MİRASYEDİLER DOYMUYOR

Adana yerel basınının AMİRAL GAZETESİ BÖLGE GAZETESİ’ndeki köşemdeki 2021 Eylül ayı boyunca 1979’dan bu yana Türkiye Cumhuriyetleri hükümetlerinin ve başbakanlarının özelleştirme adı altında Cumhuriyet değerlerini peşkeş çekercesine satmalarını bilgilerinize sunmuştum.
Sözde solcusundan sağcısına dek, ibertle izleyin, bizleri kimlerin yönettiğini görün, öğrenin demiştim.
Bakın bugün yine ibretlik bir özelleştirme adı altında yapılan ve yapılacak olan yağmayı sizlere anlatmaya çalışıyorum.
Sanki babaları kazanmış, dedelerinden miras kalmış mirasyediler gibi bu milletin malını, bu millete danışmadan, sormadan haraç-mezet satıyorlar.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında yokluk içinde kurulan fabrikalar olmak üzere kamunun elindeki tüm varlıkları satmak için yoğun bir çalışma yürüten hükümet, önümüzdeki 3 yılda 23 milyarlık kamu malını daha özelleştirme yoluyla şirketlere satacağını ilan etti.
3 yıllık dönemde özelleştirmeden en yüksek gelir cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı 2023 yılında bekleniyor. Hedeflendiği gibi 10 milyarlık kamu malı satılabilirse, hükümetin elinde seçimde kullanabileceği daha fazla kaynak olmuş olacak.
2022-2024 yıllarını kapsayan ORTA VADELİ PROGRAM’A (OVP) konulan özelleştirme hedeflerine göre, kamuya ait varlıklar satılarak önümüzdeki 2022 yılında 9 milyar, 2023’te 10 milyar, 2024 yılında da 4 milyarlık özelleştirme geliri elde edilecek.
Özelleştirme hedefinin tutturulması halinde 3 yıllık dönemde toplam 23 milyar liralık kaynak toplanmış olacak. Toplanan kaynağın bir kısmı özelleştirme giderlerine harcandıktan sonra kalan kısım hazineye gelir yazılacak!..
Memleketimizin dört bir yanındaki kamuya ait değerli arsa ve arazilerin parsel parsel satışının hızlandırıldığı bu yılki özelleştirme uygulamalarından ise kasaya 5 milyar lira para gireceği hesaplandı.
Hükümetin bu yılki hedefine ulaşabilmesi için yıl sonuna kadar daha bir dizi kamu malını şirketlere alel acele satması gerekiyor.
Orta Vadeli Program, Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak döneminde hazırlanan YENİ EKONOMİ PROGRAMI’nda (YEP) bu yıl için 10 milyar, 2022’de ve 2023 yıllarında da yine 10’ar milyar olmak üzere toplamda 30 milyar liralık özelleştirme hedefi kurulmuştu.
Ancak elde satılacak fazla bir şey kalmayınca yeni Orta Vadeli Program ile miktar aşağı çekelerek 23 milyar liraya indirildi.
Önümüzdeki 3 yıllık özelleştirmelerden elde edilecek gelirlerin 192.5 milyon lirası, satışları yapacak olan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) masraflarına gideceği, bu tutarın 170 milyon lirasının maaşların ödenmesinde kullanılacağı varsayılıyor.
Orta Vadeli Programa göre (OVP) yapılması düşünülen satışlar, yani yeni satışlar, üç aşağı-beş yukarı;
-Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Ağrı’daki 1863 m2’lik taşınmazın 2.8 milyon bedelle AĞMAR şirketine,
-Balıkesir’de hazineye ait 7.119 m2 taşınmazın 7.1 milyon liraya, 5035 m2’lik bir başka taşınmazında 5 milyon liraya Hüseyin Gündoğdu’ya satışı onaylanmış,
-İstanbul-Şile’deki 6427 m2’lik taşınmazı da 7.8 milyon liraya Cemal Avcı almış.
Görüldüğü gibi Turgut Özal’la başlayan Recep Tayyip Eardoğan’la tavan yapan özelleştirme adı altında yapılan talan ve yağmalama korkarım su satışlarına kadar varacağa benziyor!…
Son 80-90 yıl dünya enerji kaynaklarına sahip olma yarışındaydı. Öyle ki kaosun, karmaşanın ve savaşların hep ORTADOĞU COĞRAFYASI’nda olmasının nedeni petrol değil miydi.
Artık petrol-enerji kaynaklarına egemen olma mücadelesine bir de SU kaynaklarına sahip olma yarışının daha kanlı olacağından korkuyorum ve bizi bekleyen SU SAVAŞLARINA hazırlıklı olalım diyorum.
Bu ülkeyi yönetenlere ve gelecekte yönetecek olanlara SU kaynaklarımıza bari sahip çıkabilelim diyorum.