“SALGIN EYLÜL AYINDA ADANA’DA PİK YAPTI”

(HABER MERKEZİ)- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir dizi toplantı için geldiği Adana´da açıklamalarda bulundu. Adana´da eylül ayında salgının pik yaptığını kaydeden Koca, “Yapılan müdahalelerle eylül ayından bu yana vaka sayıları 3´te 1 oranında azaldı” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk olarak Adana Valiliği´ni ziyaret etti. Ziyarette Adana Milletvekili Ahmet Zenbilci, Bakan Yardımcısı Halil Eldemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da hazır bulundu. Bakan Koca, Vali Elban’dan il genelinde koronavirüsle mücadele kapsamında yapılan tüm çalışmalarla ilgili detaylı bilgiler aldı ve Adana genelinde gerçekleştirilen titiz çalışmalardan dolayı Vali Elban’a teşekkür etti.

Bakan Koca, Türkiye genelinde vaka sayılarının giderek azaldığını ancak bu iyi gidişin hiç kimseyi rehavete sürüklememesi gerektiğini belirterek tüm çalışmaların koordineli bir şekilde yürütülmeye devam ettiğini kaydetti.

Adana’nın nüfusu yoğun bir şehir olduğunu ve ilde önemli bir insan hareketliliğinin olduğunu ifade eden Bakan Koca, mentin eylül ayında pik yaşadığını v ebu durumun yapılan hızlı müdahaleyle kontrol altına alındı. Adana’da vaka sayısının EAylül ayı başından itibaren yaklaşık olarak %66 oranında azıldığını ve Covid sebebiyle müracaat eden hasta sayısının dab u dönemde azalarak %40’a kadar indiğiini kaydetti.

Bakan Koca, “İllerimizdeki yatak doluluk oranı %59, yoğun bakım %74, solunum cihazı doluluk oranımız ise %30 bu anlamda bir sorun olmadığını söylemek mümkün. Adanalı hemşehrilerimizi bir konuda uyarmak istiyorum. İstatistiklerimize göre büyüklerimizi yeterince koruyamadığımızı görüyoruz. 60 yaş üstünün hasta oranı bu yaş grubunn nüfusa oranında %50 oranında fazla. Bu yaşgrubunun hastalığı daha zor geçirdiğini hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla Adana’da büyüklerimizi daha iyi korumamız gerektiğini görüyoruz. Hedefimiz alacağımız tedbirlerle hasta sayısını ve hastane yükümüzü her geçen gün azaltmak. Temasları ne kadar erken tecrit edebilirsek salgın kontrolünde o kadar başarılı oluruz. Türkiye dünyada filyasyonu en iyi yapan ülkelerden biri. Bu gücümüzü Adana’da da yoğun bir şekilde sahaya sürdük. Bugünlerde bunun etkisini de görüyoruz. Adana’da şu anda 228 filyasyon ekibimiz sahada hızla çalışıyor. Türkiye genelinde temaslıların taraması ortalama şu dönemde 7,5 iken Adana’da 6,5 saate kadar inmiş oldu. Bu Türkiye ortalamasının da altında. Buradan tüm vatandaşlarımıza hatırlatmak istiyorum ki ihmal edilen tedbirler hepimize acılar yaşatıyor. Temizlik, mask eve mesafeden verilen her taviz yeni hastalar olarak dönüyor. Bu anlamda Adana başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızı tedbirlere sıkı sıkı sarılmaya davet ediyorum. Bugün bölgedeki durumu yerinde görmek, acil müdahale gerektiren konularda çözüm üretmek için buradayız” dedi.

Bakan Koca, Adana ziyaretini Adana Şehir Hastanesi’ne gerçekleştirdiği ziyarette hastanede tedavi gören hastaları ziyaretedip durumları hakkında bilgi aldı, sağlık çalışanlarıyla pandemiyi ve genel sağlık sorunlarını değerlendirdi.  Bakan Fahrettin Koca Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin ve Osmaniye illerinin il değerlendirme toplantılarını gerçekleştireceklerini belirtip bu illerdeki güncel durumu, salgın altyapısını tüm detaylarıyla inceleyeceklerini ve bölgede alınması gereken yeni tedbirleri de istişare edeceklerini kaydetti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor