ÇMO Başkanı Doğan “Denetimler artırılmalı”
HABER: Eylem USNEKER
ADANA (BÖLGE)-TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, kentte yaşatılan her türlü kirliğin bir diğerini tetiklediğini ifade ederek, Hava Kirliliği konusunda hassasiyetin artırılması çağrısında bulundu.
“HAVA KİRLİLİĞİ CANLI YAŞAMINI OLUMSUZ ETKİLİYOR”
Hava kirliliğinin canlı yaşamını olumsuz etkilediği bir dönemde, özellikle karbon emisyonlarının neden olduğu ilkim değişikliğinin, olumsuz hava koşullarını ortaya çıkardığını anımsatan Doğan “Elbette hava koşullarının neden olduğu ve kentliyi mağdur eden olayların sorumlusu sadece iklim değişikliği değildir. Geçmişten günümüze uzun yıllardır izlenen popülist ve günü kurtarma politikaları, kentin tarım arazilerinin imara açılması, alt yapıya gerekli yatırımın ve bakımın yapılmaması, kapanan dere yatakları ve yapılaşmanın bu alanlarda da gerçekleşmesi ve ayrıca geleceği göremeyen vizyonu düşük yöneticilerin bu yaşananlarda payı olduğunu söylemek yanlış olmaz” dedi.
“EKOLOJİK TEMELE DAYANMAYAN PLANLARDAN VAZGEÇİLMELİDİR”
2019 yılında Valilik Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu verilerine göre (PM) partikül madde toleranslı yasal limit değeri miktarının 160 kez aşıldığını aktaran ÇMO Adana Şube Başkanı Doğan şöyle devam etti;
“Kentimizde yeşil alanların azalmasına neden olan, insan sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, ekolojik temele dayanmayan planlama ve uygulamalardan vazgeçilmelidir. Kentte yaşayanların hayatı; yaşanan çevresel tahribatlar nedeniyle olumsuz şekilde etkilenmektedir. Kentin çevresel tahribatlarına karşı, özellikle yerel yöneticilerin sessiz kalmaması, çözüm arayışlarında kendilerini var etmeleri, çevre sorunları konusunda kentimizin yalnız kalmadığını göstermeleri gerekmektedir. Adana; yaz aylarında hububat hasadıyla birlikte anız yangınlarının sebep olduğu ve kış aylarında da ısınma amaçlı kullanılan yakıtlar nedeniyle hava kirliliğine maruz kalmaktadır. Bu nedenle; yerel yöneticiler, izleme ve denetleme yetkisine sahip kurum ve kuruluşlar, hem yaşanan çevresel sorunlar karşısında, hem de hava kirliliği konusunda gerekli hassasiyeti göstermelidir”
ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASINDAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Çevre Mühendisleri Odasının; çevrenin, doğanın, havanın, suyun, toprağın ve yeşil alanların korunması gibi konularda mesleki ve sosyal sorumluluk bilinci ile hareket ettiğini anımsatan Doğan çözüm önerilerini şöyle sıraladı;
“Hava kirliliğini azaltmak için; katı yakıt kullanımının azaltılıp, doğalgaz’ın cazip hale getirilerek kullanımının yaygınlaştırılması gerekmektedir. Yakıt kazanlarının periyodik bakımlarının ve araç egzoz emisyonlarının rutin aralıklarla yapılması, toplu taşıma araçlarının hibrid yakıt teknolojisine sahip olanları yada daha az kirletici etkiye sahip yakıt türleriyle çalışanlarının tercihinin sağlanması, kentte bisiklet yollarının yapılması, ısı izolasyonları ile enerji tasarrufu sağlayarak hava kirliliğinin azaltılması, sanayide enerjinin geri kazanılmasına önem verilmesi ve emisyon kaynağı olan tesislerde gerekli çevresel yatırımların gerçekleştirilmesinin, sürdürebilir olarak sağlanması gerekmektedir”
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan yaşatılan kirlilik konusunda yerel yönetimlerin, yetkin kurum ve kuruluşların, belirtilen limit değerlerin sağlanması için denetimlerini artırması gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı.