SPOR SAYESİNDE YAŞAMI DEĞİŞTİ: ALİRIZA ÖNGÖREN

HAZIRLAYAN: Ramazan ŞANIVAR

Ali Rıza Öngören 18 Nisan 1949 yılında Adana’da doğdu. Yüzmeyi küçük yaşlarda Cemalpaşa Mahallesi’nde, evlerinin önünden geçen sulama kanalında öğrendi. Babası Ömer Bey DSİ de memur, annesi Müjgan Hanım ev kadını idi. 6 Kardeştiler. O yıllarda Cemalpaşa-Namık Kemal Mahalleleri, bağlık bölge idi. Komşu bağ evinde lise bitirme imtihanına hazırlanmakta olan ve kanalda antreman yapan Ünsal Fikirci tarafından keşfedildi ve kardeşiyle birlikte havuza getirildi. İlk yarışında, yıllardır birinciliğini koruyan, Enis Taylan’ı geçerek, kendisi birinci ve kardeşi İhsan ikinci oldu.1958 -1961 Yılları arasında Adana Demirspor kulübü adına 3 yıl minyonlar kategorisinde Serbest ve Kurbağalama branşlarında sürekli birinciliğini korudu.

1970 yılında İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’ne transfer olan Öngören, 5 yıl burs almayı başardı. Yıldız Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’n den mezun olan Öngören, üniversite eğitimin yanı sıra Yüzme İhtisas Kulübü ve milli takımda çok başarılar elde etti. Kulüp takımında sutopunda 5 yıl şampiyonluk yaşadı. 33 kez milli mayoyu giyen Öngören 1971 de İzmir, 1974 te, Cezayir Akdeniz Oyunları 5 kez de Balkan Şampiyonası’na katıldı.

-TORNACI ÇIRAKLIĞI YAPTI

1961-1964 yılları arasında yüzmeye ve okula da ara verdi. Devlet Su İşlerinde babası vasıtası ile bir yıl tornacı çıraklığı yaptı. Tekrar Orta Okulu bitirip, Adana Erkek Lisesi Yüzme ve Atletizm takımlarında, Liseler arası yarışmalarda cirit atma ve yüzme branşlarında bölge birincisi oldu.

1964 yılında Ökkeş Koşkun’un çabalarıyla Karataş Spor Kulübünde spora devam etti.1969 yılına kadar, bu kulüpte, kurbağalama branşında yüzdü, genç sutopu takımında forvet oynadı. Genç Milli Takım aday kadrosuna seçildi. Bu takımda Sutopu Gençler Türkiye ikinciliğini, kurbağalama branşında Türkiye üçüncülüğü gibi dereceler elde etti. 2 yıl kurbağalama Adana bölge birinciliğini muhafaza etti.

-CİRİT ATMADA ŞAMPİYON AYRICA YELKEN, YÜZME, SUTOPU HAKEMLİĞİ YAPTI

Komple sporcu olan Öngören1967 yılında 3 yıl liseler arası cirit atmada şampiyonluk yaşadı. Aynı zamanda yelken antrenörlüğü ve Yüzme Atlama Sutopu Hakem kursuna katılıp lisans aldı.1966-1970 yılları arasında, Adana da yapılan tüm bölge yüzme yarışlarında kulvar hakemliği yaptı. Acemi talebeler yüzme kurslarında eğitmenlik yaptı. Bu vazifelerde bulunması ve harçlığını kazanmasına daima yardımcı olan Rahmetli Nihat Erdem abimize minnettarlığını bir borç olarak tekrarlamaktadır. Aynı zamanda yüzme antrenörü de olan Öngören, 1968 yılında Hatay’da açılan yüzme havuzunda Gürhan Bencan ile antrenörlük yaparak bu kente yeni sporcular kazandırmışlardır.

-AKDENİZ OYUNLARI VE BALKAN ŞAMPİYONASI’NDA 33 KEZ MLLİ OLDU

1969 yılında Adana Demirspor ve Karataş kulübü birleşti. O yıl Adana Demirspor 6 yıl aradan sonra yeniden Türkiye Sutopu Şampiyonu oldu. Bu şampiyonluk, bu günün tarihine kadar Adana Demirspor’un elde ettiği son şampiyonluk olmuştur. O yıl, 1969 da İzmir’de, Birinci Balkan Sutopu Şampiyonasında Milli takıma seçildi ve 1976 yılına kadar sürekli milli takımda oynadı.

1970 yılında İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’ne transfer olan Öngören, 5 yıl burs almayı başardı. Yıldız Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümün den mezun olan Öngören, üniversite eğitimin yanı sıra Yüzme İhtisas Kulübü ve milli takımda çok başarılar elde etti. Kulüp takımında sutopunda 5 yıl şampiyonluk yaşadı. 33 kez milli mayoyu giyen Öngören 1971 de İzmir, 1974 te, Cezayir Akdeniz Oyunlarına katıldı.

 5 defa üst üste, Balkan Şampiyonası ve bir defa RCD (İran-Pakistan-Türkiye) kupasına katıldı, 7 yılda 6 defa Türkiye Sutopu Şampiyonluğu gördü. Bu vesile ile Yunanistan, Hollanda ve Londra da oynanan Şampiyon Kulüpler Şampiyonalarında İstanbul Yüzme İhtisas Kulübünde ilk 7 de maçlara çıktı.

-ENKASPOR’UN 3. KÜMEDEN BİRİNCİ LİGE ÇIKMASINDA ÖNEMLİ PAY SAHİBİ

Tahsilini, Yıldız Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisinde, Makina Mühendisi olarak tamamladı. Bu vesile ile 1977-1981 yılları arasında iş münasebeti ile spora ara verdi. 1980 de ENKA Spor Kulübünde Yüzme-Sutopu Şubesi kurma görevi verilen Ahmet Özuzun’un çağrısı ile kendisi gibi sutopuna ara vermiş eski İYİK sporcuları ile birlikte ENKA sutopu takımında 3 üncü kümede maçlara çıktı ve yüzme takımında yeniden yarışlara katıldı. ENKA kulübünü birinci lige çıkması ile aktif spor hayatına son verdi. Bir sezon yeni kurulan ENKA Gençler Sutopu takımını İYİK havuzunda Antrenörlük yaptı. Takımın kuruluş temelinde emeği oldu.

Tahsilini yapması esnasında kendisine burs ve barınma desteği veren İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü ne vefa borcunu ödemek için İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü Yönetim kuruluna seçilip, iki yıl genel sekreterlik görevinde bulundu.

ENKA İnşaat Şirketinde 1990-2005 Yılları arasında, yurt dışı şantiyelerinde, muhtelif seviyelerde yöneticilikler yaptı. 2005 yılında emekliliğe ayrıldı. Hala bu kulüpte sağlık için yüzme sporu yapıyor.

-SİMDİKİ RAHATLIĞI YÜZMEYE BORÇLU

Ali Rıza Öngören, şu anda ki huzurlu, sağlıklı ve refah günlerini yüzmeye borçlu olduğunu belirterek, “ Beni sulama kanalında keşfeden, sulama kanalından alarak Atatürk Yüzme Havuzu’na götüren ve destekleyen merhum Milli ve rekortmen yüzücü Ünsal Fikirci, Karataşspor Kulübü Başkanı Ökkeş Koşkun ile Milli yüzücü, sutopucu ve hakem Nihat Erdem’e  ayrıca, 5 yıl burs veren Yüzme İhtisas Kulübü ile ENKA Spor’a minnet ve şükran borçluyum” diye konuştu.

MİLLİ SUTOPUCU ÖZUZUN: “ALİ RIZA’NIN İSTANBUL’A GELMESİNİ BEN SAĞLADIM”

Milli Sutopucu ve Demirspor, İstanbul Yüzme İhtisas ile ENKA Spor’da sutopu oynayan Ahmet Özuzun, Ali Rıza Öngören’in İstanbul’a gelmesinde büyük payının bulunduğunu söyledi.

Ali Rıza Öngören’in insan olarak ve sporcu olarak mükemmel birisi olduğunu ifade eden Özuzun, şöyle devam etti:

“Ali Rıza ile Cemil Şahbaz’ın 1970 yıllarında İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’nde spor yapmalarına ben vesile oldum. Her ikisi de beni mahcup etmediler ve yanlış bilinen Adana imajını, davranışları, kıyafetleri ve arkadaşlarıyla ilişkileriyle değiştirdiler. Ali Rıza küçük yaşlarda Adana’da havuza geldi ve yarışmalara katıldı. Farklı bir stili vardı. Sutopunda da hayli başarılı oldu. Sonra bir ara havuza uğramaz oldu. Araştırdım ve aile bütçesine katkı sağlamak için çalıştığını öğrendim. Elbette mutlu oldum. Ancak, hem yüzerek hem de ç alışarak her iki işi götüreceğini anlattım. Sonra ben İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’ne transfer oldum. Bizlere iyi olanaklar sundular. Ali Rıza’nın Yüzme İhtisas Kulübü’ne gelmesi halinde 5 yıl burs vereceklerini anlattım. Kendisi de mantıklı ve olumlu buldu. Burada 5 yıl hem burs aldı, iyi bir üniversite bitirdi.  hem de güçlü İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’nde uzun yıllar birlikte sutopu oynadık. Daha sonra kulüpte yöneticilik ve antrenörlük te yaptı. Hatta, benim iyi konumda olduğum Mensucat Sanayi’de şef pozisyonunda işe girmesini sağladım. Bir ara ENKA Şirketi’nde Kazakistan’da görev yapt. Yurtdışında belini ciddi şekilde incitmişti. Sırta yüzerek bunu tedavi etti. ENKA Spor kulübünün kurulmasında bana büyük desteği oldu. ENKA Spor sutopu takımını 3. Ligden alarak birinci lige yükselmesini birlikte sağladık.  Ali Rıza yapı olarak çalışkan ve kurallı birisiydi. Sonra tekstil üzerine kendi işini kurdu.  Halen İstanbul’da her ayın Çarşamba günleri eski milli sporcularla yemekli toplantı yapıyoruz. Allah herkese Ali Rıza gibi dost versin.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor