“TARSİM, çiftçinin zararını karşılasın!”
(HABER MERKEZİ) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu soru önergesinin basına yansımasının ardından sesini yükselten Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Anonim Şirketi’ne (TARSİM) tepki gösterdi.
Milletvekillerinin yasama yetkisini kullanarak milletin sorunlarına çözüm aramak üzere görev yaptığını belirterek soru önergesi sunma hakkı bulunduğunu hatırlatan Dr. Şevkin, “Sayın Bakana ilettiğimiz soru önergesine yanıt beklerken TARSİM’in kamuoyunu yanılttığımız savunmasıyla gazetelere gönderdiği tekzip (yalanlama) metni kabul edilemez. TBMM’nin itibarı göz önüne alınmadan yapılan bu hareket yakışıksız bir tavırdır” dedi.
BAKANLIK VE KURUMLAR ARASINDA KOPUKLUK MU VAR?
Adana ve Mersin’de yaşanan sağanak yağış ve dolunun tarım alanlarında büyük hasara yol açtığını anımsatan ve TARSİM’in bazı çiftçilerin İlçe Tarım Müdürlüklerinden edindikleri raporlara rağmen zararını görmezden gelerek üreticilerin cep telefonlarına ‘sıfır hasar’ raporu gönderdiğini kaydeden Dr. Şevkin, “TARSİM, Kozanlı üreticiler Nurettin Altınok, Mehmet Yağan, Hasibe Kuran, Ceyhanlı üretici Ahmet Ünlü, Tarsuslu üretici Cafer Doğan başta olmak üzere diğer zarar gören çiftçilerin zararlarını karşılamak dururken ‘ürünü zarar gören çiftçi bir darbe de TARSİM’den yiyor’ başlıklı haberin gerçekleri yansıtmadığı iddiasıyla gazetelere tekzip metni gönderiyorsa, Tarım ve Orman Bakanlığı ile ilgili kurumlar arasında bir kopukluk var demektir. Kaldı ki bizim soru önergemiz sayın Tarım ve Orman Bakanına yöneliktir. Bakana sunulan soru önergesine karşı gazetelere TARSİM tarafından tekzip metni göndermek de nereden çıktı?” diye sordu.
BU NE PERHİZ, BU NE LAHANA TURŞUSU!
TARSİM Hukuk ve Rücu Müdürü Melek Osma ve Genel Müdür Yardımcısı vekili Tufan Özel’in gazetelerin halkın haber alma hakkını gözeterek yaptığı yayınlara aba altından sopa göstermesine de sert tepki gösteren Dr. Şevkin, “Bizim açıklamalarımızın hiçbiri kamuoyunda yanlış anlaşılmalara yol açmamıştır. Tam tersine büyük zarar gören çiftçilerimiz sorunlarını paylaşıp çözüm yolu aradığımız için teşekkür etmiştir. Milletvekilinin asli görevi de milletin sorununa çözüm aramaktır. TARSİM, Nisan ayının sonlarında ve Mayıs ayının başında ürünü zarar gören çiftçiye gerekli ödemeleri yaptığını açıklamıyor ancak ‘bahsi geçen çiftçiye geçen yıl zararından dolayı ödeme yapıldığını’ ifade ediyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu! Soru önergemizde çiftçi ismi vermememize rağmen TARSİM, bu açıklamasıyla hangi çiftçileri kastettiğimizi gayet iyi anlamış görünüyor. Ayrıca bizim açıklamamız üreticiyi sigortadan uzaklaştırmak şöyle dursun ürününü sigortalattırdığı halde ve üstelik yüksek rekolte elde etmesine karşın bereketi başına bela edilen çiftçinin sigortadan kaynaklı hakkının verilmesini sağlamaktır. TARSİM, kâr amacı taşımıyor, gönüllülük esasına dayanan ve tamamıyla üreticileri ile çalışan bir sistemse fotoğraflarla, görüntülerle, raporlarla hasarı kanıtlanan çiftçinin zararını karşılamak zorundadır. Neden karşılamadığını, buğday başaklarının nasıl zarar gördüğünü, rüzgarın hangi şiddette, kaç kilometre eseceğine karar vererek ödeme yapmaması ve çiftçiyi zor durumda bırakması kabul edilemez. Ayrıca TARSİM, geçmişten kalan alışkanlığıyla gazetelere tekzip metni göndermeyi bırakıp asli işine odaklanmalı, Türkiye’nin gıda güvenliğini sağlayan, üreten, alın teri döken, koronavirüs sürecinde canla başla çalışan çiftçinin dostu olduğunu kanıtlamalıdır”diye konuştu.
TARSİM, RÜZGARI MI BAHANE EDİYOR?
Özellikle Kozan, Ceyhan ve Karataş bölgesinde buğdayda yatmaya bağlı ciddi verim kaybı oluştuğunu ancak TARSİM yetkililerinin rüzgar hızının saatte 62 kilometre değil de 44 kilometre olduğunu iddia edip çiftçiye adeta dalga geçer gibi yanıt verdiğini kaydeden Dr. Şevkin, “Rüzgar nedeniyle dolu buğday başakları yan yatmış, ardından yağan yağmurla birlikte yeni bir hasar oluşmuştur. TARSİM, bunu da teminat kapsamında saymamıştır. Başakların dolu, buğdayın iyi olması bir cezalandırma yöntemimi midir? Bu cezayı çiftçiye mi ödeteceksiniz? Geçmiş yıllarda hasarlarını karşıladığınız çiftçiye bundan sonra hasar ödemesi yapmayacak mısınız?” diye sordu
BAKANDAN YANIT BEKLİYOR!
Dr. Şevkin, TARSİM’in anlaşılmaz bir tutum içinde sıfır hasarlı raporlar tanzim ettiğini yineleyerek üreticinin mağdur olduğunu vurguladı. TARSİM’in çiftçinin bu yıl yaşadığı zararı göz önüne almadığını dile getiren Dr. Şevkin, TARSİM’in yaptığı “Kaldı ki söz konusu sigortalı üretici, önceki yıllarda meydana gelen ve teminat kapsamında yer alan çeşitli risklerden ötürü ürünlerinin hasar görmesi sonucunda TARSİM’den hasar ödemelerini de almıştır” açıklamasını da kamuoyunun takdirine bıraktı. Dr. Şevkin, kamuoyuna yansıyan soru önergesine TARSİM’den değil Bakan Pakdemirli’den yanıt beklediğini sözlerine ekledi.