ŞEVKET ERDEM BABASI VE AMCASINI ANLATTI

HAZIRLAYAN: Ramazan ŞANIVAR

Ailece sporu çok severiz. Babam, esmer ve uzun olduğu için arkadaşları tarafından (Karacülük Lütfü) lakabı takılmıştı. Çok iyi futbolcuydu. Efsane sporcu Muharrem Gülergin ile birlikte uzun yıllar Adana Demirspor formasıyla futbol oynadı. Ayrıca çok iyi bir yüzücü ve sutopucuydu. Amcam Nihat Erdem ile birlikte havuzda önemli dereceler yapmalarının yanı sıra yüzlerce sporcunun kendini geliştirmesinde önemli rol oynadılar. Babam, ayrıca Adana’nın ünlü diş hekimlerinden TalipTaşçı’nın yanında yetişti ve iyi bir diş teknisyeni oldu. Ayrıca Ege Bağatur’un Belediye Başkanlığı döneminde Zabıta Müdürlüğü de yaptı.

Amcam Nihat Erdem’in yüzme ve sutopunda önemli başarıları olduğu gibi, acemilerin baş antrenörü olarak uzun yıllar yüzlerce çocuğa yüzme öğretti. Ayrıca Adana Demirspor mayosuyla 19 yıl yenilmez armada takımında yer aldı. Yüzme ve sutopunda çok disiplinli, kurallı bir hakemdi. Bu sayede yüzlerce sporcunun hakem olmasında da önemli rol oynadı. Halil ve Mahmut Dalhan kardeşlerin Adana yüzme sporuna katkıları asla inkar edilemez. Ancak, babam ile amcamın da katkıları unutulamaz.

Nihat Erdem, Lütfü Erdem, Şevket Erdem, Necdet Erdem ve Soner Erdem, 3 kuşak havuzlarda önemli izler bırakan sporcu bir aile.

Nihat Erdem 1923 yılında Adana’da doğdu. Okul dönemlerinde birçok spor branşıyla yakından ilgilendi. Efsane sporcu Muharrem Gülergin’in çocukluk arkadaşı olan Nihat Erdem, 100, 200 metre serbest branşta defalarca bölge birincisi oldu. Daha sonra uzun yıllar yenilmez Armada takımında Halil Dalhan, Mahmut Dalhan, Muharrem Gülergin, Mecit Gülergin, Sefa Aydın, Hasan Sime gibi deneyimli sporcularla başarıyla sutopu oynadı.

Boğulmaların çok yaşandığı Adana’da acemiler baş antrenörü olarak yüzlerce çocuğa yüzme öğretti. Ayrıca, yüzme ve sutopunda hakem olarak da büyük hizmeti geçti.

Reşatbey Mahallesi’nde kerestecilik yapan Nihat Erdem, ayrıca, uzun yıllar havuzun büfesini de çalıştırdı. Hiç evlenmeyen ve şeker hastası olan Nihat Erdem, 1995 yılında vefat etti.

LÜTFÜ ERDEM FUTBOL VE SUTOPU’NDA ÖNEMLİ BAŞARILAR ELDE ETTİ

Lütfü Erdem, 1925 yılında Adana’da doğdu. Okul dönemlerinde futbol ve yüzme ile yakından ilgilendi. 14 yıl Adana Demirspor formasıyla genç, amatör ve profesyonel olarak futbol oynadı. Ayrıca, Halil ve Mahmut Dalhan kardeşlerin döneminde birlikte yarıştı. Sutopunda da önemli başarılar elde etti.

Seyhanspor futbol takımında antrenörlük yaptı. Sarı-kırmızılı takımın bir üst kümeye çıkmasını sağladı.

Adana’da döneminin en iyi diş hekimi Talip Taşçı’nın yanında yetişerek kendi muayenehanesini açtı. Ölünceye dek diş teknisyenliği mesleği sürdürdü.

Belediye Başkanı Ege Bağatur döneminde Zabıta Müdürlüğü görevinde bulundu. 1994 yılında da yaşamını kaybetti. 

ŞEVKET ERDEM CİMNASTİK VE SUTOPUNDA HAYLİ BAŞARILIYDI

Şevket Erdem, 1951 yılında Adana’da doğdu. Okul dönemlerinde başta cimnastik olmak üzere yüzme ve sutopu ile ilgilendi. Erkek Lisesi’nin cimnastikde bölge birincisi olmasında önemli rol oynadı.

100-200 kurbağalamada Adana genelinde önemli dereceler yaptı. Adana Demirspor genç takımında sutopu oynadı. Daha sonra Ankara Devlet Su İşleri (DSİ) takımında da sutopu oynadı. Adanaspor Sutopu takımının kurulmasında yer aldı ve takımı 3. Kümeden birinci kümeye çıkmasını sağladı.

Vatani görevini Muhafızgücü’nde yapan Şevket Erdem, burada da önce Ankara şampiyonluğu, daha sonra da Türkiye genelinde başarı sağlanmasında pey sahibi oldu.

Ünsal Fikirci ve Şahin Ciğer ile birlikte Cumali Kandilci ile birlikte bölge antrenörü olarak yeni yetenekli sporcular kazanılmasını sağladı. Şevket Erdem, aynı zamanda iyi bir yüzücü ve sutopu hakemiydi.

-NECDET ERDEM BABASINI MODEL ALDI

Futbolcu ve yüzücü olan Lütfü Erdem’in oğlu olan Necdet Erdem, 1958 yılında Adana’da doğdu. Babası ile ağabeyi Şevket Erdem’i model alarak serbest yüzmede defalarca dereceye girerek madalyalar kazandı.

Sutopu’nda da hayli başarılı olan Necdet Erdem, Tenis Dağcılık Su Sporları Kulübü,  İstanbul Kınalıada takımlarında uzun yıllar sutopu oynadı. Vatani görevini Muhafızgücü’nde yapan Necdet Erdem, 45 yaşında vefat etti.

SONER ERDEM İYİ BİR SUTOPUCUYDU

Lütfü Erdem’in en küçük oğlu, Soner Erdem, 1962 yılında Adana’da doğdu. Okul dönemlerinde bazı spor dallarıyla yakından ilgilendi. Babası ve ağabeyleri ile birlikte havuzda büyüdüğü için yüzme ve sutopuna önem verdi.

Tenis Dağcılık ve Su Sporları Kulübü’nde uzun yıllar yüzde ve sutopu oynadı. Soner Erdem, daha sonra ki yıllarda Bodrum’a yerleşti.

RUHİ POLİSCİ ERDEM KARDEŞLERİ ANLATTI

Yüzme Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, Adana Yüzme İl Temsilcisi ve yüzme otoritesi Ruhi Polisci, Nihat ve Lütfü Erdem’in sporcu olarak önemli katkıları bulunduğunu, 1941 ile 1959 yılları arasında 18 yıl aralıksız yenilmez armada takımında sutopu oynadıklarını söyledi.

Lütfü Erdem’in ayrıca çok başarılı bir futbolcu olduğuna işaret eden Polisçi, şöyle devam etti;

“Muharrem ağabey ile Halil ve Mahmut Dalhan’ların Adana’da yüzmenin gelişmesine ne kadar katkıları varsa, Nihat ve Lütfü Erdem’in de sporcu, hakem ve yönetici olarak çok önemli yararları olmuştur.  Nihat Erdem, 100 serbesti çok iyi yüzerdi. Defalarca Adana şampiyonu oldu. O dönemlerde yeteri kadar milli temas yapılmıyordu. Yoksa Nihat ağabey defalarca milli olurdu. Bir de sutopunda 7 yıl Adana karmasında, 11 yılda Adana Demirspor mayosuyla sutopu oynadı. 1942 yılında Türkiye Yüzme Şampiyonası Adana’da yapıldı. 4 x200 metrede Adana takımı Halil ve Mahmut Dalhan, Nihat ve Lütfü Erdem’den oluştu. İlk İstanbul’a kafa tutmamız bu yarışta görüldü. Adana takımı şampiyon oldu. 30-40 kadar seyirci sevinçlerini elbiseleriyle havuza atlayarak göstermişlerdi.”

Polisçi, hafta sonları yapılan yüzme, atlama ve sutopu müsabakalarında dereceye giren sporculara esnaftan, gömlek, tişört, spor malzemeleri topladıklarını, Nihat Erdem’in de kendisiyle beraber hediye toplamaya geldiğini sözlerine ekledi.

-SEYHANSPOR İLE DEMİRSPOR NASIL BİRLEŞTİ-

Yine Ruhi Polisçi, anlattı;

“1947 yılında yüzme ve sutopunda Seyhanspor ile Demirspor çekişmesi vardı. Spor otoriteleri 2 takımın birleşmesi halinde daha güçlü bir Adana takımı olacağını için bu yolda çaba gösterdiler. Efsane sporcu ve Demirspor’da söz sahibi Muharrem Gülergin, kendi kadrolarında bulunan yüzücü ve sutopucuların aynı zamanda futbol da oynadıklarını, bu nedenle Seyhansporlu yüzücülerin Demirspor’a gelmeleri gerektiğini ifade etti. Seyhansporlular buna karşı çıktılar. Muharrem Gülergin bu kez ikinci teklifini getirdi. Sutopu maçı yapalım. Kim kazanırsa diğer takım kazanan takıma gelsinler dedi. Muharrem, Mecit, Hasan Sime (Çolak Hasan) Nihat ve Lütfü Erdem, Sefa Aydın, Yaşar Polisçci’den oluşan Demirspor ekibi ekibi, İhsan Seriner, Halil Dalhan, Faruk Suvar, Ahmet Güçlüoğlu, Şükrü Ağcaoğlu ve Mustafa Bekbaş’tan oluşan Seyhanspor takımını, Muharrem Gülergin’in attığı golle 1-0 yendi. Böylece Seyhansporlu yüzücüler, Demirsporlu oldular.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor