“Sizler Anadolu’ya hayat verenlersiniz”

HABER: Güleser KELEŞ

ADANA (BÖLGE)-Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Anadolu Mektebi, Adana Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Yüreğir Belediyesi tarafından organize edilen “Kelimelerin İncelikli Ustası: Mustafa Kutlu” programına katıldı. Vali Demirtaş gençlere “Biliniz ki sizler, Anadolu’ya hayhat verenlersiniz. Sizler bu mektebin, Anadolu Mektebi’nin ebedi talebelerisiniz. Ve unutmayınız ki kadim milletimizin Anadolu’daki bin yıllık tarih, kültür ve medeniyet serüvenini, sonsuzluğa sizler  taşıyacaksınız” dedi.

Gençlere Türk kültürünün, medeniyetinin ve edebiyatının gelişmesine katkı sağlayan yazarların ve eserlerinin tanıtılması amacıyla hazırlanan program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Anadolu Mektebi’nin tanıtıldığı kısa film gösterimiyle süren programda İl Milli Eğitim Müdür Vekili Kazım Baran ile Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir’in ardından bir konuşma gerçekleştiren Vali Demirtaş konuşmasını İdlib’de şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralı askerlerimize acil şifalar dileyerek başlattı. Anadolu’nun onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış tarihin en eski yerleşim duraklarından biri olduğuna değinen Vali Demirtaş, ‘‘Bin yıldır bu topraklarda yaşayan milletimiz de kendi kültürünü ve medeniyetini bu toprakla yoğurmuştur. O nedenle Anadolu milletimiz için, bir coğrafya olmanın ötesinde yurttur, yuvadır. Mektep ise kültür ve medeniyetimizde bugün anladığımız manasının çok ötesinde derin anlamlar taşıyan özel bir kelimedir. Mektep; ilmin, irfanın, terbiyenin, edebin, iyiliğin, güzelliğin ve insana dair pek çok müspet özelliğin öğretildiği kutsal mekânlardır. İşte Anadolu Mektebi, bu toprakların mayasında var olan, kültür ve medeniyet kodlarımızda kendisini gösteren, tüm bu özelliklerimizin gençlerimizde yeniden canlandırılması maksadıyla ortaya çıkan fevkalade anlamlı bir projenin adıdır.’’ dedi. Sözlerini Anadolu Mektebi’nin; kültür ve medeniyet dünyamızı aydınlatan kıymetli yazarlarımızın eserlerinin okunmasını, değerlendirilmesini ve bunların paylaşılmasını esas alan, kapsamlı bir süreç olduğunu belirterek sürdüren Vali Demirtaş; Mehmet Akif’ten Necip Fazıl’a, Cengiz Aytmatov’dan Cemil Meriç’e, Tarık Buğra’dan Mustafa Kutlu’ya, edebiyatın sembol isimlerinin eserlerinin bu süreçte okunduğunu ve gençlerin yazarlarla ve onların eserleriyle tanışmalarının sağlandığını kaydetti.

‘‘BİR ANADOLU İNSANINI, BİR İSTANBUL BEYEFENDİSİNİ, MUSTAFA KUTLU’YU KONUŞACAĞIZ.’’

Program vesilesiyle bir Anadolu insanını, bir İstanbul Beyefendisini, Mustafa Kutlu’yu konuşacaklarını ifade eden Vali Demirtaş, ‘‘Türk Edebiyatı’nın son dönem hikâyeciliğine yeni bir anlayış kazandıran yazarımızı, daha yakından tanıma fırsatı bulacağız. Kutlu’yu, “bu hikâye burada bitmez” dedirten kendine has üslubuyla tüm yönleriyle değerlendirecek; onun yaşamı ve eserleriyle ortaya koyduğu istikametten kendimize düşen payı alacağız.’’ dedi.

‘‘SİZLER, BİNLERCE YILLIK ANADOLU MİRASININ VÂRİSLERİSİNİZ.’’

Sözlerini gençlere seslenerek sürdüren Vali Demirtaş, ‘‘Unutmayın ki sizler, sadece bu toprakların değil, dünyanın ateş çemberine döndüğü, kin ve nefret söylemlerinin sıradanlaştığı günümüzde, tüm dünyanın umudusunuz. Sizler, binlerce yıllık Anadolu mirasının vârislerisiniz. O miras ki en başta barıştır, kardeşliktir, birliktir, beraberliktir. İyi niyet ve samimiyettir. O sebeple tüm dünyaya huzurun, barışın ve güvenin yeniden hâkim olması için vereceğiniz yegâne savaş, cehalete karşı olmalıdır. Cehaletin düşmanı ise okumaktır.’’ diyerek dünyayı, yaşananları, olanları anlamak; olması gerekenleri söylemek ve uygulamak için Türk yazarlar başta olmak üzere tüm kültürlerden eserlerin okunmasının gerektiğini belirtti.

‘‘BİLİNİZ Kİ SİZLER, ANADOLU’YA HAYAT VERENLERSİNİZ.’’

Gençlerin bu toprağın insanlarını anlatan eserleri okuyarak, Türk tarihini, kültürünü ve medeniyetini tanıyacaklarını ve kazandıkları okuma alışkanlığıyla diğer milletlerin edebiyatlarında öne çıkan eserleri de okuyup yorumlayacaklarını kaydeden Vali Demirtaş gençlere ‘‘Biliniz ki sizler, Anadolu’ya hayat verenlersiniz. Sizler bu mektebin, Anadolu Mektebi’nin ebedi talebelerisiniz. Ve unutmayınız ki kadim milletimizin Anadolu’daki bin yıllık tarih, kültür ve medeniyet serüvenini, sonsuzluğa sizler taşıyacaksınız.’’ ifadeleriyle seslendiği konuşmasını, Anadolu Mektebi okuma faaliyetlerinde emeği geçen herkese teşekkür ederek sonlandırdı. Program, gerçekleştirilen konuşmaların ardından panelle sürdü.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor