‘İnsanları deprem değil, uygunsuz binalar öldürüyor’

ANKARA (BÖLGE)-İYİ Parti Adana Milletvekili Dt.Mehmet Metanet Çulhaoğlu, TBMM’de yaptığı konuşmada, “Depreme karşı sosyal konutlar acilen yapılmalı. İnsanları deprem değil, uygunsuz binalar öldürüyor”’ dedi.

Dt.Çulhaoğlu, “Kerpiç evlerde oturmak zorunda kalan vatandaşlarımız için ivedi olarak sosyal konutlar yapılmalı, suriyeli sığınmacılara verilen ayrıcalıkları kendi türk vatandaşlarımızdan esirgemeyelim öncelikle, vatandaşlarımızın maddi, manevi haklarını, menfaatlerini koruyan kanunlar yapmalıyız” diye konuştu.

Çulhaoğlu konuşmasında; “Suriye İdlib’de şehit düşen kahraman 5 Mehmetçik’imize ve 3 sivil personelimize Cenab-ı Hak’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum; milletimizin başı sağ olsun.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; saraydan gelen talimatla, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda tam incelenmeden, konunun uzmanı bilirkişilerin, odaların, birliklerin, STK’lerin görüşleri alınmadan teklif Meclis Genel Kuruluna yine bir torba yasa olarak getirildi.

3 Mayıs 1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 27’nci maddesindeki “projelerin valilikçe incelenmesi, muhtarlıktan yazılı izin alınması” ibaresi “projelerin valilik onayını müteakip muhtarlığa bildirimi” şeklinde değiştirilmektedir. Anayasa’mızın 127’nci maddesinin 2’nci fıkrasındaki “Mahallî idarelerin kuruluş ve görevleriyle yetkileri yerinden yönetim ilkesine uygun olarak kanunla düzenlenir.” hükmü gereği Ak parti’nin getirmiş olduğu bu kanun değişiklik teklifi Anayasa’mıza aykırıdır. Yerel yönetimin ruhundan uzaklaşarak Anayasa maddesine aykırı olarak yerinden yönetim yerine merkezî yönetim tercih edilirse hiyerarşinin bozulacağı aşikârdır. Bu getirmiş olduğunuz kanun değişiklik teklifinde, belediye ve mücavir alanlar dışında köylerin yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarda bile yapılacak olan başta konut olmak üzere bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası gibi yapılar için valilikten onay alınmasını getiriyorsunuz.

O zaman, gelin, kırsal alanda, köylerde devlet olarak vatandaşın yapacağı konutlar için 3-4 tip proje hazırlatın, vatandaşlarımız onaylı projelerden birini seçerek inşaatını yapsın. Ayrıca mağdur vatandaşlarımız için devlet destekleme miktarı artırılsın. Kerpiç evlerde oturmak zorunda kalan vatandaşlarımız için sosyal konutlar yapılmalı hem de ivedi olarak yapılmalı.Çünkü insanları deprem değil, uygunsuz binalar öldürüyor arkadaşlar.

Ak parti’nin devri iktidarı döneminde kapanan sayısız iş yerindeki işçiler iş bulamadıkları için tencerelerini kaynatamıyor, kiralarını veremiyor, çocuklarını okutamıyorlar, ailelerin birliklerini sağlamak için köylerine dönüyorlar ama siz burada da huzur vermiyorsunuz. Öncelikle, vatandaşlarımızın maddi, manevi haklarını, menfaatlerini koruyan kanunlar yapmalıyız. Suriyeli sığınmacılara verilen ayrıcalıkları kendi Türk vatandaşlarımızdan esirgememeliyiz.

Evet, Elâzığ ve Malatya illerimizde meydana gelen depremde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum” şeklinde konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor