“KLEOPTRA TARSUS’TA KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

HABER: YENER EKİNCİ

ADANA (BÖLGE)-Aratos Dergisi yayınladığı kitaplara bir yenisini daha ekledi. Aratos Yayınları’ndan çıkan son kitap ise “Kleopatra Tarsus’ta” başlığını taşıyor.

Edinilen bilgiye göre, “Kleopatra Tarsus’ta” kitabı, tarihin en büyük aşklarından Kleopatra Antonyus’un özellikle Tarsus’ta buluşmalarını konu alıyor.

Kitapta arkeolog Hüseyin Adıbelli, Dr. Ali İhsan Ökten ve gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın yazılarıyla birlikte Recep Bilginer ile Jacob Abbott’un iki edebi çalışmasından da alıntılar yer alıyor.

Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, “Kleopatra Tarsus’ta”kitabına yazdığı sunuş yazısında şunları dile getiriyor, “Antik Mısır’ın son Helenistik kraliçesi olarak bilinen VII. Kleopatra, ilginç yaşam öyküsü ve aşklarıyla anılır.

Tarihteki en güçlü kadınlardan biri olarak Kleopatra, her ne kadar, güzelliğiyle, aşklarıyla anılsa ve erotik bir figür gibi betimlense de onun kişiliğinin başka bir yönü de bulunmaktadır.

Ancak tarih yazıcılarına göre Kleopatra, bunlar dışında oldukça akıllı, felsefe, tarih, geometri, matematik, astronomi gibi alanlarda oldukça bilgili entelektüel bir kadındı.

Onu Tarsus’a getiren şey kendi tahtını korumak, Mısır’ın çıkarlarını savunmak ve buna bağlı olarak da Roma İmparatorluğu’nun Mezopotamya’daki hakimiyetinden pay sahibi olmak için politika yapmak olarak da anlaşılabilir.

Bu kitap, Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın yaşamına, onun yaşamından kesitlere yer verirken, asıl olarak Roma Senatosu’nca, imparatorluğun doğu ordularının başına getirilen Komutan Markus Antonyus ile Tarsus’taki buluşmasına değinmektedir.

Kleopatra’nın M.Ö. 41 yılında Tarsus’a gelişi elbette bu kentin tarihi açısından son derece önemlidir. Kitap, Kleopatra Tarsus ilişkisini de konu almakta ve Kleopatra’nın Tarsus’ta günümüzdeki izlerini sürmektedir.

Yine Kleopatra’nın hem William Sheakespeare’in “Antonius ve Kleopatra” tiyatro oyunu hem de 1963 yılında sinemaya aktarılan “Kleopatra” filminde Tarsus’la ilgili sahnelere yer verilmiştir.

Kitapta, sinemadan, tiyatroya, edebiyattan resme kadar, çeşitli sanat dallarında başta Kleopatra olmak üzere, onun ve Antonyus’la Tarsus buluşmasına dair oldukça bol görsel kullandı. Kitapta, sinemadan, tiyatroya, edebiyattan resme kadar, çeşitli sanat dallarında başta Kleopatra olmak üzere, onun ve Antonyus’la Tarsus buluşmasına dair oldukça bol görsel kullandı.

Özgün yazılar dışında iki ayrı kaynaktan derlediğimiz bu çalışmanın hem bir keyifli okuma ve bilgilendirme hem de Tarsus’un turizme yaklaşımında böyle önemli bir şahsiyetin ve tarihi buluşmanın en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekmek olarak da anlaşılmalıdır” diye konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor