“Türkiye, kadın temsilinde sınıfta kalmıştır”

(HABER MERKEZİ) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde tüm kadınları daha eşit ve özgür bir dünya için daha çok mücadeleye çağırdı.

Kadın adının gerek iş yaşamında gerekse sosyal, siyasi, sportif ve kültürel alanda daha çok yer almasının Türkiye’nin çağdaş yarınları adına önemli bir kazanım olacağına dikkat çeken Dr. Şevkin, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, istihdam dışına itilen politikalar, aile içi sorumluluklar, sosyal yaşamdan uzaklaştırılan birçok etkenle mücadele eden kadının Türkiye’de hem ekonomik hem de sosyal özgürlükten yoksun yaşadığına dikkat çekti.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle açıklama yapan CHP’li Dr. Şevkin, Türkiye’de kadının karşısına en büyük sorun olarak ‘şiddet’in çıktığını, ardından işsizlik, eğitimsizlik ve tacizin geldiğini belirtti.

“20 MİLYON KADIN İŞ YAŞAMI DIŞINDA!”

Kadının şiddetten sonra karşı karşıya kaldığı işsizlik sorununun da önlenemediğini kaydeden Dr. Şevkin, Türkiye’de her 10 kadından 7’sinin iş bulamadığını söyledi.

Kadınların istihdama katılım oranının yüzde 29,3 civarında olduğunu, Türkiye’de 20 milyon kadının iş yaşamı dışında kaldığını dile getiren Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Çalışan kadının görev iş yerinde bitmiyor. Kadın hem işte, hem evde çalışıyor. Bu zorluklara rağmen ücret eşitsizliği ile karşı karşıya kalıyor. Kadın, erkeklerle yaptığı aynı işe rağmen daha az ücret alıyor. Erkeklerde  işsizlik oranı yüzde13,2 iken kadınlarda bu oran yüzde 20 seviyesine çıkıyor. 15 yaş üzeri 30 milyon 695 kadın nüfusundan sadece 10 milyon 723 bini işgücüne katılabiliyor. Kadınlarımızın yüzde 34,93’ü  bir işte çalışıyor veya iş arıyor. İşsizlik türlerinin tamamında maalesef kadın adına rastlıyoruz. 15 yaş ve üzeri 19 milyon 972 bin kadın iş gücüne dahil olamıyor. 1 milyon 614 bin kadın iş arıyor. Çalışabilir yaştaki her 100 kadından biri ev kadını ve iş bulma umudu olmadığı için iş aramıyor ve işsiz sayılmıyor. 5 milyon 795 bin olan genç kadınlarımızın (15-24 yaş) yüzde 32’si ne eğitime katılabiliyor ne de iş yerinde çalışabiliyor. Bu sayı 2 milyon 213 bini buluyor.”

Kadınların siyasi, ekonomik, yönetsel temsiliyetinin Türkiye’deki durumuna da değinen Dr. Şevkin, Dünya Ekonomik Forumu’nun küresel cinsiyet eşitliği raporuna göre kadın erkek eşitliği sırlamasında 149 ülke arasında Türkiye 130. sırada yer aldığını, Parlamentolararası Birlik (IPU) verilerine göre ise kadınların temsili açısından dünya ortalamasının yüzde 14.5 iken Avrupa ortalamasının yüzde 16.8, Türkiye ortalamasının ise yüzde 4.4’te kaldığına dikkat çekti. Dr. Şevkin, “Bu veriler gösteriyor ki: Türkiye kadınların temsili açısından sınıfta kalmıştır” dedi.

“KAZANIMLARDAN ASLA VAZGEÇİLEMEZ”

Anayasanın 10. maddesinin devletin cinsiyet eşitliğini sağlamakla yükümlü olduğunu hükmettiğini hatırlatan CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, Medeni Kanun’un kadın erkek fırsat eşitliği, resmi nikah, tek eşle evlilik, miras, boşanma, tanıklık hakkı ve kadına istediği mesleği seçme hakkını verdiğini, bu kazanımlardan asla vazgeçilemeyeceğini vurguladı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor