UZUN SÃœRE OTURMAK BEL AÄžRISINA NEDEN OLUYOR !

HABER: POLEN ÖZBOZDOĞANLI

ADANA (BÖLGE)-Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı  Doç.Dr. Ahmet  Ä°nanır  uzun süre oturmanın bel aÄŸrısı hakkında önemli bilgiler verdi.   
Ä°nsanların çoÄŸu hayatının herhangi bir döneminde mutlak surette bir defa da olsa  bel aÄŸrısı yaÅŸar.Bel aÄŸrısının birçok sebebi olabilir.Bu nedenle bel aÄŸrıları göz ardı edilmemelidir.
Bel aÄŸrıları neden olur ?

AÄŸrı bir bulgudur. Hastalık deÄŸildir. Tedavi edilmesi gereken ÅŸey de aÄŸrı deÄŸil; aÄŸrının asıl nedeni olan hastalığın ortadan kaldırılması veya arızanın tamir edilmesidir.

 6 haftadan kısa süreli var olan aÄŸrılara Akut Bel AÄŸrısı denir. Belirli bir aktivite veya travma sonrası geliÅŸebileceÄŸi gibi, travmasızda olabilir. Genellikle aÄŸrı, kendiliÄŸinden azalır veya tamamen geçebilir. Bir defa ciddi bel aÄŸrısı yaÅŸayan insanların yaklaşık %30’u tekrar bir atak geçirebilir. Ancak kontrol ve bakım altında olur ise bu tekrarlama riski en aza indirilebilir. Üç aydan uzun süreli varlığını devam ettiren bel aÄŸrılarına ise Kronik Bel AÄŸrısı adı verilmektedir. Var olan doku bozukluÄŸu, ortamdaki sinir uçlarını etkileyerek aÄŸrı ortaya çıkarır. En çok gördüğümüz ÅŸey ise akut aÄŸrı döneminde kolayca halledebileceÄŸimiz hastalıkların ehil olmayan ellerdeoyalanarak kronik hale gelmesidir.

 Bel aÄŸrılarını tetikleyen sebepler nelerdir ?

Gerçek  bir tedavi yapabilmek için gerçek aÄŸrı kaynakları ciddi bir uzman hekim muayenesi ve tetkiklerle araÅŸtırılmalıdır. Fazla kilolu olmak, fıtık yapacak kadar veya bel yapılarını zorlayacak kadar ağır kaldırma, eÄŸilerek çalışıyor olmak, uzun süreli oturmak veya otururken öne eÄŸilerek iÅŸ yapmak veya durmak veya aynı pozisyonda uzun süre kalmak, stresli dönemlerin uzun sürmesi, çok doÄŸum yapmak, ev iÅŸlerini uygunsuz pozisyonda ve uzun süre yani ara vermeden yapmak, cinsel yaÅŸamda beli korumamak bel sorunları yaÅŸamaya neden olmaktadır.

 Bel aÄŸrılarından korunmak ve bel saÄŸlığını korumak için neler yapılmalıdır? 

 En önemli olan ÅŸeyi kaçırmaktayız. Asıl olan belde aÄŸrı Ã§Ä±kmadan tedbir almaktır. Bel aÄŸrısı oluÅŸumuna neden olacak ÅŸeyler belli olduÄŸuna göre iÅŸe bunlara riayet etmekle baÅŸlamak mecburiyetindeyiz. Gerekli bakımları yapılmayan araba bizi yolda bırakcağı gibi gerekli bakımları ve korumaları yapılmayan bel de bir gün bize bu acıyı yaÅŸatacaktır. Öncelikli olarak kesinlikle obezite yani fazla kilo fıtığın veya bel aÄŸrılarının en önde gelen nedenlerindendir. Kilo almadan yaÅŸamayı bir hayat tarzı haline getirmeye mecburuz.Bel aÄŸrısı yaÅŸadığımız zaman ne yapacağız sorusu akla gelmektedir. Öncelikli olarak bu konuda gerçekten tecrübeli olan uzman bir doktora baÅŸvurmalı; geçiÅŸtirici iÅŸlemlerle arızayı kronik hale getirmekten kaçınmalıdır. Altta yatan neden bir tümör, çok ciddi bir fıtık, omur kırığı veya bel kayması da olabileceÄŸi için konuyu iyi bilmeyen insanların öneri veya tedavi adı altındaki uygulamaları ile zaman kaybedilmemelidir. Genellikle hastaların aÄŸrılarının geçmesi altta yatan nedenin ortadan kalkmış olduÄŸu ÅŸeklinde algılanıp rahat davranılmakta ve kolayca çözülebilecek bir hastalık daha zor çözülür veya çözümsüz hale gelebilmektedir.Åžu bir gerçektir ki, bel aÄŸrısı yeteri kadar önemsenmemektedir. Başımıza çok ciddi sorunlar açabileceÄŸinin bilincinde olunamamaktadır. Ä°nsanlarımız aÄŸrısız yaÅŸatmak ve bel fıtığı geliÅŸmesini önceden engellemek imkan dahilindedir. Sorunun altında yatan nedenin kesin ortadan kaldırılmasına deÄŸil de aÄŸrının ortadan kaldırılmasına yönelinmektedir. Bu ciddi bir hatadır ve hastalarımızı ileri de başına çok büyük sorunlar açabilecek hale getirmektedir.  

Sonuç olarak bel sorunu yaÅŸamayacak ÅŸekilde bir yaÅŸam tarzına geçilmeli ve bel aÄŸrısı veya fıtık geliÅŸme riski ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Åžayet aÄŸrı yaÅŸar isek; bu konuda çok çalışmış olan uzman hekim/ hekimler aranıp bulunmalı ve en kısa sürede ve en kolay ÅŸekilde tedavisi yapılmalıdır. Tedavi de baÅŸarılı olmanın yolu yöntem deÄŸildir; bu konuda gerçekten uzman doktorun yapacağı yöntemlerdir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor