TKKD Adana Şubesi’nden Başsavcı Gümüş’e ziyaret
(HABER MERKEZİ)-Türk Kadınlar Konseyi Derneği (TKKD) Adana Şube ve Akdeniz Bölge Başkanı Av. Meryem Türktekin, Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği Başkanı Çiğdem Akça ve yönetim kurulu üyeleri Adana Başsavcısı Bilal Gümüş’ü makamında ziyaret ederek hoş geldiniz ziyaretinde bulunarak, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesi Yasasının uygulanması hakkında görüş alış verişinde bulundular.
TKKD Yön. Kurulu üyesi Emekli Bürokrat- Aile ve Çocuk Gelişimi Uzmanı Sevinç Eraslan TKKD Yönetim Kurulu Üyesi Adana Huzurevi Müdürü Serdar Güneş ve TKKD Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Komisyonu Baş. Yard. Arb. Av. Mehtap Ulutaş da ziyarete eşlik etti.
İlk olarak söz alan TKKD Akdeniz Bölge Başkanı Av. Meryem Türktekin, amaçlarının Türk Kadınının maddi ve manevi varlığını güçlendirmek olduğunu, derneklerinin 22 şubesi ile Türkiye genelinde ve yurtdışında önemli çalışmalar yaptığını, kadına yönelik ayrımcılığın ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda mücadele verdiklerini, bu konunun toplumsal bir sorun olduğunu, tüm kurum ve kuruluşların birlikte hareket ederek çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi. 6284 Yasanın titizlikle ve etkin bir şekilde uygulanması yönünde Başsavcılıktan da hassasiyet beklediklerini, Adana’nın şiddetle anılmasından ve kadına yönelik şiddet vakalarının artışından büyük rahatsızlık duyduklarını dile getirdi.
Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği Başkanı (ÇKHD) Çiğdem Akça 2013 yılında Adana da kurdukları derneğin Aile içi Şiddet ve Çocuk İhmal- İstismarı ile mücadele ettiğini, koruma- önleme eğitim çalışmalarını yerel yönetimler işbirliği ile Kültürevleri ve SEYMER’lerde yürüttüklerini, derneğe bağlı çalışan bir (Çocuk ve Kadın) AİLE DANIŞMA MERKEZİ’leri olduğunu söyledi. İstismar ve şiddet davalarında müdahil olma talebinde bulunuyoruz dedi.
TKKD Akdeniz Bölge Başkanı Av. Meryem Türktekin, 60 kez şikayette bulunduğu halde kocası tarafından öldürülen Sevtap Şahin dosyasını örnek göstererek, peş peşe yapılan şikayetlerde olayın ciddiyetinin dikkate alınarak failin tutuklanması yoluna gidilmesi gerektiğini, aksi halde cinayetlerin önlenemeyeceğini belirtti.
Adana Başsavcısı Bilal Gümüş, ‘Bu tür durumlarda tutuklama kararı verilebileceğini, buna yasanın cevaz verdiğini belirtti. 6284 Sayılı yasanın etkin şekilde uygulanmasına özen gösterdiklerini ve mağdurun korunması, suçlunun cezalandırılması için kadına yönelik şiddet vakalarına titizlikle yaklaştıklarını, şiddetin ilk kez uygulandığı durumlarda bile failin bir gün göz altında tutulduğunu, bunun artması durumunda cezai işlem uygulandığını’ söyledi.
Ayrıca Adananın bu konuda Türkiye de yanlış tanındığını, ataması yapıldığında kendisinin de çok fazla suç oranı ile karşılaşacağını sandığını, ancak geldiğinde yaşanan suç olaylarının çok düşük olduğunu görerek sevindiğini, bu konuda Adana ve Samsun da haber ağı iyi işlediği için böyle bir önyargı oluşmuş olduğunu, aslında bazı şehirlerde bu tür olayların daha fazla yaşandığını ifade etti.
Toplantıda kadına yönelik şiddetin, ekonomik, psikolojik, sosyolojik ve kültürel birçok boyutu olduğu, sadece cezaların arttırılması ile değil, çok yönlü kurumsal işbirlikleri ile; aile bazlı, birey odaklı eğitim çalışmalarıyla ve toplumsal zihniyet değişikliğiyle çözülebileceği üzerinde duruldu. Bu konuda bütüncül bir yaklaşımla hareket edilmesi konusunda fikir birliğine varıl