FUTBOL ESKİSİ GİBİ HEYECAN VERMEYECEK

Yaklaşık 4 aydır devam eden ve halen aşısı, tedavisi olmayan KORONAVİRÜS salgını tüm dünyayı olumsuz etkilerken başta ekonomi olmak üzere her alanda belirli önlemlerin alınmasını da zorunlu kıldı. Kimi ülkeler bunu çok ciddiye alırken, kimilerinin de rahat davranması tepkilere neden oluyor.

Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, uzun süredir futbol kulüpleri tarafından beklenen açıklamayı yaparak salgın nedeniyle liglere verilen aranın 12 Haziran Cuma günü başlayacağını belirtti. Sivasspor’un deneyimli teknik direktörü Rıza Çalımbay, “En küçük bir risk varsa ligleri başlatmak doğru olmaz” derken, Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, “Şu anki şartlar oynamaya müsait değil.”  Konyasporlu yöneticilerde liglerin başlamasına acele edildiğini haykırdılar. Kimi kulüpler de olaya sessiz kalmayı yeğlediler.

Türkiye‘de spor kamuoyu liglerin başlatılmasını tartışırken diğer tarafta FIFA Sağlık Komitesi Başkanı yaptığı açıklamada gerçekçi olunması ve salgının etkilerinin hafife alınmaması gerektiğini söyledi. Başkan Michel D’Hooghe finansın, sağlığın önüne geçtiğini ve bunu doğru bulmadıklarını, konunun bir para meselesi değil ölüm kalım meselesi olduğunu, liglerin seyircili ya da seyircisiz oynanmasının büyük risk teşkil edeceğini, dolayısıyla ikinci dalgayı tetikleyebileceğini bu şartlarda Eylül’e kadar maçların oynanmamasının yerinde olacağını ifade etti.

Türkiye Spor Hekimleri Derneği ise birey ve toplum sağlığının korunması adına pandemi sürecinde spor organizasyonlarının başlatılmasının doğru olmayacağını, konu hakkında yapılması gerekenleri ve önerileri içeren geniş kapsamlı bir raporun Sağlık Bakanlığı KORONAVİRÜS Bilim Kurulu‘na sunulduğunu bu raporun mutlaka dikkate alınması gerektiğini kamuoyu ile paylaştılar.

Salgının ilk gününden bu yana nezaketi, saygılı davranışı, her soruya net yanıt vermesi, krizi iyi yönetmesi nedeniyle sevilen ve beğenilen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuşması ve davranışlarıyla liglerin başlamasına sıcak bakmadığını şu sözlerle açıklamıştı, “Liglerin yeniden başlatılması Futbol Federasyonu’nun sorumluluğundadır.” Bilim kurulunun da liglerin başlamasına onay vermediği anlaşılmaktadır.

Ankaragücü’nden Senegalli oyuncusu Ricardo Faty’nin KORONAVİRÜS’e yakalandığı, tüm aile bireylerine de bulaştırdığı bilinmektedir. Spor ailesinde buna benzer birçok olayın gizlendiğini de göz ardı etmemek gerekir. Bu bağlamda; yakın temasın olduğu futbolda salgın vakaları sporcular üzerinden yayılırsa bunun sorumlusu başkan, yöneticiler, kulüp doktoru, idari menajer mi olacak? Yoksa liglerin başlaması için acele karar veren Federasyon Başkanı Nihat Özdemir ile federasyon yöneticileri ve sağlık kurulunun mu olacak ?

Avrupa’da Fransa, Hollanda ve Belçika, Amerika Kıtasında Arjantin, Meksika gibi ülkeler liglerini tescil ederek yeni sezonun planlamalarına başladılar. Sporcu sağlığını önemsemeyen ve salgından en fazla zarar gören İtalya, Almanya, İngiltere ve İspanya’da maçların Haziran ve Temmuz’da başlatılmasını düşünüyorlar.

TFF Sağlık Kurulu’nun hazırladığı Futbola Dönüş Protokolü’nde birçok konu masa başında uygulanabilir gibi görünse de spor kamuoyunun ortak düşüncesi sahada işler bu kadar basit olmayacak. Özellikle alt ligler bu protokolü tam olarak uygulayamayacak.

Maçtan 2 gün önce tüm sporculara test yapılacağı açıklanıyor. Maçlar seyircisiz oynanacak. Reklam, seyirci gelirleri olmayacak. Sponsor kuruluşlar desteğini kesecekler. Futbolcuların motivasyonu bozulacak.  Maçtan önce her iki takım futbolcuları dezenfektan ile ellerini yıkayacak. Ne hakemlerin ne de birbirlerinin ellerini sıkamayacaklar. Golden sonra birbirlerine sarılamayacak ve gol sevinci yaşayamayacaklar. Soyunma odaları ve duşları dikkatli kullanacaklar.

Başka anlamda “FUTBOL ESKİSİ GİBİ HEYECAN VERMEYECEK”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor