Av.Küçük: KHK’ların olumsuz yanlarını hala yaşıyoruz
ADANA (BÖLGE)-Çağ Üniversitesi Uluslararası Hukuk Kulübü tarafından “Baro Başkanları Toplanıyor” sloganıyla yapılan panellerin beşincisi “İNSAN HAKLARI” konusunda yapıldı.
Moderatörlüğünü Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Ertekin’in üstlendiği Panele konuşmacı olarak katılan Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Türkiye’nin İnsan Hakları Karnesi”, Gaziantep Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı, “İnsan Hakları İhlallerinde Türkiye’de Yargı Sorunu” ve Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, “İnsan Haklarında Avukatların Rolü ve Düşman Hukuku” hakkında sunumlarını yaptı.
Çağ Üniversitesi Prof. Dr. İlhan Yücel Konferans Salonundaki panele öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
“KHK’LARIN OLUMSUZ YANLARINI HALA YAŞIYORUZ”
Baro Başkanı Av. Veli Küçük konuşmasına insan haklarında yaşanan olumsuzlukları istatistiki verilerle aktardı.
“Kanun Hükmünde Kararnamelerin olumsuz yanlarını bugün hala ülkemizde gerek yargı camiamızda gerek kamu düzeninde yaşıyoruz.” diye sözlerine başlayan Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun hazırlamış olduğu bir rapor var. Bu raporda 2019 yılı Ocak – Kasım ayları arasında 12 Bin 465 hak ihlali yaşandığını ifade ediyor. Adalet Bakanlığının resmi verilerine göre; Toplantı, gösteri ve yürüyüş insanların en doğal, en temel haklarındandır, ancak 2019 yılında 8 Bin 728 kişi hakkında soruşturma açılmış, bunlardan 4 bin 837 kişi hakkında ceza davası açılmıştır. Yani kaynağını Anayasa’dan alan, Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi’nin en temel unsurları arasında yer alan haklardan bahsediyoruz. Yine en temel haklardan bir tanesi yaşam hakkı, vücut bütünlüğünün korunması hakkı. Bunu kim sağlayacak? Bununla ilgili en üst düzey yapı devlettir. Bu hakla ilgili en çok eleştirilen kurumda haliyle devlettir. “
“KADINA ŞİDDETTE SAYI KORKUNÇ”
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, son dönemde kadına karşı şiddet ve cinayet vakalarının yoğunlaşmasına dikkat çekerek, “2019 yılının 11 ayında en az 430 kadın erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybetti, en az 46 kadın tecavüze, 204 kadın tacize uğradı, 556 kadın da şiddete maruz kaldı. Bunlar tabiî ki resmi mercilere ulaşan sayılar. Ancak şiddete uğrayan kadın sayısı 10 binlerle ifade edilmektedir.”
“İNSAN HAKLARI KARNEMİZ KÖTÜ”
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, basın ve sosyal medya üzerinde hak ihlallerine de değinerek görüşlerini paylaştı:
“Basın özgürlüğü noktasında, dünya basın özgürlüğü endeksine göre; 180 ülke arasında yapılan incelemede Türkiye 157. Sırada. Çok değil 2002 yılında 99. Sıradaymışız. O dönemdeki sıramız bile iyi değildi ama şu an ki sıramız tam bir facia. 2019 yılı Kasım ayı itibariyle cezaevinde olan gazeteci sayısı 139. Yani bu sayılar Türkiye’nin insan hakları karnesinin ne kadar kötü olduğun ortaya koyan verileridir.”
“İŞ CİNAYETLERİNDE 1606 KİŞİDEN 1’İ SENDİKALIYDI”
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, çalışma özgürlüğünün de temel insan haklarından birisi olduğunu belirterek, “ 2019 yılının 11 ayında 1606 işçi iş cinayetlerinde yaşamını kaybederken sadece 1 tanesi sendikalıydı. Örgütlenme hakkının sendikal hakların ülkemizde ne kadar olumsuz durumda olduğunu ortaya koyan veriler bunlar. Çalışma özgürlüğü, işçi sağlığı yaşama geçmediği gibi, bunları sağlayabilecek dinamikleri oluşturması için düşünülen ve dünyada Avrupa’da gelişmiş ülkelerde çok değer verilen sendikal faaliyetlerin ülkemizde artık sahada olmadığını görüyoruz. “ diye konuştu.
Ekonomik sıkıntılar nedeniyle intihar vakalarının arttığına değinen Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “2002-2018 yılları arasında da 4 bin 481 işçi intihar etmiş. Çok vahim sayılardan bahsediyoruz. Mültecilerle ilgili durumda aynı. Mülteci ve sığınmacı hakları dediğimiz zaman onlarda en temel insan haklarından birisi ve yaşadığımız coğrafyada Suriye’deki iç savaşla birlikte aslında tüm ülkelerinde en temel sorunu halini alan bir konudan bahsediyoruz. Resmi verilere göre 3 Milyon 687 Bin 244 kişi Türkiye’de. Bu sayının çok daha fazla olduğunu tahmin ediyoruz. Kişilerin haklarını koruyabilme konusunda bir çabamız var mı ne yazık ki yok. Küresel sermayenin, emperyalizmin yaşadığımız coğrafyayı şekillendirebilme ve petrol kaynaklarına, bölgeye hakim olabilme noktasında ki mücadelesinin mağduru aslında bölgede yaşayan insanlar. “
“AV. ZEYCAN BALCI’NIN HEM DÜŞÜNCE HEM İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANDI”
Yaşam hakkı; vücut bütünlüğünün korunması hakkı, bütün bu haklar zaman zaman düşünceyi ifade özgürlüğünün iç içe girmekte olduğunu ifade eden Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Dün bir duruşmadaydık İstanbul’da. 3 yıl 9 ay önce ters kelepçe gibi bir çok hukuksuzlara karşı basın açıklaması yapmak üzere Çağlayan Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar vardı. Üzerlerinde cübbeleri, her halleri ile avukat oldukları herkes tarafından bilinen avukatlar. Polisin işkence boyutuna varan müdahalesi sonrası Av. Zeycan Balcı’nın belinde 2 ayrı yerde kırık oluştu. Yüzde 24 oranında sakatlık oluşacak şekilde yaralandı. Burada hem düşünce ve ifade özgürlüğü kısıtlandı. Hem basın açıklaması yapması noktasındaki hakları ihlal edildi. Aynı zamanda da vücut bütünlüğü hakkı ihlal edildi. Bu hakları korumak ve yaşama geçirmekle yükümlü olan kolluk kuvvetleri tarafından ihlal edildi. O yüzden Haklar ve özgürlükler başta devlet yetkililerinden, kolluk güçlerinden başlayarak ihlal edilmektedir.“ dedi.
“AVUKATLARIN ÖZEL SORUMLULUKLARI VAR”
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Barolar olarak insan haklarının yaşama geçmesi noktasında, hukuk devletinin yaşama geçmesi, şeffaf ve denetlenebilir ülke yönetimi ve idare noktasında özel sorumlulukları ve görevleri bulunduğunu ifade etti.
Konuşmasını şöyle sürdürdü; “Baro dediğiniz zaman sadece avukatların özlük işlerini, kayıt, nakil vb.bişlemlerini yapan kurumlar olarak görmemiz mümkün değil. Avukatlık kanunun 76. ve 96. Maddeleri barolara özel görevler yüklüyor. Tüm hukukçulara sorumluluklar yüklüyor. Hukukçuları yaşadıkları ülkenin, yaşadıkları dönemin tanıkları ve insan hakları savunucuları olarak tanımlıyor. Bu kavramların yaşama geçmesi, işlevsellik kazanması noktasında bizlere özel görev ve sorumluluk yüklüyor. Biz baroların bu kadar hassasiyet göstermesi bu sorumluluktan kaynaklıdır. En sosyal insanların tercih ettiği, siyaseti, ülke gündemini, yaşamı, güncel olayları takip eden insanların tercih ettiği bir meslektir avukatlık.”
“BBG EVİ GİBİ”
İnsanların artık sosyal medya paylaşımlarının izlenir hale geldiğini vurgulayan Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “2002 ile 2019 yılları arasında ki sosyal medya paylaşımlarından kaynaklı çok fazla dava artışları var. “Biri Bizi Gözetliyor” programı gibi ülkemiz. İnsanlar artık sosyal medyadan da düşüncelerini açıklamaya korkar, çekinir hale geldi.”dedi.
Panel öğrencilerin sorularıyla daha da zenginleşti. Son bölümde panelistlere Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Ertekin tarafından katılımlarından ve değerli sunumlarından ötürü teşekkür plaketi takdim edildi.
BARO BAŞKANLARINA KİTAP HEDİYE ETTİ
Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Ertekin, panel sonunda Baro Başkanı Av. Veli Küçük’e ve diğer konuşmacı başkanlara son yazdığı “Akdeniz Senfonisi” adlı kitabını hediye etti.