3 KUŞAK İLE SUTOPU OYNADI 150 KEZ MİLLİ OLDU: HAYDAR ÇAKIRGİL

HAZIRLAYAN: Ramazan ŞANIVAR

Haydar Çakırgil 13 Temmuz 1958 yılında Adana’da doğdu. İlkokulu Kazım Karabekir, Ortaokulu Seyhan, lisesi ise Erkek Lisesi’nde tamamladı. Futbol, basketbolda da hayli başarılı olan Çakırgil,  Demirspor mayosuyla yüzme ve özellikle sutopunda önemli başarılar elde etti. 17 yaşında İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’ne transfer oldu. Anadolu Hisarı Spor Akademisi’ni bitirdi.  Balkan, Akdeniz Oyunları ve Avrupa Şampiyonası’nda 150’ye yakın sutopunda milli mayoyu giydi.

Ailece sporcu olduklarını, spor sayesinde üniversite okuduğunu, yabancı ülkeler gördüğünü, çevre edindiğini, her şeyini spora borçlu olduğunu belirten Haydar Çakırgil, 25 yıl kadar Beden Eğitimi öğretmenliğin yanı sıra kulüplerde, genç ve büyük sutopu milli takımında antrenörlük yaptı. Kendine Adana’dan Ünsal Fikirci, Mustafa-Erdal Acet, Tuncay Şenyüz, Ayhan Karataş, İstanbul’dan ise efsane sutopucu Mithat Hantal ve Sühan Seldüz’ü model aldığını ve 3 kuşakla birlikte sutopu oynadığını söyledi.

Özellikle yüzmede sırt branşında da başarılı olduğunu belirten Çakırgil, sutopuna önem verdiğini belirterek sorularımızı şöyle yanıtladı:

Sayın Çakırgil, nerelerde eğitim gördünüz? Spora nasıl başladınız ? Hangi sporları yaptınız? Kendinizden söz eder misiniz ?

13 Temmuz 1958 Adana doğumluyum. İlkokulu evimize yakın olan Kazım Karabekir, ortaokulu Seyhan, liseyi ise Erkek Lisesi’nde tamamladım. Ailece sanıyorum genlerimizde var hepimiz spor yaptı. Babam da Sümerspor ve diğer kulüplerde futbol oynadı. Küçük kardeşim ağabeyim doktor Gültekin Çakırgil, Demirspor’da futbol oynadı ve yüzdü. Küçük kardeşim Zafer Çakırgil yüzmede ve sutopunda defalarca milli mayoyu giydi. Amcamın oğlu Ferhat Çakırgil, hentbolda ilk kuşak sporculardan, yine Amcamın oğlu Hüsnü Çakırgil, Fenerbahçe’de 3 sayılık atışlarıyla tanınır. Basketbolda defalarca milli formayı giydi. Yüzmeyi, Seyhan Baraj Gölü’nde öğrendim. İlk yarışımda dereceye girdim. Futbol ve basketbolda da hayli başarılı sayılırdım. Basketbol’da hem Demirspor’da hem de Adana karmasında Sahra Güllü, Hasan Arat, Armağan, Ali, Ayhan Veziroğlu ile birlikte oynadım. Hatta, sadece, yüzme ve sutopunda faaliyet gösterdiği bilinen İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’nde de Feridun Aybars, Ali Uçansu, Fikret Sılay, Ali Özsoy, Akif Yazıcı gibi sporcularla basketbol oynadım.    

Sanıyorum çok genç yaşta hem üniversite okumak hem de sutopu oynamak için her sporcunun rüyası olan İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’ne transfer oldunuz. Bu serüveni anlatır mısınız ?

Adana Demirspor mayosuyla yüzdüm ve sutopu oynadım. 4 X 100 bayrak yarışında sırt branşında derece yaptım. Beni izleyen sutopu otoriteleri özellikle sutopunda daha başarılı olacağımı söylediler. Ben de sutopuna ağırlık verdim. Henüz 17 yaşında iken Yüzme İhtisas Kulübü’nden transfer teklifi aldım. O dönemlerde Yüzme İhtisas Kulübü’nde Tuncay Şenyüz, Feridun Deveci, Behçet Kurtiç, Ali Rıza Öngören, Cemil Şahbaz gibi Adanalı yüzücüler bana kucak açtı ve yüreklendirdiler. Ben de onları mahcup etmedim. Kısa zamanda önceleri genç takım, sonra da büyük takımın değişmeyen oyuncusu konumuna geldim. Genç takımın uzun yıllar kaptanlığını yaptım. 1975 yılında ilk Balkan Şampiyonası için Yugoslavya’nın Ljublijana kentine gittik. Daha sonraki yıllarda 1975-1990 yılları arasında Malta, Sofya, Romanya, Kotar, Bükreş, Viyana gibi ülkelerde önemli dereceler elde ettik. İ1976 yılında İslam Ülkeleri Spor Oyunları için Mısır’ın İskenderiye kentine gittik. 1979’da Akdeniz Oyunları için Hırvatistan’ın Split kentinde müsabakalara katıldık. Ayrıca, Londra’da gerçekleştirilen Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’na katıldık. Toplamda 150’ye yakın milli mayoyu giydim. !981 yılında vatani görevimi asteğmen olarak Muhafızgücü’nde yaptım. Burada da sutopu oynarak Muhafızgücü’nü şampiyon olmasında payım vardı. O dönemlerde Fenerbahçe Orduevi’nde kalıyordum.

Daha sonra ki yıllar kulüplerde ve milli takımda antrenörlük yaptınız. Onlardan da söz eder misiniz ? Ne gibi başarılarınız var ?

Beden Eğitimi Öğretmeni olarak Özel Doğuş Lisesi, Çamlıca BİLFEN’de yüzlerce öğrenciyi spora kazandırdım. 2004 yılında öğretmenlikten emekli oldum. İlk ciddi antrenörlüğümü 1985 yılında Kınalıada’da yaptım. 1987 yılında Genç Milli takımın başına geçtim. 1989 yılında Romanya’nın Başkent’i Bükreş’te antrenörlüğünü yaptığım genç takım tarihimizde ilk kez ikinci oldu. 1990 yılında İstanbul Spor Yazarları Derneği Havuzu’nda Balkan Şampiyonası, 1989 yılında (A) takımın başına geçtim Viyana’da üçüncülük elde ettik. ENKA Spor’da ve Heybeliada’da da antrenörlük yaptım. 1999 yılında genç sutopu milli takımını Kuveyt’e götürdüm.  Antrenör olarak rahmetli İbrahim Sulu’dan çok şeyler öğrendim. Genç ve büyükler Kadın Sutopu’nda antrenörlüğünü yaptık. Genelde Ahmet Sulu, yine Adanalı olan Arif Talay ve ben dönerli olarak çalıştırdım.  Son 2 yıldır Burgazada’nın antrenörlüğünü yaptım.  Genç yaşımda gittiğim İstanbul’da çok önemli başarılar sağladığıma inanıyorum.

Sayın Çakırgil, oğlunuzdan söz eder misiniz. Bir de  genç sporculara ne gibi önerileriniz var ? Her sporcu sizin yakaladığınız fırsatı bulur mu?

Oğlum Melih Çakır, yüzdü ve basketbol oynadı. Makine Mühendisi olan oğlum, şu anda 10 yıldır Kosova’da ENKA Şirketi’nde çalışıyor. Gerçeği söylemek gerekirse hem bana hem de oğluma büyük destek sağlayan kurucuları Şarık Tara ve Sadi Gülçiçek’e spora ve sporcuya verdikleri önem için teşekkür ederim. Ben iyi bir fırsat yakaladım. İstanbul’da hem iyi koşullarda spor yaptım, hem de iyi takımlar çalıştırdım. Herkes bu şansı yakalayamaz. Genç sporculara tavsiyem, kurallı ve çalışkan olmaları. Yaptıkları sporda mutlaka kendilerine bir model seçmeleri.  Ayrıca kendilerine bir hedef belirlemeleri gerekir.

MİLLİ YÜZÜCÜ BENCAN: “HAYDAR İSTANBUL’A GİDEN ADANALILAR ARASINDA EN BAŞARILISI”

Mlli yüzücü, sutopucu ve maratoncu Gürhan Bencan, bundan 40 yıl kadar İstanbul’a giden Adanalılar arasında özellikle sutopunda en başarılı sporcunun Haydar Çakırgil olduğunu söyledi.

Haydar Çakırgil’in sporun her dalında yetenekli olduğunu, babalarının da merhum Sümersporlu Ali Çakırgil (Çakır Ali) olduğunu belirterek şunları söylledi:

“Haydar yaş olarak bizlerden küçük. Özellikle Ünsal Fikirci ile gençlere büyük önem verdik. Onların gelişmesi için teşvik yarışmalarının yanı sıra beslenme, sağlık konularında da gerekli desteği verdik. Haydar’lar ailece sporcular. Bunu babaları Çakır Ali’ye borçlular. İyi sporcu olduğu gibi insan olarak da Haydar ve diğer kardeşleri saygılı, nezaketli, adet geleneklere önem veren, büyüklere saygılı davranan ve yetenekli kişilerdi.  Demirspor genç takımında önemli başarılarda rol oynadı. İstanbul’a erken yaşlarda gitti. Adanayı her yönüyle iyi temsil etti. Haydar uzun yıllar farklı okullarda Beden Eğitimi olarak da binlerce öğrenciyi spora kazandırdı. Sutopunda İstanbul’da kendini kanıtladı ve defalarca milli takımlarla yurt dışına gitti.  Yolu açık olsun.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor