Tarımda planlama artık kaçınılmaz oldu

(HABER MERKEZİ)-CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, corona virüs salgınıyla birlikte, tarım sektörünün ve tarımsal üretimde planlamanın öneminin daha da belirgin hale geldiğini söyledi

CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi yaptığı yazılı açıklamada, tüm dünyanın corona virüsle mücadele ettiği dönemde, tarım sektörünün ve tarımsal üretimde planlamanın öneminin çok daha iyi anlaşıldığını belirtti. Çelebi, birçok ülkenin salgınla birlikte tarım ürünleri ihracatını durdurduğunu vurgulayarak bunun da birçok ülke için ciddi sıkıntılara yol açtığını hatırlattı. Mehmet Çelebi, Türkiye’nin de bazı tarımsal ürünlerin üretimindeki yetersizlik nedeniyle ithalat yaptığını ve içinde bulunulan dönemde bu konuda sıkıntıları baş gösterdiğin kaydetti.

DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZ YÜKSEK

Yaşanan sürecin, artık özellikle tarımsal planlamada yapısal düzenlemeleri zorunlu hale getirdiğini belirten Mehmet Çelebi şöyle devam etti: “AKP iktidarı döneminde, Türk tarımının başına gelen en kötü şey dışa bağımlılık oldu. Şu anda tarımsal ürün ihtiyacımızda ayçiçeğinin yüzde 34’ünü, pirincin yüzde 30’unu, kimi bakliyat ürünlerinin yüzde 15’ini kimilerinin yüzde 30’unu, mısırın yüzde 30’unu, soyanın ise yüzde 95’ini ithal ediyoruz. Bunlar için her yıl yüzlerce milyar dolar ödüyoruz. Çiftçimize kaynak olarak aktarılabilecek para, yurt dışına gidiyor. Hayvancılığın ana girdilerinden olan yemde de yüzde 50’den fazla oranda dışa bağımlıyız.”

GÜNÜ KURTARMAK BİZİ FELAKETE SÜRÜKLÜYOR

CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, yazılı açıklamasında tarımdaki durumun artık bilimsel yöntemlerle masaya yatırılıp sadece günü kurtaran, dışa bağımlılığı artıran ve çiftçiyi üretimden uzaklaştıran politikalardan uzaklaşılması gerektiğini söyledi. Çelebi şöyle devam etti: “Türkiye artık tarımda orta ve uzun vadeli planlar yapmak zorunda. Üretimi artırılacak ürünler, üretimi azaltılacak ya da üretiminden vazgeçilecek ürünler belirlenmeli. Bu karar verildikten sonra bölge bazlı planlamalar yapılmalı. Boş araziler değerlendirilmeli. Çiftçinin finansal sorunları kalıcı olarak giderilmeli ve girdi maliyetleri azaltılmalı. Diğer yandan dışa bağımlılıktan kurtulmak için tohumdan başlanarak ıslah çalışmaları yürütülmeli, çeşitler geliştirilmeli, hayvancıkta ıslah dikkate alınarak ar-ge yapılmalı, verimlilik artırılmalı.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor