31 MART’TAN SONRA HACZE DEVAM MI?
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut’un çiftçi borçlarına yönelik önergesi yanıtsız kaldı. Tarım Kredi Kooperatifleri Merkezi Birliği Genel Müdürlüğü, herhangi bir tutar vermeyip sadece ‘son 1 yılda 363 bin 389 çiftçi kredi kullandı’ demekle yetinirken, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü de çiftçi borçlarını ‘banka ve müşteri sırrı’ olduğu gerekçesiyle yanıtlamadı.
(HABER MERKEZİ)-CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye önergeyle çiftçi borçlarını sordu. Bulut, “Tarım Kredi Kooperatiflerinin verdiği kredinin oranının yüksek olması, üreticinin zirai araç gereçler ve traktör gibi iş makinalarının büyük bir kısmını kredi ile aldığı için taksitler ödenmediğinde yüksek faiz uygulanması nedeniyle, pandemi döneminde üretemeyen, ürettiğini satamayan çiftçinin borçları katlanarak artmıştır” dedi. Pandemi döneminde ihracat yollarının tıkanmasının çiftçiyi icra ve haciz kıskacı içerisine aldığını bildiren Bulut, Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle, “Tarım Kredi Kooperatifi’nden veya Ziraat Bankası’ndan son 1 yılda kaç çiftçi kredi çekmiştir? Borcunu ödeyemeyen kaç üretici bulunmaktadır? Takibe giren kredilerin tutarı nedir? Borçlarını ödeyemediği için yasal takip başlatılan üretici sayısı nedir? Borcunu ödeyemeyen kaç çiftçi haczedilmiştir? Kaç çiftçi zirai araç, gereç ve traktörleri borçlarından dolayı satmak zorunda kalmıştır? Kaç çiftçinin, sulama birliklerine, Tarım Kredi Kooperatiflerine ve kamu bankalarına toplam ne kadar borcu vardır?” Sorularını yöneltti.
363 BİN KİŞİ KREDİ KULLANDI
Önergeye Bakan Pakdemirli’nin imzasıyla verilen yanıtta, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkezi Birliği Genel Müdürlüğü ve Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nden alınan görüşler paylaşıldı. Tarım Kredi Kooperatiflerinden verilen yanıtta, “Son 1 yılda 363. 389 ortak kredi kullanmıştır. Kooperatiflerimizin kredi alacaklarının tahsili için yürütülmekte olan icra takipleri 31.03.2021 tarihine kadar durdurulmuştur” denildi.
BANKA VE MÜŞTERİ SIRRI
Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü de çiftçi borçlarının “banka ve müşteri sırrı” kapsamında olduğundan paylaşılmasının mümkün olmadığını, ödeme güçlüğüne düşen müşterilerin kredi borçlarının uygun faizle azami 5 yıla kadar taksitlendirildiğini belirtti.
ÇİFTÇİNİN TOPRAĞINI MI HACZEDECEKSİNİZ?
Önerge yanıtını değerlendiren CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Tarımsal borçlarından dolayı hakkında haciz ve icra takibi başlatılan çiftçi sayısının açıklanmasını istediğimiz önergelerimize yanıt verilmiyor. Çiftçi borçlarını sorduğumuzda “bankacılık sırrı” diyorlar. Çiftçi borcunun neresi müşteri sırrı? Çiftçi yüksek tarım girdileri altında zaten perişan; üretemiyor, ürettiğini satamıyor. Zirai araç, gereç ve traktörlerini borçlarından dolayı satıyor. Bir kalemde yandaş şirketlerin vergi borcunu, havalimanlarında, kiracı olarak faaliyet gösteren firmaların 2020 kira faturalarını bir kalemde silen, önümüzdeki iki yıl için de yüzde 50 indirime giden iktidar, çiftçiye gelince kapı duvar. Pandemide gıdanın önemi bir kez daha ortaya çıkmışken, vatandaş ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşmakta zorlanırken çiftçiyi borç ve haciz kıskacı altında bırakmanın hiçbir açıklaması yok. Tarım Kredi Kooperatifleri 31 Mart’a kadar icra takiplerini durdurdu. Bu tarihten sonra ne olacak. Çiftçinin toprağı mı haczedilecek? Çiftçilerin bankalara olan borçları beş yıl süreyle ertelenmeli, borç faizleri silinmeli ve icralar durdurulmalıdır” dedi.