Uzmanlar uyarıyor!

HABER: Güleser KELEŞ

ADANA (BÖLGE)-Covit – 19 salgınından dolayı aileler bebeklerinin takiplerini yaptırmak için saÄŸlık kuruluÅŸlarına gelmeye çekinince ciddi bebekler için risklerde ortaya çıktı.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Türk Neonatoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Nejat Narlı, salgın döneminde sarılık olan bebeklerin takibinin yapılmaması nedeni ile kernikterus hastalığı vakalarının arttığına dikkati çekti.

Narlı,”Lütfen bebeklerinizin takibini yaptırmak için saÄŸlık kuruluÅŸlarına gitmeyi ihmal etmeyin” uyarısında bulundu.

Prof Dr Nejat Narlı, Yenidoğan sarılığının bebeklerin yaklaşık üçte ikisinde görüldüğünü bunların yaklaşık yüzde 13’ünde geri dönüşümsüz ciddi beyin hasarı için tehdit oluşturabilen düzeylere erişebildiğine dikkati çekti.

Sarılığa neden olan bilirubin maddesinin tedavi edilip tehlikeli sınırlardan

düşürülmez ise, beyin dokusunda çökerek ‘’Kernikterus’’ denilen klinik

duruma neden olduÄŸunu dile getiren Narlı, “Kernikterus ciddi nörolojik sekellerin olduÄŸu beyin felcidir. Kernikterus sıklığı geliÅŸmiÅŸ ülkelerde yaklaşık 100 binde bir iken, geliÅŸmekte olan ülkelerde , özellikle uygun takibin yapılamamasına ve tedaviye erken baÅŸlanmamasına baÄŸlı olarak yüzbinde 10 ile 100 arasında deÄŸiÅŸmektedir. Kernikterus’ta; uzun dönemde iÅŸitme kaybı, yürüme bozuklukları, yukarı bakış anomalisi, serebral palsi, diÅŸ anormallikleri gibi ciddi geri dönüşümsüz sorunlara ve sekellere neden olmaktadır” dedi.

Sarılık’ın otizm ile de iliÅŸkili de olabileceÄŸine dikkati çeken Narlı, tedavi edilmeyen sarılığın yaptığı tahribatın okul baÅŸarısını da olumsuz etkileyebildiÄŸine vurgu yaptı.

Narlı, ailelerin bebeklerinin takipleri için sağlık kuruluşlarına mutlaka gitmesi gerektiğini belirterek, ilerde yaşanabilecek daha büyük sıkıntıların mutlaka önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor