İLK KUŞAK ŞAMPİYON BAYAN YÜZÜCÜLER MUNİRE TAYLAN VE MİNE GEÇTAN

HAZIRLAYAN: Ramazan ŞANIVAR

1950’li yıllarda kadınlarımız daha aileler daha çağdaş ve ileri görüşlüydü. Merhum Aziz Taylan, evlerinin önünden geçen sulama kanalında tüm çocuklarına küçük yaşlarda hatta eşinin bile yüzme öğrenmesine öncülük etmiştir. Münire Taylan’ın kardeşleri Haldun, Enis ve Cezmi Taylan’da daha sonra ki yıllarda havuzda yarışmalara katılarak önemli dereceler elde etmişlerdi.

Aziz Taylan, kızı Münire Taylan ve komşu kızı Mine Geçtan’ın 6-7 yaşlarında eşine diktirdiği su geçirmez pijamaların paçasını bağlayarak suda kalmalarını sağlamış ve yüzme öğretmişti. Aziz Taylan, küçük yaşlarda yüzme öğrettikleri kızlarını hurma, palmiye ve turunç ağaçlarıyla çevrili Atatürk Yüzme Havuzu’na götürerek efsane sporcu Muharrem Gülergin’i teslim ettiler.

Muharrem Gülergin, ilk kuşak bayan yüzücülerden Münire Taylan ile Mine Geçtan ile bire bir ilgilenerek onlara serbest, sırt, kelebek ve kurbağalamanın tekniğini göstererek gelişmelerini sağlamıştır. Depar, dönüş öğrettiği Münire ve Mine ile gurur duyan Muharrem Gülergin, özellikle Münire Taylan’ı defalarca çeşitüli illerde gerçekleştirilen yarışmalara götürdü.

Munire Taylan ve Mine Geçtan, defalarca Adana şampiyonu oldular. Münire Taylan, 16 Ağustos 1958 yılında Heybeliada’da gerçekleştirilen Türkiye Yüzme Birinciliği’nde 200 metre serbestte güçlü rakiplerini geçerek ve rekor kırarak spor otoritelerini şaşırtmıştı.

Mine Geçtan’da 1959 yılında Adana’da gerçekleştirilen Türkiye Yüzme Şampiyonası’nda güçlü rakiplerini geçerek 100 metre kurbağalamada birinci olarak madalya ve diploma kazanmıştır.

-MİNE GEÇTAN ÜNİVERSİTE DÖNEMLERİNDE DE SPORU SÜRDÜRDÜ-

Mine Geçtan, 21 Mayıs 1945 yılında Adana’da doğdu. İlkokulu, Celalattin veTatbikat Okulları’nda, ortaokulu Atatürk, daha sonra da 1963 yılında Adana Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. 1968 yılında da Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünden mezun olarak öğretmen oldu.

Üniversite dönemlerinde de yüzmenin yanı sıra atletizm ile ilgilendi ve yarışmalara katılan Mina Geçtan, sporun her zaman yararını gördüğünü, bunu komşuları olan merhum Aziz Taylan’a borçlu olduklarını ifade etti. 1960 yılında faal sporculuğu bırakmak zorunda kaldı.

O dönemlerde İngilizce öğretmenliği yetersizliği vardı. İyi bir seçim yaparak Adana’nın en iyi okullarından olan sahibi İngiliz Elizabet Ayas ile Necdet Ayas’ın sahip olduğu Kuruköprü civarında ki Ayas Koleji’nde aralıksız 15 yıl görev yaptı.  Daha sonra özel derslerin yanı sıra Uzman Dil Eğitim Kurumu’nda da görev yaptıktan sonra emekli oldu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor