Griple savaşan 10 besin!
ADANA (BÖLGE)-Bu kış havaların
zaman zaman mevsim normallerini de aşacak şekilde soğuk gitmesi ile beraber
hastanelerin acil servislerine grip nedeniyle başvurularda bir artış
gözleniyor. Soğuk havalarda biraz tedbirsiz davrandıysanız, üstüne bir de
bağışıklık sisteminiz yeteri kadar güçlü değilse, grip
her an sizin de kapınızı çalabilir demektir.
Grip ve soğuk algınlığı ile baş edebilmenin yollarından biri de sağlıklı ve doğru
beslenerek bağışıklık sistemini güçlü tutmaktan geçiyor. Bu nedenle söz konusu
hastalıklara karşı koruyucu etkisi bilinen besinleri tüketmek büyük önem
taşıyor. Medline Adana Hastanesi’nden
Diyetisyen Merve Sehlikoğlu, kış aylarında önemli bir artış gösteren grip
ve soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi bilinen 10 önemli besini anlattı.
Turunçgiller
Greyfurt, portakal, limon, mandalina gibi besinler C vitamini deposu olarak
tanımlanıyor. Aynı zamanda antioksidan özelliği de olan bu besinleri tam mevsimi
olan sonbahar ve kış aylarında tüketmek grip ve soğuk algınlığından korurken
posaları sayesinde bağırsak sistemi de yarar görüyor.
Soğan-Sarımsak
Doğal bir antibiyotik olan soğan ve sarımsak vücudumuza giren mikroplarla
mücadele ederek bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor, hastalıkları uzak
tutuyor.
Nar
İçeriğindeki “antosiyanin” adlı bileşen sayesinde bağışıklık sistemini
güçlendiren nar, gribe karşı korunmada etkili bir besin olarak öne çıkıyor. Ancak
narın suyunu sıkıp içmek yerine orta büyüklükte bir narı tüketmek bağırsak
sağlığı açısından daha faydalı oluyor.
Doğal yoğurt
Doğal yoğurt gibi probiyotik kaynakları düzenli olarak tüketildiğinde
bağırsak florasını zenginleştirerek bağışıklık sistemini güçlendiriyorlar. Yoğurt
bunun yanı sıra içerdiği laktik asit ile mikroplara karşı kalkan etkisi
gösteriyor ve savunma sisteminin gelişmesine katkı sağlıyor.
Yağlı tohumlarCeviz, badem ve fındık
gibi yağlı tohumlarının E vitamini, çinko, magnezyum, Omega-3 gibi yağ asitleri
ile mineral içeriklerinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirdikleri
biliniyor. Bu nedenle günde bir avuç içi kadar ve çiğ olarak tüketilmesi
öneriliyor.
Balık
Özellikle soğuk su balıkları, sahip oldukları bol miktardaki Omega-3 yağ
asitleri, protein ve aynı zamanda A-B vitamini yönünden zengin besinler.
Bağışıklık sitemini destekleyen balığı ızgara, fırın veya buğulama teknikleri
ile pişirerek haftada en az 2 kez sofralarda yer vermek gerekiyor.
Zencefil
İçeriğinde doğal olarak bulunan “gingerol” maddesi sayesinde bağışıklığı
kuvvetlendirerek her türlü enfeksiyonu uzak tutmaya yardımcı oluyor. Zencefil,
toz şeklinde yemeklerde taze olarak ise kaynar suda demlenip çay şeklinde
tüketilebiliyor.
Adaçayı Adaçayı içerdiği
bileşenler sayesinde grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların yol açtığı
boğaz enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı bir besin olarak gösteriliyor. Ancak
günde 1 fincandan fazla ve düzenli olarak uzun süre adaçayı tüketmek
hamilelerde kanama riskini ve kasılmaları artırarak erken doğum riskine sebep
olabiliyor!
EkinezyaKimi soğuk algınlığı
ilaçlarının da hammaddelerinden biri olan ekinezya bitkisi, içerdiği zengin C
vitamini ve flavanoidler gibi antioksidanlarca bağışıklık sistemini
destekliyor. Kaynar suya 1-2 tutam atarak demleyebileceğiniz ekinezya, üst
solunum yollarının tedavisinde de önemli bir yere sahip. Ancak bu bitkiyi hamile
iken tüketmekten kaçınmak gerekiyor!
Su
Vücudumuzda bulunan toksinlerin ve mikropların hızlıca dışarı atılabilmesi
için bol miktarda su tüketmek önemli. Ayrıca özellikle griple beraber ortaya
çıkabilecek yüksek ateş ve ishal gibi durumlarda oluşabilecek sıvı kayıplarının
önüne geçmek için günde 10 bardak su içilmesi önem taşıyor.