Çöplük yolu neden yıkanmıyor

Uğur BAŞARAN

Adana’nın yükselen lüks binaları ile yeni gözdesi durumunda olan Sarıçam, çöp arıtma tesisinin etrafa yaydığı pis koku yüzünden orada ikamet insanları canından bezdirmiş durumda.

Adana Sarıçam Çatalan Caddesinde bulunan çöp arıtma tesisi, uzun süreden bu yana faaliyet göstermeye devam ediyor. Edinilen bilgilere göre ise de daha uzun yıllar burada faaliyetlerine devam edeceği söyleniyor.

Çöp arıtma tesisinin yaydığı bu pis koku kurulduğu ilk yıllarda çok fazla gündem olmamıştı çünkü kurulduğu mevki yakın zamana kadar ıssız ve boş arazilerle dolu bir yerdi. Ancak özellikle son 5 yıldır bu mevkilerin imara açılması ile birlikte Gültepe Mahallesi, Çarkıpare mahallesinde inanılmaz bir insan kalabalığı oluşmaya başladı.

Yapılan devası ve lüks binalar şehir merkezi binalara göre daha ucuz olması ve evlerin yeni olması nedeni ile Adana’da ev almak isteyenlerin ve şehir gürültüsünden uzakta biraz daha natürel hayat yaşamak isteyenlerin tercih ettikleri yaşam alanları olmaya başladı.

Öte yandan Adana’nın 2.üniversitesi olan Alparslan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin bu lokasyona kurulması ve Türkiye’nin en büyük stadyumlarından bir tanesi olacak olan yeni Adana stadyumunun yine burada konumlandırılması Sarıçam’ın önemini daha da arttırdı.

Önceden tek bir tane belediye otobüsü geçen Çatalan Caddesinde yeni üniversitenin kurulması ve buralarda ikamet eden insan sayılarının artması ile birlikte otobüs ve minibüs sayılarının artmasını da sağladı. Burası artık 8-10 yıl öncesinde olduğu gibi insanların olmadığı ve sayılı araçların geçtiği bir cadde değil her gün yüzlerce aracın geçtiği bir yol durumuna geldi.

İnsanların kalabalıklaşması ile birlikte çöplüğün verdiği zararlar da insanları daha çok etkilemeye başladı. Çatalan Caddesi üzerinde bulunan çöp arıtma tesisi, etrafa verdiği kötü koku nedeni ile hayatı çekilmez yaparken, çöp arabalarından akan pis suların yolları mikrop yuvasına çeviriyor olması da verilen zararları katlıyor maalesef.

Adana’nın bütün ilçelerinin çöpleri her gün buralara geliyor ve tesiste gerekli işlemlere tabi tutuluyor. Bazen çöp  tesisi önünde o kadar yoğunluk oluyor ki çöp araçları tesise girebilmek için metrelerce kuyruk oluşturuyorlar. Çöplerini bırakıp tekrar yollara çıkan ve tesise girmek için sıra bekleyen araçlardan yollara pis sular dökülüyor. Dökülen bu pis sular da buraların mikrop yuvası olmasına neden oluyor.

İnsanlar buralardan sadece araçları ile geçmiyorlar. Yaya olarak geçmek zorunda olanlar oluyor. Üniversite’nin girişinde bulunan ATM’ye her gün onlarca insan uğruyor ve mecburen bu yollarda yürümek zorunda oluyorlar.

Vatandaşlardan gelen en büyük şikayetlerden bir tanesi de yolların düzenli aralıklarla yıkanmaması yönünde… Madem ha deyince bu tesis kaldırılmıyor, etrafa verdiği zarar önlenemez mi? Mikrop yuvasına dönmüş bu yollar, hijyenin, temizliğin öneminin arttığı bu günlerde düzenli olarak ilaçlı, deterjanlı sularla yıkanamaz mı?

Çöplük kokusu bir yana oradan geçenler de çok iyi bilirler ki yollar bile pis kokuyor. Bu nedenle yetkililere çağrımızdır, vatandaşların sesine kulak verin. Tesis madem kaldırılmıyor en azından yolları haftada 2 kere tertemiz yıkayın. Belediyelerin yıkama araçları mı yok? Yoksa bu işi yapacak personelleri mi yok? Var olduğunu biliyoruz bu nedenle de diyoruz ki yolları en azından mikrop yuvası olmaktan kurtarın bari…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor