‘Kayıtdışı fiyatları yükseltiyor’

HABER: YENER EKİNCİ

ADANA (BÖLGE)-CHP Adana Tarım Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Cahir İncefikir, “Taze meyve sebze piyasasında ürünler üreticiden perakendeciye genellikle aracılar vasıtasıyla iletilmektedir. Bu aracılarnı, özellikle de kayıtdışı olanların varlığı, gıda fiyatlarında yukarı yönlü bir baskı oluşturmaktadır” dedi.

Cahit İncefikir, “İşlenmiş gıda sektörü tarımsal üretim, ulaşım, işleme/sınıflandırma ve ilgili ticari hizmetleri de içine alan kapsamlı bir tedarik zincirine sahiptir. Dolayısıyla, ürün üreticiden çıkıp tüketiciye ulaşana kadar birçok defa el değiştirebilir. Burada tedarik zinciri içeren fason şirketler aracılığıyla tedarik zincirine dahil olan marketler hem haksız kazanç sağlayıp, hem de gıdaya erişimde olumsuzluklara neden olmaktadır.

Üreticilerin alternatif pazarlama kanallarını kullanarak ürünlerini mümkün olan en az sayıda aracı vasıtasıyla tüketiciye ulaştırabilmesi ve bunun sonucu olarak taze meyve ve sebze fiyatlarının düşmesi sağlanabilir.

Yaş sebze tedarik zincirinde her bir bağlantı fiyat oluşumunu etkileyen ek bir maliyete karşı geldiği için ekonomik olarak önemlidir. Üretici ve tüketicinin yararına geliştirilecek en önemli hareket kooperatifleşmektir.

Tarımsal üretimde doğa koşullarının egemen olması nedeniyle, arz esnek değildir. Tarımsal üretimde temel üretim faktörü olan toprağın sınırlı olması, üretim miktarını zorunlu olarak sınırlandırmaktadır.

Bence önümüzdeki yıllarda ülkemiz için en büyük sourn üreticilerin tarımda uzaklaşması olacak. Son 50 yılı baz alacak olursak üretici için tarımsal faaliyet bu kadar zor ve külfetli olmamıştı. Türkiye’de 1975 yılında 1 kg buğday ile 1.07 litre mazot alınabilirken, 2000’lerde bu değer 0.32 litre, 2008 yılında 0.17 litre ve 2020 yılında ise 0.16 litreye düşmüştür.

Üre gübresi fiyatında Aralık ayından bu yana yüzde 30,4’lük, geçen yılın Ocak ayına göre ise yüzde 70’lik bir artış yaşandı. Geçen yıl Ocak ayında tonu 1765 lira, Aralık ayında tonu 2 bin 300 lira olan üre gübresi bugün 3 bin liradan satılıyor. Üretimizi artırırken girdi maliyetleri altında eziler üreticimizi desteklerle rahatlatmamız gerekir. Burada önceilkli olarak küçük aile çiftçiliği yapan üreticinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi’ye olan borçlarının silinmesi ile başlanabilir” diye konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor