SPOR SAYESİNDE 2 ÜNİVERSİTE BİTİRDİ VE MİLLİ TAKIMA GİRDİ: AYTEKİN TÜLAY

HAZIRLAYAN: RAMAZAN ŞANIVAR

Aytekin Tülay, 10 Şubat 1948 yılında Adana’da doğdu. İlkokul ve ortaokulu Adana’da Ziyapaşa Okulu’nda tamamladı. Tarihi Erkek Lisesi’nden mezun oldu.

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği, ardından da Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun oldu.

Spora küçük yaşlarda cimnastik ile başladı. Çocukluğu Çınarlı Mahallesi’nde geçti. Cemalpaşa’da mahalle arkadaşlarıyla sulama kanalında yüzme öğrenen Aytekin Tülay, 12 yaşında Atatürk Yüzme Havuzu’na geldi. Milli sutopucu ve uluslararası hakem Nihat Erdem’in yardımıyla girdiği ilk yarışta ikinci oldu. Kendisine Bora Özkök ile Ayhan Karataş’ı model alan Aytekin Tülay özellikle serbest stilde 50-100-200 ve karışık bayrakta önemli dereceler elde etti.

Adana’da uzun zaman kalan ve çağdaş yüzmeyi öğreten Alman Herman Hörsgen sayesinde çıkış, dönüş, nefes alma ve kol atma sayısını geliştiren Aytekin Tülay, Karataşspor’un kurucusu Ökkeş Koşkun’un çıkardığı lisans ile sutopu da oynadı.

Üniversite nedeniyle gittiği İstanbul’da önce antrenörlüğünü milli ve rekortmen yüzücü Mahmut Dalhan’ın yaptığı Modaspor, ardından da Galatasaray’a transfer olan Aytekin Tülay defalarca milli takım mayosu giydi. Ayrıca antrenörlükte yaparak milli takımlara önemli sporcular kazandırdı.

Vatani görevini denizci yedek subay olarak önce Yassıada, sonra Gölcük, Beylerbeyi daha sonra da milli yüzücü olmasından dolayı Deniz Harp Okulu’nda yapan Aytekin Tülay burada yüzme takımıyla şampiyonluklar yaşadı. Ayrıca antrenörlükte yaptı.

2003 yılında emekli olan Aytekin Tülay, yaşamını Bodrum’da sürdürüyor.

Kendinizden söz eder misiniz ? Kaç doğumlusunuz? Eğitiminiz nedir? Hangi okullarda eğitim gördünüz ve hangi sporlarla ilgilendiniz ?

Adana’da 1948 yılında doğdum. İlkokul birinci sınıfı Erciş’te okudum. Daha sonra ailece Adana’ya döndük, ilk ve ortaokulu Ziyapaşa’da tamamladım. Ardından Erkek Lisesi’nden mezun oldum.

Üniversite eğitimimi İstanbul Yıldız Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesini bitirdim. 4 yıl kadar Pendik’te Devlet Demiryolları Elektrikli trenlerde çalıştım.

Okul dönemlerimde fiziğim ve boyum uzun olduğu için başta cimnastik olmak üzere tüm spor dallarında başarılıydım. Yüzmeyi de Cemalpaşa Mahallesi’nde arkadaşlarımla gittiğim sulama kanalında öğrendim.

Yüzmede ne gibi başarılarınız var ? Hangi kulüplerde yüzdünüz ve sutopu oynadınız? Rekorunuz var mı? Kaç kez milli mayoyu giydiniz?

Dar gelirli bir aile çocuğuydum.  Çocukluğum Çınarlı Mahallesi’nde geçti. Fatih Terim ile komşu çocuğuyduk. Ancak, Atatürk Yüzme Havuzu’nda yarışlara katılmayı çok arzuluyordum. O dönemlerde havuza kart çıkarmak 25 liraydı. Bir avukatın yanında çalıştım. Bu parayı biriktirdim ve havuza kart çıkarabildim. Milli yüzücü ve uluslararası hakem Nihat Erdem sert görünümlü birisiydi. Yanına giderek yarışlara katılmak istediğimi anlattım. Biraz da benim fiziğime bakarak “hazırlan hafta sonu seni 50 metre serbest yarışına alacağım” dedi. İlk yarışımda ikinci oldum. Karataşspor’un kurucu Başkanı Ökkeş Koşkun bana lisans çıkarttı. Hem yüzdüm hem de sutopu oynadım. Bu arada havuzda o dönemlerde Mustafa ve Erdal Acet, Fahri Gez, Recep Önşen, Tuncay Şenyüz, Bora Özkök, Ayhan Karataş, Yılmaz Boztay, Gürhan Bencan gibi ünlü yüzücüler vardı. Onların antrenmanlarını izlerdim.  Bora Özkök ile Ayhan Karataş’ı model aldım. Ayrıca en büyük şansım Almanya’dan federasyon tarafından Adana’ya gönderilen ve aylarca kalan spor akademisi mezunu Herman Hörsgen’den çok yeni şeyler öğrendim. Önce Adana şampiyonluğu daha sonra da Türkiye genelinde önemli dereceler elde ettim. Bursa’da 800 metre serbestte rekor kırdım ve milli takıma alındım. İzmir’de, daha sonra da Yugoslavya’da gerçekleştirilen Balkan Şampiyonası’na katıldım.

Üniversite yılları, askerlik döneminizde yüzme sporu ile ilgilendiniz mi? Hangi kulüpler adına yarışmalara katıldınız ?

İstanbul Yıldız Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünü kazandım. Çok mutluyum. Ancak, yüzmeden de kopamıyorum. Kadıköy’de gezinirken birisi arkadan enseme vurdu. Bir döndüm Adana’dan havuzdan ve mahalleden tanıdığım benden de büyük olan Selahattin Morkal ağabey. Çok mutlu oldum. Yüzmeyi sürdürmek istediğimi söyledim. Beni kolumdan tutarak o dönemlerde ünlü olan Modaspor’a götürdü. Milli ve rekortmen yüzücü aynı zamanda bankacı olan Mahmut Dalhan’a teslim etti. Gerçekten kendimi çok geliştirdim. Okulu da ihmal etmeye gelmiyordu. İyi bir planlama yaptım burada da yüzme ve sutopunda hayli yararlı oldum. Mahmut Dalhan Muharrem Gülerginlerin döneminde ağabeyi Halil Dalhan ile Adana’da yüzdüğü için Adanalılara özel bir sevgisi vardı. Bir de Modaspor’un başkanı Kaya ağabeyden çok büyük iyilik gördüm. Modaspor çeşitli nedenlerle yüzme branşına ara verdi. Yine Selahattin Morkal’ın da desteğiyle Galatasaray’a transfer oldum. Kalamış’ta ki tesislerde kendimi kanıtladım. Antrenörler Selahattin Türkmen, İbrahim Sulu ve Yılmaz Özüak’tan büyük yardım gördüm. Başta Almanya olmak üzere bir çok ülkeye müsabakalara gittik. Galatasaray’da antrenörlük yaptım. Olimpiyat sporcusu Derya Büyükuncu, kardeşi Berna başta olmak üzere Kaya Çilingiroğlu ve birçok ünlü sporcunun yetişmesini sağladım ve kronometre tuttum. Hakemlikte yaptım.

Bu sıralarda vatani görevimi Bahriyeli Yedek Subay olarak yaptım. Önce Yassıada, sonra Gölcük, Beylerbeyi, daha sonra da Deniz Harp Okulu’nda yüzmede birçok şampiyonluklar yaşadım. Ayrıca antrenörlük te yaptım.

Sivil yaşamda ne gibi görevlerde bulundunuz? Ailede başka sporcu var mı? Ne zaman emekli oldunuz? Şimdilerde neler yapıyor sunuz ?

İlginç bir yaşam öyküm var. Önce yine Selahattin Morkal’ın desteğiyle Devlet Demiryolları Pendik’te 4 yıl elektrikli trenlerinin arıza, onarımlarında çalıştım. Daha sonra kabzımallık yaptım. Kullanılmış, otomobil ve kamyon lastiklerini değerlendirdim. İtalyanların Lunaparkında çalıştım. Sonra da tiner, asit imalatı yapan işyeri kurdum. 2003 yılında emekli oldum. Kızıma Galatasaray’da iken yüzme öğrettim. Bir süre yarışlara katıldı. Şu anda Bodrum’da eşimle birlikte emekliliğin tadını çıkartıyorum. Atatürk Yüzme Havuzunda geçirdiğim mutlu günleri yaşamım boyunca unutamıyorum. Özellikle can dostum Gürhan Bencan’a minnettarım. Adana’da ki gelişmeler, yüzme ailesiyle ilgili tüm gelişmeleri ondan öğreniyorum.

GÜRHAN BENCAN (MİLLİ MARATONCU)

Aytekin Tülay, iyi sporcu olmasının yanı sıra, çok zeki, çalışkan, arkadaş canlısı, yardımsever, 2 fakülte bitiren bir arkadaşımdı. 1966 yılında İstanbul Lido’da Türk milli takımı ile İspanya milli takımları ikili müsabakada aynı anda milli takıma girdik. 800 metre gençlerde ve bayrak yarışında rekorlar kırdı. Daha sonra Modaspor ile Galatasaray’da yüzdü, sutopu oynadı ve antrenörlük yaptı. Milli takımlara sporcular kazandırdı. Lise dönemlerinde Çınarlı mahallesinde otururlardı. Atatürk Parkı’na giderek geceleri derslerini yapardı. Hatta yüzmeye çok önem veren dönemin Beden Terbiyesi Bölge Müdürü hepimize desteği olan, büyük insan rahmetli Cemil Oka, Aytekin’in Atatürk Parkı’nda derslerini yaptığını öğrenince Menderes Spor Salonu içinde bulunan kütüphanenin gecede açık olmasını, sporcu ve dar gelirli ailelerin öğrenci çocuklarının orada çalışmalarını sağlamıştı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor