru yürümekte olan millî ordularınızın bulundukları yerlerde kalmaları için derhal emir verirseniz her şey esasından halledilmiş olacaktır.

Atatürk:Fakat benden mümkün olamayacak bir şey istiyorsunuz! Milletin bağımsızlığı tehlikeye girdiği vakit millet, ordularını kendi toplar ve yalnız bir hareket tarzı kabul eder. O da; kurtuluş uğrunda sonuna kadar kanını dökmek! Eğer Kilikya’da (ADANA BÖLGESİNDE) Türkün bağımsızlığını almak gibi bir niyetiniz olmadığını gerçekten ispat edecek olursanız, bu orduların üzerinize yürüyerek sizinle muharebeye tutuşacaklarını zannetmem. Görüyorsunuz, istediğiniz şey gerçekten benim elimde değildir!”

6 Aralık 1936: Aşırı yağışlar üzerine Seyhan Nehri taştı. Yeni İstasyon ve Tepebağ yükseltileri dışında Adana’nın tamamı su altında kaldı. Yüze yakın can yitirildi. Bine yakın ev yıkıldı. Felaketin yol açtığı zarar çok büyük oldu. Kızılay derhal 6 Bin Lira para, çadır ve yiyecek malzemeleri gönderdi.

8 Aralık 1936 – Atatürk, Adana ve çevresindeki su baskını sebebiyle zarar gören vatandaşlara yardım için Kızılay’a 10 bin lira bağışta bulundu.

19 Aralık 1953 – 1929 ile 2018 yılları arasında Adana’daki en düşük Aralık ayı sıcaklığı yaşandı: EKSİ 4,4 santigrat derece.

20 Aralık 1922 – Kurtuluş Savaşı’nı kazanan askerimiz Halkımızın büyük sevinç gösterisiyle Adana’ya girdi. Komutanlık Binasına kadar onbinlerce Adanalının alkışları ile gelindi. Burada Muhittin Paşa’nın özlü konuşmasından sonra şanlı bayrağımız dalgalandırıldı. Yüzlerce kurbanın kesildiği kentte sevinç çığlıkları ve tekbir sesleri o gece de sabaha kadar sürdürüldü.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor