ŞEYH SUNUSİ’Yİ DE TANIMAK GEREK -1

Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Adana’ya ilk kez 30/31 Ekim 1918 günü, Osmanlı’nın teslim Belgesi olan Mondros Mütarekesinin geçerlilik kazandığı gün geldi. İkinci ziyaretini de Kurtuluş Savaşı sırasında, 5 Ağustos 1920 günü, cepheler hakkında bilgi almak ve mücadele koordinasyonunu kurmak için gerçekleştirdi.

Kurtuluş’tan sonra, Devlet Reisi sıfatıyla ilk ziyareti ise 15 Mart 1923’te oldu. Adanalılar her yıl 15 Mart’ı “İlk Ziyaret Günü” olarak etkinliklerle kutlar. Biz de, kendi yarıçapımızda bu ilk Onur Günümüzün  97’inci Yıldönümü için arşivimizi açtık. Özetlerle de olsa, o geziden fotoğraflarla 3 günlük yazı dizisi olarak sunacağız.

O gün, Ulu Önder’i karşılamak üzere Yenice İstasyonunda bekleyenler arasında farklı giyimiyle dikkat çeken biri vardı: Şeyh Sunusi. Atatürk hayranı ve Trablusgarp’tan dostuydu. Aralarında sıcak bir bağ kurulalı yıllar olmuştu. Yazı dizimizde yer alacak fotoğraflar içinde Şeyh Sunusi de olacağı için, kendilerini şimdiden tanıtalım, takdim edelim istedik.

İşte bu sebep arkalı, buyur ediyoruz Sunusi’nin cemaziy-yel evveline…

1923’TEN 12 YIL ÖNCE

1911’de Trablusgarb’a saldıran İtalyanlara karşı mücadele için yöre halkını örgütlemek üzere bazı gönüllüler gizli yollarla Libya’ya gitmişti. Mustafa Kemal de Gazete Muhabiri Mustafa Şerif Bey kimliği ile Mısır üzerinden Trablusgarb’a geldiğinde yanında 900 bedevi ile Şeyh Ahmet Sunusi ve Libyalı Ulusal Kahraman Ömer Muhtar karşıladı. Gazete Muhabiri Sunusi ile buluştuğunda, gerçek kimliğini “Kolağası Yüzbaşı Mustafa Kemal” diye açıkladı. Üçlü arasında o gün kurulan dostluk, kısa sürede kök salmış, derinleşmişti. Sunusi’nin lideri olduğu tarikat, eğitim ve mutluluğa yönelik ilkeleri öngörmekteydi. Kayıtlara göre, farklı ülkelerden bu ilkeleri kabul edenlerin sayısı 5 milyonu bulmuştu. Sunusi Türkiye’ye geldi. Rüyasında Peygamber ile Mustafa Kemal’i birlikte görmüştü. Hazreti Muhammed sol elini uzatırken, Mustafa Kemal de sağ elini uzatmıştı.

Şeyhin yıllarca etkisi altında kaldığı bu rüya Mustafa Kemal’e güven ve bağlılığını arttırmıştı. 1920’de, İstanbul’dayken Mustafa Kemal Paşa’ya mektup yazarak Ulusal Mücadelede görev istedi. Paşa’nın cevabi mektubu şöyleydi:

Şeyh Sünusi Hazretlerinin milli mücahadelere (mücadelelerde) yardım hususunda gösterdikleri hissiyata (duygulara) şükran arz eyleriz. Hilafet makamının fiilen işgali karşısında Şeyh Hazretlerinin duydukları infial hissinin (karşı tepki duygusunun) İslam alemine tebliği pek ziyade lazım ve faydalı olacaktır. Bu konuda icab eden görüşünüzü ayrıca arz ederiz. Şeyh Hazretlerinin Ankara’da bulunmalarını arz ederiz…”

YARIN: ANKARA’YA GELEN SUNUSİ MUSTAFA KEMAL’DEN GÖREVLER ALIYOR


    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor