ADANA’YA DENİZ GETİRİLME OLAYI

Abidin Paşa’nın valiliği döneminde, Hollandalıların ADANA’yı Akdeniz’e bağlama önerisi, padişah Abdülhamit tarafından reddediliyor.  Seyhan kenerına yapılacak “setler*” ve her yıl dolacak yatağın temizleme masraflarının ağırlığının rolü olduğu görüşü savunuluyor. Dr. Kottsch  anılarında küçük ölçekli gemilerin zaten Taşköprü’ye kadar geldiğini belirterek
“Kentin yanında Seyhan nehri o kadar derindir ki, Kıbrıs ve Kuzey Suriye limanlarından küçük gemilerle Taşköprü’ye kadar gelinebilir. Burada içlerinde iki yüksek Latin tarzı yelkenlinin bulunduğu 8 tane gemi saydım. Bu gemiler dönüşte kereste, susam, buğday, yün ve pamuk ile biraz da diğer mahsüllerden götürüyorlar. Adana”nın çarşısı tüccar sayısı itibariyle Tarsus’tan büyüktür. Burada bilhassa silah satışı çok oluyor.” diyor
Deniz ulaşımı açısından bir başka öneri, ADANA’nın Yumurtalık ve Karataş limanlarını modernleştirmeyi amaçlıyor. Ancak bu tasarı 1880′ de geri çevriliyor. Söz konusu tasarı 240 bin liraya yakın bir harcamayla Karataş-Yumurtalık limanlarını günün gemilerine elverişli bir yapıya kavuşturmayı öngörüyor. Tasarının geri çevrilmesiyle, doğal koşulları liman olmaya elverişli Mersin, giderek gelişen bir kent merkezi olmaya yöneliyor. Adana ve Mersin arasındaki işbölümü de böylece kesinleşmiş oluyor. Bu işbölümünde Adana Çukurova’nın merkezi durumuna gelirken, Mersin de onun limanı oluyor.

ATOM KARINCA VE ADANA’YA DENİZ

Aytaç Durak Adana Büyükşehir Belediye Başkanı.. YSE’de görev yaptığı için çok sayıda tanıdığı var.. Genel Sekreterliğe  Mehmet Reşit Ayhan adında birini getiriyor.. Adam öyle bir çalışıyor ki, adı ATOM KARINCA’YA çıkıyor. Makamına sabah geliyor, sonra sahaya çıkıyor, çalışmaları denetliyor, çalışmayanları fırçalıyor, tam bir diktatör.. Sürekli arayışlar içerisinde, Adana’ya kalıcı bir eser bırakmak istiyor.. Ve sonunda bir bomba patlatıyor ;

“Adana’ya denizi getireceğim..Gemilerle turistler gelecek, Adana dünya ticaret merkezi olacak.. Ticaret büyüyecek, turist akınına uğrayacak” haberleri gazetelerde yer alıyor. Kamuoyundan büyük destek alıyor, iş adamları sevinç çığlıkları atıyor, Adanalı Adana’ya deniz gelecek diye seviniyor..

Dönemin Adana Sanayi Odası  Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, 2023 ihracat hedefleri doğrultusunda Mersin limanının yetersiz kalacağını belirtiyor, Adana’ya en kısa sürede bir liman yapılmasının gerekli olduğunu söylüyor..

Türkiye’nin 2023 hedeflerini gerçekleştirmesinde Adana’nın önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Çomu, yaptığı yazılı açıklamasında görüşünü şu şekilde dile getiriyor

“2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefi için de limanlarımızın 3 kat daha fazla çalışması gerekiyor. Mersin limanın böyle bir kapasiteyi kaldırması mümkün değil. Bu sebeple Adana’da konteyner taşımacılığına imkan veren bir liman, bugünden yapılmalı.Ülkemizin 2023 stratejisinde birçok konu başlığı olduğu gibi 500 milyar dolar ihracat hedefi de bulunuyor. Dişlinin dönmesi için çarkların da buna uygun hareket etmesi gerekiyor. 500 milyar dolarlık ihracat hedefi, mevcut limanların 3 kat daha fazla çalışması gerekliliğini ortaya koyuyor. Bugün ihracatta olmazsa olmaz niteliğindeki konteyner taşımacılığına uygun limanları incelediğimizde, Çukurova Bölgesinde sadece Mersin Limanı’nın bu tip taşımacılığa uygun olduğunu görüyoruz. Ancak Mersin Limanı’nın halihazırdaki kapasitesinin 3 katı işlem hacmini kaldıramayacağı gayet açık. 2023 vizyonunu gerçekleştirmek için hangi hamleler yapılması gerektiğini bugünden konuşmalıyız.

2023 hedeflerimizi gerçekleştirmede Çukurova ve Doğu Akdeniz’in üzerine düşen görevi yerine getirebilmesi için bölgemizde yeni bir limana ihtiyaç var. Bir limanın inşaat süresini ve tam kapasite hizmete erişebilme süresi göz önünde bulundurunca, yeni liman inşaatının gündeme bugünden alınması gerektiği oldukça açıktır. Ülke genelindeki mevcut limanların kapasiteleri de incelenerek yeni limanlarla ilgili çalışmalar yürütülmelidir. Bizim Adana için Liman talebimiz, 2023 hedeflerinde Çukurova ve Doğu Akdeniz’e düşen görevi üstlenmek amaçlıdır.”

Sonuç; Liman unutuldu..

Fabrikalar kapatıldı..

Adana ekonomisi çöktü.

İnsanlar işsiz, çocuklar aç kaldı.

2023 hayalleri unutuldu..

Bu gün Kanal İstanbul’u tartışıyoruz.. Ekonomi kötü, işsizlik büyük.. Borçlanmayla Kanal İstanbul yapılacak.. YAPILABİLECEK Mİ?

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor