ESKİ MİLLİ VE REKORTMEN YÜZÜCÜ ÖZKÖK: “KISITLI OLANAKLARA RAĞMEN YÜZME VE SUTOPU’NDA 50-60 YIL ÖNCEKİ BAŞARILAR YOK”

Özkök, yüzme sayesinde burs kazanarak Amerika’ya gittiğini, iyi bir eğitim aldığını, Türk Halk Müzik ve danslarını yabancılara sevdirdiğini, her türlü müzik aletini çaldığını kaydetti.

Kapadokya Göreme’de peri bacaları arasında Cappodocia Cave Suites adlı bir otel çalıştırdığını, ancak pandemiden dolayı yeterli turist gelmediğini, çalışanları çıkartmamak için çaba gösterdiğini ifade eden Bora Özkök, şöyle devam etti:

“Bundan 55-60 yıl kadar önce Adana Atatürk Yüzme Havuzu’nda çok iyi bir aile ortamı ve arkadaşlık vardı. Başta hepimizin model aldığı Demirspor’un komple sporcusu kaptanımız efsane sporcusu Muharrem Gülergin olmak üzere, adeta havuzda yatıp kalkan yüzücülere her türlü olanakları sağlayan Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Cemil Oka, İstanbul’dan getirtilen ve bizlere modern yüzmeyi öğreten Mahmut ve Halil Dalhan kardeşler, yüzme ajanımız Ruha Polisçi’nin hakkını ödeyemeyiz. Ayrıca Nihat Erdem, sporcu arkadaşlarım Ünsal Fikirci, Mustafa ve Erdal Acet, Fahri Gez, Ahmet Özuzun ve diğer sporcuları yaşamım boyunca unutamam. Her hafta sonu yarışlar yapılırdı. Dereceye giren sporculara esnaftan toplanan hediyeler dağıtılırdı. Sürekli derecelerimizi geliştirirdik. Bir dönem yüzme ve sutopunda milli takamın iskeleti, yarısından fazlası Adanalı sporculardan oluşurdu. Bunların çoğunluğu da yüzmeyi sulama kanalında öğrenen kimselerdi. Rahmetli Ökkeş Koşkun, bunları sulama kanalından toplayarak başarılı olanlara lisans çıkartırdı. Muharrem Gülergin’in çalıştırdığı Gar lokantasında başarılı sporculara 3 öğün yemek verilirdi. Bu  sporcular için en büyük ödüldü. Genel anlamda kısıtlı olanaklara rağmen yüzme ve sutopunda 50-60 yıl önceki başarılar ne yazık ki günümüzde yok. Bu duruma Adanalı yüzücü olarak üzülüyorum.”

YENİDEN TOPARLANMAK ZOR DEĞİL

Bora Özkök, sıcak hava koşullarından dolayı Adana’da her yıl Seyhan Baraj Gölü ve sulama kanallarında yüzlerce kişinin boğularak yaşamlarını kaybettiklerini, ailelerin çocuklarına en geç 5-6 yaşlarında yüzme öğretmeleri gerektiğine vurgu yaparak, yerel yöneticilerin de bu konuda destek olmasını istedi.

Eski dönemlerde olduğu gibi Adana’dan milli takımlara sporcu gönderemediğimizi ifade eden Özkök, “Kulüpler ve sporun temelini oluşturan okullar iyi taranarak yüzmeye ilgi duyan yeni yetenekler kazanılmalı. Bunların derecelerini geliştirmeleri için her hafta sonu yarışlar düzenlenmeli. Başarılı öğrenci sporculara burs verilmeli. 3 veya 5 yıllık plan yapılmalı. Eski yüzücülerden antrenör olarak yararlanılmalı. Adanaspor, Demirspor ve futbolda faaliyet gösteren kulüplerin yüzme ile sutopunda da faaliyet göstermeleri için çaba sarf edilmeli. Yeniden toparlanmak zor değil” diye konuştu.

Özkök, 76 yaşına geldiğini, varlığını, sağlığını, her şeyini spora borçlu olduğunu da sözlerine ekledi.

.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor