Sümer,‘Kaç gazeteciye sarı basın kartı verilmedi’

ANKARA (BÖLGE)- CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, yeni hükümet sistemiyle birlikte basın kartı verme yetkisini elinde bulunduran Cumhurbaşkanlığı’nın, gerekli koşulları taşımasına karşın kaç gazeteciye basın kartı vermediğini sordu.

TBMM Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanlığı’nın bütçesi görüşüldü. Kurumu adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

CHP’li Sümer, Oktay’a Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın icraatlarını sordu. Yeni hükümet sistemiyle birlikte Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlandığını anımsatan Sümer, “Bu değişikliğin ardından Basın Kartı Komisyonundan meslek örgütleri çıkarılmış ve tarafsız değerlendirme yapması gereken bu Komisyon tamamen siyasi iradenin kontrolü altına girmiştir. Ayrıca, Başkanlığın bir sansür kurumu gibi çalıştığına ilişkin basında çok sayıda haber çıktı. Tüm şartları yerine getirmesine karşın kaç kişinin basın kartı başvurusu İletişim Başkanlığı tarafından reddedilmiştir, ret gerekçesi nelerdir?” sorularını yöneltti.

“DEMOKLES’İN KILICI GİBİ”

Sümer, basına yaptığı açıklamada da “Güçler ayrılığı ve bağımsız basın demokrasilerin olmazsa olmazları arasındadır. Türkiye’de güçler ayrılığı kalmadığı gibi artık bağımsız bir basından da bahsetmemiz mümkün değil.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, artık gazetecilerin üzerinde Demokles’in kılıcı gibi durmaktadır. İşsizlik, baskı ve sansürle başbaşa kalan gazeteciler artık bakın kartı alıp alamayacaklarını bile bilmiyorlar.”  

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor