UZUN KOLLARI SAYESİNDE SIRT BRANŞINDA MİLLİ OLDU:MEHMET ÇETİN

Mehmet Çetin 1 Ocak 1948 yılında Adana’da doğdu. İlkokulu Cebesoy, Ortaokulu Atatürk, ardından Motor Sanat Lisesi’nden mezun oldu.

Okul dönemlerinde çeşitli spor dallarıyla ilgilendi. Evleri sulama kanalına yakın olduğu için küçük yaşlarda yüzmeyi komşu çocuklarıyla sulama kanalında öğrendi. Dar gelirli bir aile çocuğuydu.  1961 yılında Karataşspor’un Başkanı eski milli atlet Ökkeş Koşkun’un çabalarıyla sulama kanalından alınarak Atatürk Yüzme Havuzu’na götürüldü.

Yarışmalara katılmaya başladı. İlk lisanslı kulübü olan Karataşspor mayosuyla yüzdüğü dönemlerde kendine “Benim idolim” dediği rekortmen ve milli yüzücü Tuncay Şenyüz’ü model aldı. Karataşspor Serbest ve sırt branşında Adana genelinde onlarca madalya kazandı. Karataşspor ile Adana Demirspor birleşince, bu kez mavi lacivertli takımda mayo giymeye başladı.

Mehmet Çetin, ailesi karşı çıktığı ve iyi beslenemediği için bir süre yüzmeyi bıraktı. Milli yüzücü ve Beden Terbiyesi Şube Müdürü Tuncay Şenyüz eve gelerek ailesini de ikna ederek Mehmet Çetin’i yeniden havuza götürdü ve yarışlara katılmasını sağladı.

MİLLİ TAKIM ANTRENÖRÜ MİODRAK MEHMET ÇETİN’E ÖZEL İLGİ GÖSTERDİ

Beslenme konusunda dönemin Adana Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Cemil Oka ve şube müdürü milli yüzücü Tuncay Şenyüz’ün desteğiyle Efsanene yüzücü Muharrem Gülergin’in işlettiği Gar Lokantası’ndan 3 öğün yemek yiyerek yarışlara hazırlandı. Ayrıca, defalarca milli takım hazırlık kampına davet edildi. Milli Takım’ın Hırvat Antrenörü Miodrak,  Mehmet Çetin’in özel ilgi gösteriyordu.

Uzun kolları sayesinde özellikle sırt branşında kendini geliştirdi. Büyükada’da Splendik Palas’ta kampa giren milli takımda yer aldı. Burgazada’da gerçekleştirilen uluslararası müsabakada ilk kez Avusturalya’ya karşı 100 metre sırt branşında milli mayoyu giydi.

MUHAFIZGÜCÜ VE ADANASPOR’UN ŞAMPİYONLUĞUNDA ÖNEMLİ PAY SAHİBI

1969 yılında vatani görevini yaptığı Muhafızgücü’nde yüzdü ve sutopu oynadı. Muhafizgücü’nün önce Ankara, daha sonra da Türkiye Şampiyonu olmasında önemli rol oynadı. Galatasaray’ın ve milli takımın antrenörü Fatih Terim ile yakın arkadaş olan Mehmet Çetin, yüzme ve sutopunu erken yaşlarda bıraktı. Antrenörlük yapmayı düşünmedi. Ünsal Fikirci’nin antrenörlük yaptığı Adanaspor’un da şampiyon olmasında önemli pay sahibi oldu.

Mehmet Çetin, yüzme sayesinde iyi evlilik yaptı ve iş sahibi oldu. Uzun yıllar çalıştığı Çukurova Elektrik AŞ Kurumu’ndan emekli oldu.  

TUNCAY ŞENYÜZ: ÇETİN SAĞLAM KARAKTERLİ İYİ SPORCUYDU

Adana Beden Terbiyesi eski Şube Müdürü Milli yüzücü ve sutopucu Tuncay Şenyüz, Mehmet Çetin’in sağlam karakterli iyi sporcu olduğunu söyledi.

Mehmet Çetin’in Atatürk Yüzme Havuzu’nda arkadaşlarıyla da ilişkilerinin çok iyi olduğunu, yüzünün sürekli güldüğünü, zaman zaman ince espriler yaptığını belirterek şöyle devam etti:

“Muharrem Gülergin’den gördüğümüz gibi havuzda bizden küçük yetenekli sporculara özel antrenman yaptırırdık. Bunlardan birisi de Mehmet Çetin’di. Uzun kolları olduğu için özellikle sırt branşında hayli başarılı oldu. Adana ve Türkiye genelinde birçok şampiyonlukları var. İyi dönemlerinde ani bir karar alarak havuza gelmemeye başladı. Evine giderek kendisi, babası ve annesiyle konuşarak havuza yeniden gelmesini için çaba göstererek yarışmalara katılmasını sağladım. Muharrem Gülergin’in işlettiği Gar Lokantası’nda günde 3 öğün yemek yemesini de sağladım. Bu davranışlar Mehmet Çetin’in moralini yerine getirdi. Yüzü gülmeye başladı. Ayrıca derecelerini geliştirdi. Kendini kanıtlayarak milli takımlara kadar yükseldi. Allah yolunu açık etsin.”

Şenyüz, Mehmet Çetin’in stilinin Adana Demirspor’da parlayan ve daha sonra Yüzme İhtisas Kulübü’ne giden milli ve rekortmen sporcu Behçet Kurtiç’e benzediğini de sözlerine ekledi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor