Tarım arazileri her yıl azalıyor
(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Arazi Dağıtım Projesi kapsamında 15 ilde 16 bin 283 çiftçi ailesine hazine arazini dağıtıldığını açıkladı.
Önerge sahibi Gürer ise son 10 yılda 1.3 milyon hektar tarım arazisinin tarım dışı kaldığı ülkemizde, Bakanlık tarafından daha radikal projelerin hayata geçirilmesi ve ekimden vazgeçilen arazilerinin yeniden tarıma kazandırılması gerektiğini söyledi.
TARIM ARAZİLERİ HER YIL AZALIYOR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her yıl biraz daha azalan tarım arazilerini, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
TARIM ARAZİLERİNİN KORUNMASI İÇİN ALINAN ÖNLEMLER YETERSİZ
2010 yılında 24,4 milyon hektar olan tarı arazisi varlığımızın 2019 yılında 23,1 milyon hektara gerilediğine dikkat çeken Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye şu soru soruları yöneltti:
“ Tarım arazilerinin korunması ve etkin kullanılmasına yönelik olarak 9 yıllık süreçte alınan önlemler neden yeterli olmamıştır?
1,3 milyon hektar tarım arazisi 9 yılda tarım dışı kalması kaygı verici değil midir? Bu alanda hangi tarımsal faaliyetler yapılıp hangi ürünler ne kadar miktar yetiştiriliyordu? Tarım dışı kalış nedenleri nelerdir?
Hazine mülkiyetindeki taşınmazların tarım amaçlı kullanımının topraksız çiftçilere verilmesi için belirlenen alan ne kadardır? En yoğun dağıtım planlanan ilk 10 il hangileridir?”
TARIM ARAZİLERİNDE İZİNLİ YAPILAŞMA
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, “
Tarım arazilerinin korunması amacıyla ülkemizde 315 adet “Büyük Ova Koruma Alanı” ilan edildiğini belirtti.
Bakan Pakdemirli, tarım arazilerinin tarımsal sit alanı ilan edilmesine yönelik “Büyük Ova” çalışmalarına devam edileceğini, 2023 yılma kadar “Büyük Ova” sayısının 350 adete çıkarılmasının hedeflendiğin söyledi.
Bakan Pakmedirli, “Hâzinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde tarımsal üretim yapılmasını sağlamak amacıyla; Taşınmazın bulunduğu köy/mahalle nüfusuna kayıtlı olan veya o köyde/mahallede ikamet eden topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere, bunların talep etmemesi halinde diğer gerçek veya tüzel kişilere kiraya verilmesine ilişkin usul ve esasların belirlendiği “Milli Emlak Tebliği” 16.09.2020 tarih ve 31246 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır” hatırlatmasında bulundu.
15 İLDE UYGULANDI
Bakan Pakdemirli, “Arazi dağıtım projeleri kapsamında; Konya, Karaman, Aksaray, Mersin, Şanlıurfa, Eskişehir, Edirne, Aydın, Ankara, Yozgat, İğdır, Kayseri, Kırklareli, Tekirdağ ve Çankırı İlleri olmak üzere Toplam 15 ilde 39 ilçede 200 köy/kasaba/Mahallede 1.045.589 dekar hazine arazisi, 16.283 çiftçi ailesine çiftçilik yapmak şartıyla dağıtılmıştır.”diye konuştu.
GÜRER: “KAYBETTİKLERİMİZE BAKIN”
Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde tarım arazilerinin sürekli azaldığına dikkat çekerek, “Bunun nedeni, AKP’nin yanlış tarım politikalarıdır. Üreticiyi desteklemeyen, girdi maliyetlerinin düşürmeyen ithalata yönelik bir tarım politikası izleyen AKP iktidarı, çiftçinin derdine derman olmadığı için üreticiler, kendi tarlasını, bağını bahçesini ekmekten vazgeçiyor. 1 milyondan fazla çiftçi, son yıllarda ÇKS sisteminden düştü. Bakanlık, 1.3 milyon hektar tarım arazisinde artık tarım yapılmadığını dert edinmiyor. Ama hazine arazilerinin kiralanması projesini sanki tarım arazileri artıyormuş gibi bir algıyla kamuoyuna yansıtmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.