Gürer: “2020, emekliler için zor bir yıl olacak”

ANKARA (BÖLGE)-CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, memur, işçi ve emekli için verilen maaş artış oranlarının vergi artışları ve farklı ürünlere gelen zamlarla ceplerine girmeden fazlası ile geri alındığını söyledi.

Gürer, açıklanan enflasyon rakamlarının günlük yaşamda; gıda, ısınma, ulaşım, kira ve giyimde fiyat artışının yanında “devede kulak” dahi olamayacağını ifade ettiği açıklamasında, “Memur, işçi ve emekli enflasyon artışının altında ücret zammı ile açlık sınırında yaşama itilmişlerdir. Rakamlara bakıldığında, memurlarımız ve emeklilerimiz açısından ne büyümenin, ne refahın olduğu görülmektedir. AKP, emeklileri ve memurların yine enflasyonun ağırlığı altında ezilmesine yol açmıştır. Sözde artış, çalışanları, geçen yıl gelirinin altında bir ücrete mahkûm etmiştir. Ülkenin ekonomik durumundan en çok etkilenen kesim olan işçi, memur ve emeklilerimizin zam oranlarının düzenlenmesine yönelik bir iyileştirme ne yazık ki AKP iktidarları dönemlerinde görülmemiştir. İşçiyi, memuru ve emekliyi, “Enflasyona ezdirmedik”  açıklamaları sözde ifadeler olarak kalmıştır” dedi.

GÜRER, EMEKLİ İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILMASINI İSTEDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklilerin sorunlarının tüm yönleriyle araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesini de TBMM Başkanlığına sundu. Gürer, “Emeklilerimizin yüzde 75’i açlık sınırı, tamamına yakını ise yoksulluk sınırı altında maaş almaktadır. Ülkede 4 kişilik bir ailenin alması gereken en alt ücret olan asgari ücretin bile altında maaş almaktadır. Yaşanan ekonomik krizden dolayı temel tüketim ürünlerinin fiyatları, yüzde 50-60 oranında artarken, emekli maaşlarının yüzde 3,4 gibi komik oranlarla arttırılması kabul edilmez bir” dedi.

“EMEKLİLERİN REFAH DÜZEYİ İYİLEŞTİRİLMELİDİR”

Açlık sınırı altında yaşayan emeklilerin kayıt dışı olarak asgari ücretin bile altında maaşlarla çalışmak zorunda kaldıklarını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “12 milyondan fazla emeklimiz var, açlık sınırı altında yaşayan emeklilerin büyük çoğunluğunun maaşları yetersiz. Geçim sıkıntısı yaşayan, zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan emeklilerimizin içinde bulunduğu durumun araştırılması, refah durumlarının iyileştirilmesi için çözüm üretici çalışmaların bir an önce yapılması gerekmektedir” dedi.

“NEREDEYSE 9 MİLYON KİŞİ, 100 DOLARIN ALTINDA ÜCRETLE HAYATINI İDAME ETTİRİYOR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı kanunun, maaş bağlama yöntemini değiştirdiğini ve eski sistemde yüzde 65 ile yüzde 90 arasında olan emekli maaş bağlama oranının, yüzde 35’e kadar düştüğünü bu durumun ise birçok emekli için mağduriyet yarattığını hatırlatarak, “2018 yılının ilk aylarında, 8 milyonu aşkın yaşlılık aylığı alan emekli ve 4 milyon civarındaki hak sahibiyle birlikte toplam 12 milyon civarında kişi SGK’dan aylık almaktaydı. Ülkemizde dar gelirli kesimin mağduriyeti artmış ve 1.000 liranın altında emekli aylığı alan 847.643 kişi bulunmaktadır. Emeklilerin durumu perişandır. Geliri 673 liradan az olan kişilerin sosyal güvenlik primini devlet karşılamaktadır. Devlet verilerine göre ülkemizde geliri 673 liradan az olan kişi sayısı 8 milyon 647 bin 283’tür. Ülkede 8 milyon 647 bin kişinin geliri 673 lira yani 100 dolar altındadır” dedi.

“YILLARINI BU ÜLKENİN KALKINMASINA ADAMIŞ EMEKLİLER PERİŞAN”

Çok önemli bir toplumsal katman olan ve emeğe dayalı haklarını kullanan emeklilerin, kendi kaderleri hakkında söz sahibi olmaları için, verdikleri sendikalaşma mücadelesine devlet tarafından engeller çıkarıldığından emeklilerin bu sıkıntıyı giderecek örgütlü yapılara sahip olmadığına vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yıllarını bu ülkenin kalkınmasına ve gelişmesine harcamış olan emekliler ile onların hak sahipleri, çok ciddi bir geçim sıkıntısı yaşamaktadır. Bir başka değişle bu büyük kitlenin kaderi iktidarın iki dudağı arasındadır. Emekliler 2000’li yıllarda, özellikle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun (SSGSS) yürürlüğe girdiği, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren büyük mağduriyet ve hak kayıpları yaşamışlardır. Zira bu kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, çalışanların yanı sıra emekliler de oldukça olumsuz etkilenmiştir. Çünkü emekliliğe erişim hakkı 2008 yılından sonra daha da zorlaşmış, emeklilik yaşı yükselmiş, emekli aylığı elde etme koşulları zorlaşmış ve emekli aylıkları düşmeye başlamıştır” ifadelerini kullandı.

“İNTİBAK DA REDDEDİLDİ!”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2019 yılında intibak düzenlemesi için kanun teklifi verdiğine, mecliste görüşülen teklifin AKP oyları ile ret edildiğine de dikkat çekti. Gürer, “Emeklilerin yaşadığı bir diğer önemli sorun ise aynı koşulları yerine getirerek emekli olanların sırf farklı dönemlerde emekli olmaları nedeniyle emekli aylıklarındaki büyük farklılıklardır. Bunun giderilmesi için gerçek bir intibak yasası mutlaka çıkarılmalıdır. Aylık bağlama oranları da değiştirilmiştir. Emekli aylıklarının alt sınırı ortalama aylık kazancın yüzde 35 ile 40’ı olarak saptanmıştır. Bu durum ortalama emekli aylıklarının asgari ücretin yüzde 35-40’ına kadar gerilemesine neden olmaktadır. Bu nedenle 2002 yılında ortalama emekli aylıkları asgari ücretin yüzde 32 üstünde iken 2017’de asgari ücretin yüzde 6 altına gerilemiştir. Böylece emekli aylıkları asgari ücret karşısında yüzde 28 gerilemiştir” dedi.

“İKTİDAR NİYETİNİ GÖSTERSİN, ARAŞTIRMA ÖNERGEMİZİ KABUL ETSİN”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarının, “emeklileri enflasyona ezdirmiyoruz” şeklindeki açıklamasına da tepki gösterdi. Gürer, “Madem emeklileri enflasyona ezdirmek istemiyorlar niyetlerini göstersinler. Emeklilerimiz için Meclise sunmuş olduğum, Kanun Tekliflerini ve Meclis Araştırma Önergelerini Kabul etsinler” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor