‘YETKİLİLER SESİMİZİ DUYMALI ARTIK’
(HABER MERKEZİ)-Adana Kamu Müteahhitleri Derneği (AKAMDER) Başkanı Mustafa Karslıoğlu, Adana Müteahhitler Birliği Dernek Başkanı Haydar Çakıroğlu ve Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkanı Nadir Vurankaya ile ortak basın açıklaması yaptı. AKAMDER Başkanı Mustafa Karslıoğlu yaptığı açıklamada, 1 yıldır arkası kesilmeyen fiyat artışında demir ve çimentonun ilk sıralarda yer aldığını vurgulayarak, “Kurdan dolayı artış denilen laflara artık inanmıyoruz. Kur düşse de çıksa da devam eden artış biz müteahhitleri, dolayısıyla buradan ekmek yiyen yüzlerce sektör ve milyonlarca vatandaşı bitirme noktasına gelmiştir. Demir ve çimento üreticilerine fiyat konusunda güvenimiz bitmiştir. Demir 2020 Mayıs ayında 3 bin TL iken yüzde 150 artışla 2021 Mayıs’ta 7 bin 600 TL’ye çıkmıştır. Çözüm önerimiz özellikle Çin uyguladığı politikalarla tüm dünyadaki demiri kendisine çekmektedir. İhracatın önemini bilmekle birlikte, iç pazarı ayakta tutacak kadar malın tedarikini sağlamak üzere gümrük vergisinin düşürülmesini önermekteyiz” dedi.
“MÜTEAHHİTLER TAAHHÜDE GİRMEKTE ZORLANIYOR”
Betonun 2020 Mayıs ayında 135 TL iken yüzde 120 artışla 2021 Mayıs’ta 300 TL’ye ulaştığını kaydeden Karslıoğlu, “Çimento ve hazır beton üreticileri fırsatçılıklarına yenilerini eklemişlerdir. Bir kısım hazır beton üreticileri, çimento tedarik edemedikleri gerekçesiyle projelere yeterli miktarda sabit fiyattan beton vermemektedir. Daha sonra sürekli beton fiyatlarına zam yapmaktadırlar. Bir projeye, bir beton firması beton dökmeye başlamışsa, diğer firmalar artık oraya fiyat dahi vermemektedir. Hukuka ve serbest piyasa kurallarına aykırı olan, beton firmalarının bu gizli anlaşmaları yüklenicileri korumasız bırakmaktadır. Müteahhitler olarak taahhüde girmekte zorlanıyoruz. Bu hususta Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle’ yi göreve çağırıyoruz. Bu firmaların ‘ceza yesek ne olur onu da zam olarak yansıtırız’ tarzında gayrı ahlaki tavırları karşısında devletimizi daha kapsamlı ve caydırıcı tedbirler almaya davet ediyoruz. Rekabet Kuruluna şikâyetten başka çaremiz yok” ifadelerini kullandı.
“REKABET KURULU’NA ÇAĞRIMIZDIR”
AKAMDER Başkanı Mustafa Karslıoğlu “Bugün Çimento fiyatlarını konuşuyor olsak da dünyanın ve ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik ortamda daha birçok problemler mevcut. Çimento fiyatlarının inşaat sektörünü zehirlememesi için hükümetimizi konuya el atmaya davet ediyoruz. Yatırımların kesintiye uğramadan devam edebilmesi için, konunun rekabet kurulunda ele alınması gerekiyor. Çimento fiyatlarındaki öngörülemeyen artışlarından en çok etkilenen kamu ve yapı müteahhitlerimizin sorunlarını çözmek ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün harekete geçmesi demektir. Buda ekonomide beklenen sıçramayı sağlayacaktır.” Dedi.
‘YETKİLİLER SESİMİZİ DUYMALI ARTIK’
Adana Müteahhitler Birliği Dernek Başkanı Haydar Çakıroğlu yaptığı açıklamada “demirde olduğu gibi çimento fiyatları konusunda da sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Bölgesel bazda çimento üreticilerinin ekonomik ortamı bahane ederek fırsatçılık yaptıklarını öne süren Çakıroğlu, “Çimento fiyatındaki artış, hazır betondan başlayarak pek çok inşaat kaleminde maliyet artışlarına neden olmaktadır. Birkaç üreticinin bir araya gelerek piyasaları manipüle etmeleri karşısında Rekabet Kurulu’nu devreye girmeye çağırıyoruz. Yetkililerin artık sesimizi duymaları gerekiyor. Bu şartların bir an evvel çare üretilmelidir, önlem alınmadığı takdirde Adana’daki müteahhitler mecburen şantiyelerini durdurmak zorunda kalacaklar” diye konuştu.
‘DUYUN SESİMİZİ’
AYAMDER Başkanı Nadir Vurankaya açıklamasında “İnşaat sektörünün en bağlayıcı ögeleri olan demir ve çimentodaki artışların engellenmesi için tedbirler gerekmektedir. Bu konunun elzem olmasından dolayı Sektörün üç STK sı olarak sesimizi artık yetkililerin duyması gerekmektedir. Demir ve çimentonun dışında da tüm inşaat girdi kalemlerinde yüzde yüz artışlar gerçekleşmiştir. Bu şartlar altında nasıl işlerimizi yapılarımızı yapacağız, nasıl satacağız. Üstelik vatandaşlarımızın ekonomik güçleri düşmüşken bunları fiyatlara nasıl yansıtacağız. Hükümetimize buradan üç STK olarak çağrıda bulunarak sektörün bu sorunlarına çare olacak kararların alınmasını bekliyoruz. Artık sesimizin duyulmasını istiyoruz.” Dedi.