TÜRKİYE’NİN KALBİ TEHLİKEYE ATILMAMALI

Yukarıdaki başlık SÖZCÜ GAZETESİ’nin duayen başyazarı Rahmi Turan’ın TOKMAK başlıklı köşesinin konusudur.

Sayın Rahmi Turan bu başlığı İstanbul için atıyor. Ülkemizde yaşandığı gibi, tüm dünyada da durmaksızın yer sarsıntılarını duyuyoruz, yaşıyoruz, okuyoruz. Kısaca bir türlü deprem oluşumunu öğreniyoruz. Artık şunu veya şu gerçeği kabullenmek zorundayız. Deprem!.. Yaşamımızın yok sayamayacağımız bir gerçeğidir. Yaşamımızı deprem gerçeğine uyarlamak zorundaypız.

Evet şu gün gibi açığa çıktı. Deprem öldürmüyor, rant uğruna inşaa ederken, oluşturudğumuz çürük binalar öldürüyor. Etik değerlerin egemen olduğu bir anlayış ve devletin sıkı ve vazgeçemeyeceği bir denetim mekanizması ile DEPREME DAYANIKLI BİNALARIN İNŞASI!..

Sy.Sözcü Gazetesi Başyazarı Rahmi Turan’ın TOKMAK köşesini okurken TÜRKİYE’NİN KALBİ TEHLİKEYE ATILMAMALI!.. başlığı tuhafıma gitmişti.

Niye..

Bu ülkede sadece İstanbul mu var diye düşünmüştüm.

Ancak gazetenin bir başka yerinde RAKAMLARLA İSTANBUL GERÇEĞİ diye bir başka yazıyı okuyunca da sayın Rahmi Turan’a hak verdim. Gerçekten de İstanbul’un somut verilerle Türkiye’nin kalbi olduğunu öğrenmiş oldum. Bu vesile ile de İstanbul’u siz okurlarıma ben de anlatayım istedim!..

-Türkiye’nin nüfusunun %18.4’ü İstanbul’da.

-Türkiye işgücünün payı %20’yi aşıyor.

-1 trilyon 155 milyar lira ve %31’lik pay ile Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’dan en büyük payı alıyor.

-Toplam vergi tahsilatındaki payı %50.

-11 milyon 270 bin vergi mükellefinin 3 milyon 258 bini kent merkezinde yaşıyor.

-Yılda ortalama 12 milyon turist ağırlayan kentde 901 sinema salonu, 211 tiyatrosu bulunuyor.

-13 devlet, 44’ü vakıf olmak üzere toplam 57 üniversite ile ülkedeki üniversitelerin %29.61’ine sahip.

-2 milyon 870 bin otomobli, 97 bin minibüs, 41 bin otobüs, 673 bin kamyonet, 134 bin kamyon bulunuyor. Ülkedeki her 4 otomobil ve minibüsten biri, her 5 otobüs ve kamyonetin biri İstanbul’da.

-%17.6’lık pay ile konut satışlarında ilk sırada İstanbul yer alıyor.

İşte yukarıda sıraladığımız verilere göre İstanbul gerçekten Türkiye’nin kalbi durumundadır. Belediyelerle hükümetlerle bir ve beraber olup; olası ve olması çok yüksek olan depremden önce bir an tetbirler almak zorunlu hal almlıştır. İnadım inat diyerek hala KANAL İSTANBUL sevdası çıkmaz sokakdır.

Mevcudu korumanın yolu varken bir başka şeyi düşünmek, illaki benim dediğim olacak inadı çok da akıllı bir duruş değildir diyorum.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor