Orhan Sümer güvenlik soruşturmalarını Meclis’e taşıdı

ANKARA (BÖLGE)- CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine karşın valilikler bünyesinde oluşturulan birimler tarafından bu uygulamanın fiili olarak sürdürüldüğünü belirterek “Bu uygulama hukuku dolanmak değil midir?” diye sordu.

TBMM Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanlığı bütçesi konuşuldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, kurumu adına katıldığı görüşmelerde milletvekillerinin sorularını da yanıtladı.

AYM İPTAL ETMİŞTİ

1 Şubat 2018’de çıkarılan 7070 Sayılı OHAL Kararnamesiyle memurluk ve kamuya girişlerde güvenlik soruşturması ve arşiv kaydı zorunluluğu getirilmişti.

CHP’nin açtığı iptal başvurusunu karara bağlayan Anayasa Mahkemesi söz konusu düzenlemeyi iptal etmişti. Karar, 29 Kasım 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak OHAL düzenlemesi yürürlükten kaldırılmıştı.

Karara karşın birçok kentte uygulamanın farklı şekillerde devam ettiğine ilişkin bilgiler kamuoyuna yansımıştı.

Konuyu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a aktaran CHP’li Sümer, Anayasa Mahkemesi’nin kararını anımsatarak “Bir OHAL uygulaması olan ve içeriğinin neleri kapsadığı kamuoyu tarafından bilinmeyen bu uygulama iptal edilmesine karşın, birçok yerde fiilen bu uygulamanın devam ettiği ileri sürülmektedir” dedi. Sümer, kendilerine gelen bilgilere göre işe alımlar için valilikler bünyesinde bir birim oluşturulduğu ve güvenlik soruşturmalarının bu birimler tarafından yapıldığını söyledi.

OKTAY’DAN CEVAP YOK

“Bu uygulama hukuku dolanmak değil midir?” diye soruna Sümer şöyle devam etti:

“Anayasa Mahkemesinin iptal kararlarından sonra kaç kişi güvenlik soruşturması yapılmadan kamuya alınmıştır? Söz konusu KHK düzenlemesinin yürürlüğe girdiği 1 Şubat 2018’den Anayasa Mahkemesinin düzenlemeyi iptal ettiği 29 Kasım 2019’a kadar kaç kişi güvenlik soruşturmasını geçemediği için kamuda göreve başlatılmamıştır? İptal kararından önce güvenlik soruşturması başlatılmış kişilerden hâlen göreve başlatılmayan var mıdır? Bu kişilerin bekletilme gerekçesi nedir?”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ise Sümer’in sorularına yanıt vermedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor