Ayhan Barut’tan KDV çıkışı
(HABER MERKEZİ) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, çeşitli mağduriyetle yol açan Katma Değer Vergisi (KDV) düzenlemesinin yeniden ele alınması için Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a çağrıda bulundu. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi sunan Barut, yüzde 1 KDV oranıyla üreticiden alınan ürünlerin yüzde 8 ile tüketici ve firmalara satışında yaşanan eşitsizliğin giderilmesini istedi.
“EN ÖNEMLİ VERGİ KALEMLERİNDEN BİRİSİ”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e sunduğu önergenin ayrıntılarını paylaşan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Katma Değer Vergisi (KDV), ülkemizdeki en önemli vergi kalemlerinden birisidir. Belirli dönemlerde hükümetler, maliye politikası aracı olarak Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarına ilişkin düzenleme yaparak yüzde 18 ile yüzde 0 arasında oranlar belirler” diye konuştu.
KDV TUTARSIZLIĞINA DİKKAT ÇEKTİ
Yakın bir zaman ekonomi yönetiminin salgınla mücadele kapsamında KDV düzenlemesi yaptığını anımsatan Ayhan Barut, şöyle devam etti:
“Yapılan düzenlemeyle birlikte çeşitli işkolları, sektör, ürün ve hizmetler açısından değişikliğe gidildi. Bu kapsamda çeşitli mağaza ve benzeri gibi işyerleri, sebze–meyve, kırmızı et, kuruyemiş, bakliyat, zeytin ve zeytinyağı gibi temel gıda ürünlerini üreticiden yüzde 1 KDV oranı ile almaya başladı. Ancak söz konusu işyeri ve işletmelerin yüzde 1 KDV oranı ile aldığı bu ürünleri yüzde 8 KDV oranı ile tüketiciye ve firmalara sattığı söyleniyor. Bu durumda firmaların yanı sıra tüketici de mağdur ediliyor. KDV tedarik oranı ile satış KDV’si arasındaki bu farklılık, KDV oranlarındaki bu giriş ve çıkış tutarsızlığı, perakende sektörünün de en önemli sorunları arasında gösteriliyor.”
“KDV EŞİTLİĞİ SAĞLANMALI”
Farklı KDV oranlarıyla ilgili yaşanan sorunlara değinip çözüm önerilerini dile getiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Çeşitli iş kollarında görülen bu tutarsızlık satıcılarla tüketicileri karşı karşıya getiriyor. Satıcı, bir anlamda tüketicinin gözünde fiyat artışı yapmış olarak algılanıyor, bundan kaynaklı tartışmalar yaşanıyor. Tüketicinin alım gücünü olumsuz yönde etkileyen bu çelişkili durum bir an önce giderilmelidir. Bu talebin indirim olarak görülmemesi, mağduriyetin giderilmesi olarak ele alınmasını istiyoruz. Sonuç alarak KDV düzenlemesi yeniden yapılmalı. Kurum ve kuruluşlar, yüzde 1 ile giriş yaptıkları ürünü yine yüzde 1 KDV oranı olarak satışını yapılabilmeli, KDV eşitliği sağlanmalı.”
“KDV’DE YENİDEN DÜZENLEME YAPILACAK MIDIR?”
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a yönelttiği önergesinde şu sorulara yanıt arandı:
“1- Maliye politikası aracı olarak yeniden bir KDV düzenlemesi yapılacak mıdır?
2- Perakende sektörünün ve tüketicilerin talep ettiği yönde KDV eşitliği açısından bir hazırlık var mıdır?
3- Üreticiden tüketiciye aynı üründe alış ve satış süreçlerinde farklı KDV uygulamasıyla ilgili söz edildiği gibi bir durum yaşanmakta mıdır?
4- Satış ile tedarik süreçlerinde farklı KDV uygulamasına ilişkin firma ve sektör temsilcileriyle tüketicilerin şikayetlerine çözüm üretilecek midir?”