“UYARILARA UYULMAZSA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KAÇINILMAZ OLUR”

Dr.Selahattin Menteş,  Covid-19 için plazma ihtiyacının arttığını, önce kendi meslektaşları için daha sonra da çok istek gelmesi üzerine ihtiyacı olan herkes için plazma gönüllülük hareketini başlattıklarını açıkladı.

Adana Tabipler Odası Başkanı Dr.Selahattin Menteş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın desteğiyle 10 bini aşkın meslektaşlarına maske dağıtıldığını da belirtti.

ADANA (BÖLGE)-Adana Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Selahattin Menteş, tabip odası yönetim kurulu üyelerinin  özverili davranışları ve daha fazla zaman ayırmalarıyla sağlık çalışanlarını ve toplumu bilinçlendirmeyi sürdürdüklerini söyledi. Menteş, “Maalesef bu salgının aşısı ve tam tedavisi yok önlemlere ciddiyetle devam edilmeli” dedi.

Başkan Menteş, Bölge Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, 2019 Aralık ayında Çinde görülen ilk vakadan sonra tüm dünyayı sarsan Covid-19 ülkemizde ilk vaka olarak 11 Martta görüldüğünü, Adana Tabip Odası olarak üyelerine yönelik bu virüsün ne olduğunu ve sağlık çalışanları nelerin beklediğini ve nasıl mücadele edilmesi gerektiğine yönelik toplantılar yaptıklarını kaydetti.

-MESLEKTAŞLARIMIZA 10 BİNİ AŞKIN N95 MASKESİ DAĞITTIK-

Tabip Odası yöneticilerinin çabaları ve özellikle Adana Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle meslektaşlarına 10 bini aşkın N95 maskesi dağıttıklarını ifade eden Dr. Menteş şöyle devam etti:

“Gerek yazılı ve gerekse görsel basında halkımızı ve meslektaşlarımızı uyarıcı bildirimlerde bulunduk. Maskelerin bulunmasının sıkıntılı olduğu ve kişisel koruyucu ekipmanların yeterince verilemediği günlerde kendi çabamızla bulduğumuz maske malzemelerinden Adana Büyükşehir Belediyesinin de katkılarıyla N95 maske üretip tek tek tüm hekim arkadaşlarımıza dağıttık. 10 bine yakın N95 maskenin yanında koruyucu siperlik ve tulum da dağıtarak bu zor günlerde meslektaşlarımızın yanında olduk. Ayrıca tüm meslektaşlarımıza bolca cerrahi maske dağıttık. Sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemlerde dışarı çıkamayan meslek büyüklerimizin alışveriş ihtiyaçları dahil her durumda yanlarında olduk. Meslektaşlarımızla dayanışmamızı sürdürür iken pandeminin sadece hastanelerde yenilemeyeceği bilinci ile Çukurova Gazeteciler Cemiyeti ve tüm belediye başkanları dahil toplumun ileri gelenleri ile görüşerek pandemiyle mücadele yöntemleri ve önlemleri anlattık. Gerek bölge gerekse ulusal yazılı basın, radyo ve televizyonlara katılarak halkı bilinçlendirmeye ve doğru bilgileri vermeye çalıştık. Toplumun çeşitli bileşenlerinden oluşan Adana Kent Konseyi ile pandemi sürecinde yapılacakları ve mücadeleyi anlattık. Pandeminin toplumun tüm bileşenleri ile yenileceğini ve bu noktada muhtarların önemli bir yer tuttuğunu düşünerek Sarıçam ilçesi mahalle muhtarları ile toplantı yaptık.”

-PLAZMA GÖNÜLLÜLÜK HAREKETİNİ BAŞLATTIK-

Başkan Menteş, Covid-19 için son zamanlarda plazma ihtiyacının artması ve ulaşımda sıkıntılar yaşandığını görerek önce kendi meslektaşları için daha sonra da çok istek gelmesi üzerine ihtiyacı olan herkes için Plazma Gönüllülük Hareketini başlattıklarının altını çizdi.

Pandemi kaynaklı Adana’da hekim ve sağlık çalışanları arasında ölüm vakası yaşanmadığını ifade eden Başkan Menteş, Türkiye genelinde çok sağlık çalışanın pandemiden dolayı yaşamını kaybettiğini, Bölgelerinde 100 dolayında hekimin hastalandığını ve iyileştiklerini söyledi. 

-ADANA SÜRECİN BAŞLADIĞI GÜNLERDE Kİ EN FAZLA YOĞUNLUĞU YAŞIYOR-

 Adana’da günlük 300-400 pozitif vakanın yaşandığına dikkat çeken Dr. Menteş, “Adana sürecin başladığı günlerdeki en yoğun hastalık oranlarını yaşıyor. Son hafta hasta sayıları bir miktar azalsa bile hala yoğunluk devam ediyor. Hastanelerde ayrılan tüm yoğun bakım ve normal yataklar neredeyse dolu. Sağlık müdürlüğümüzün verilerini doğru kabul edersek günlük 300-400 pozitif vaka var. Bizlere gelen bilgiler bu sayının daha fazla olduğunu gösterse bile sayılara takılmadan mücadeleye devam etmemiz gerekir. Ekim ayının ikinci haftasından başlayarak özellikle bölgemizde mevsimsel gripler artmaya başlayacağından önlemleri sıklaştırmak gereklidir. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına sıkı sıkı uymalıyız. Halk hareketliliği mutlaka azaltılmalı ve kalabalık oluşumu yasaklanmalıdır. Filyasyon ve hasta takipleri çok daha sıkı yapılmalıdır. Halkı rehavete itici açıklamalardan kaçılmalı ve bu mücadelenin bir seferberlik olduğu anlatılmalıdır. Şayet uyarılara uyulmazsa sokağa çıkma yasağı kaçınılmaz olacaktır “ diye konuştu.

-RİSKLİ GRUPLAR ZATÜRRE AŞISI OLMALI-

Salgının tam tedavisi ve aşısının olmadığının altını çizen Dr. Menteş, konuşmasını şöyle tamamladı: “Riskli gruplar mutlaka zatürre aşısı ile aşılanmalı ve mevsimsel grip başlamadan aşılama yapılmalıdır. Yeterince aşıya ulaşılamayacağını düşünerek grip olmamak için gerekli önlemler alınmalıdır. Hasta olanlar veya olabileceğini düşünenler mutlaka kendini izole etmelidir. Unutulmaması gereken şudur ki biz önlenebilir biz hastalık ile mücadele ediyoruz. Maalesef ki bu hastalığın şimdilik ne aşısı ve ne de tam bir tedavisi vardır. Korunma yollarına dikkat edilmeli ve bulaşı mutlaka önlemeliyiz. Haziran ayında ülkemizde bitmeye yaklaşan bu hastalığı yaptığımız yeni normal hatası ile bu hale getirdik. Eğer önlemlere uymaz ve ciddi bir şekilde mücadele etmezsek sokağa çıkma yasakları kaçınılmaz olacaktır. Unutmamamız gereken bir nokta da hiçbir pandemi sonsuza kadar kalmaz. Pandemiler ancak toplumsal bilinçle alt edilir. Halkımız ve idareciler bizlere güvensin ve bilim insanlarının önerilerine uysunlar.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor