ADANA’NIN KURTULUŞU VE UNUTULMAZ KAHRAMANLAR

AHMET REMZİ YÜREĞİR
Yeni Adana Gazetesi‘nin kurucusudur. Adana Öğretmen Okulunu bitirdi. Mesleğe başladığı sırada I. Dünya Savaşı başladı ve silah altına alındı. Adana’da bulunduğu yıllarda Mondros Mütarekesi imzalanmıştı. Yıldırım Orduları Komutanı Mustafa Kemal Paşa’nın Suriye bozgunundan sonra karargahını Adana ilinde kurdu. Ahmet Remzi Yüreğir, destek toplamak için toplantı yapan Mustafa Kemal Paşa’nın düşüncelerini benimsemişti. Artık dönülmez bir yola girecekti.
Gazi Mustafa Kemal’in çalışmaları onu derinden etkilemişti. Ahmet Remzi Bey, 1918 yılından sonra öğretmenliğe devam ederek, samimi arkadaşı Mehmet Avni Doğan ile Adana Gazetesini çıkardı. Fakat İşgal güçleri bunun haber alarak, ani bir baskın yaparak Kuvay-ı Milliye’yi açıktan destekleyen Adana Gazetesini kapattı.
Ahmet Remzi Yüreğir’e bu bir kamçı olmuştu sadece. Bir hafta bile beklemeden hemen Yeni Adana Gazetesini çıkarmaya başladı. Dokuzuncu sayısını çıkaramadan gene bir ihbar sonucu matbaası o zamanlar işgalcilerinden olan Fransızlarca, tüm çalışanlar hapsedildi. Ahmet Remzi Yüreğir ise idam edilmesi için her yerde aranıyordu. Kadın kılığına girerek, bir gece aniden şehirden kaçtı.
Sivas ilinden milli mücadele hareketinde güçlü bir organizasyon yapan Ahmet Remzi Yüreğir, Kayseri’de Adana Müdafaai Hukuk Cemiyeti’ni kurdu ve bir dönem için cemiyetin tek üyesi oldu. Adana’da Kuvay-ı Milliye’nin alt yapısının temellerini atmak için, Yeni Adana gazetesini yılmadan iyi bir vatanseverlikle, tüm karşı güçlere rağmen Karaisalı’da, daha sonra Pozantı’da çıkarmayı sürdürdü
Ahmet Remzi Bey, işgal kuvvetlerine rağmen gazeteyi Karaisalı ilçesinde çıkarmaya devam ederken, terk edilmiş bir vagonda tek başına oluşturmaya çalışmıştır.. Pozantı’nın Fransız işgalinden kurtulması üzerine hemen Pozantı’ya geçmiş ve cepheden dönmüş, askerlikten uzaklaştırılmış, yedek subaylarla güçlendirdiği bir kadro ile yayın kadrosunu genişletmiştir. Gazete bir ayda 500 adeti geçemese de, yapabildiği kadarını eşek sırtında, gizlice köylere dağıtan Ahmet Remzi Yüreğir gazetesini uzun süre yaşatarak bölge gazeteciliğinin başarılı bir örneğini vermiştir.
Ahmet Remzi Bey, 1921 yılında Pozantı ilçesinden, Adana’nın merkezine geçerek yayın hayatına sürekli devam etmiştir. Kendine sadece Cumartesi izni vermiş, diğer günlerde düzenli olarak yazmaya devam etmiştir. Temellerini attığı gazete halen günümüze kadar gelmiş ve yayın hayatına devam etmektedir.
1930 yılında yeni kurulan tek parti olan Serbest Cumhuriyet Fırkası üyesi olan Ahmet Remzi, partinin Adana sorumluluğunu üstlendi. 1940’lı yıllarda üye olarak aktik CHP içinde yer almıştır. 1946 ile 1950 yıllarında CHP’den Adana milletvekili olmuştur.
Çok partili seçime giren CHP 1950 seçimlerinde aldığı yenilgiden dolayı, partinin tekrar ayağa kalkması için İstanbul’da İnkılap isimli bir gazeteyi partinin propagandası altında çıkarmakla çalışmalara başladı, ancak bir trafik kazası sonucu 7 Ekim 1951 günü hayatını kaybetti.
Nilüfer adında bir kızı ve Orhan, Aydın, Çetin, Yalçın adında dört oğlu bulunmaktadır. Oğullarının 2. isim olarak hepsine Remzi koymuştur.
5 Ağustos 1920 tarihinde Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa ile birlikte Pozantı’ya gitti. Adana merkezli direnişi başlatmak için buradaki gizli çalışan Müdafaa-i Hukuk Heyetleri ile görüşme yapmıştır. Aslında tarih kayıtlarında 1. Pozantı Kongresi olarak geçmekte ama bir çok kişi unutmuştur.
Buradaki heyetle Çukurova Cephesinin açılması gereken silah ve muhimmat tedariki Mustafa Kemal’den istenmiştir. Birinci oturumda söz alan Ahmet Remzi Bey, bölgede Ermenilerin Türkleri öldürdüklerini söylemiştir. Fransızların bu öldürmelere göz yumduklarını da eklemiştir. Mustafa Kemal ise, şehitlerimizin vatan kurbanı olduğunu, mücadelenin hızlanmasını sağlamışlardır. Tanrı’nın yardımıyla, işgalcileri ülkeden attığımızda bu acıları unutacağımızı söylemiştir.
Mustafa Kemal verdiği sözleri tutmuş, kongre sonrası Hulusi Akdağ ile Malatya’dan Adana’ya 500 tane silah getirtmiştir. Ayrıca Adana cephesine top göndereceğini de bildirmiştir.
Adana’nın işgal edilmesinden bir hafta geçmeden 25 Aralık 1918’de Ahmet Remzi Yüreğir, her türlü işgale göğüs geren ve bu mücadelenin sosyal kanadı olan Yeni Adana Gazetesini çıkarmıştır. 25 Aralık 2017 itibari ile 100 yaşına giren çok köklü bir gazetenin temeli de böylece atılmış olacaktı.
Milli Mücadelenin ve Dayanışmanın en iyi örneklerinden biri olan Yeni Adana Gazetesi, Ahmet Remzi Yüreğir’in ölümü sonrası bile yıkılmadı. Neredeyse 100 yaşına girecek olan bu gazeteyi 1958 yılından bu yana oğlu Çetin Remzi Yüreğir yayınlama işini devir aldı. Bütün zorluklara rağmen 100 Yıldır yayın hayatını sürdüren gazetenin Yeni Adana Gazetesinin arşivleri Çukurova Üniversitesi’ne bağışlanmış, tarihi mücadeleyi araştıran insanların kaynağı haline gelmiştir.