DEFİBLİRATÖR AMELİYAT İZNİ

Bilmeyenler bilenlerden öğrenebilir. Ben de dilimin döndüğü kadar ama ufak tefek kırıntılarla anlatmaya çalışayım. Defibralatörden bahsediyorum. Ufacık bir bilgisayar düşünün. Topu topu 4 santim kadar eni, 6 santim kadar boyu ve yarım santimden belki biraz daha fazla kalınlığı olan bilgisayar. Cihaza, ucu elektrdlu kablo bağlı. Kablolar, damar yoluyla kalbe giriyor. Sonra da kalbin biraz üstünde, sol omuzun altında açılmış etten yuvaya cihaz yerleştiriliyor. Bu arada dışarıda bulunan bir büyük bilgisayarla da, vücuda gömülü cihaza komutlar verilip yaşamsal işlevleri yönünden kontrolleri yapılıyor.
DEFİBRİLATÖR
NEYE YARAR?
Şu veya bu sebeple, kalbin pompalama hızı dakikada belli sayının altına veya üstüne çıktığında, bu minik cihaz devreye girip kötü sonuçları engelleyebiliyor. Açık söylemek gerekirse, çoğu kez ölümden döndürüyor. Zaten adını da oradan almış. Filmlerde görmüşsünüzdür; kritik ameliyatta masadaki adam ölür. Doktorlar derhal ve iki banyo sabunu büyüklüğünde tutamaklı metalle merhumun iki omuzundan elektrik verip zıplatırlar ve bazen de geri döndürürler. İşte bu iki kutuplu ve yüksek voltajla çalışan sistemin adıdır defibrilatör. Vücuda yerleştirileni, o sistemin miniminnacık bir soydaşı sayılır ve içinde, 7-8 yıl kadar dayanabilen pille çalışır. İstenildiğinde, senelere bağlı uzun dönemlerdeki kayıtlarını saniyeleriyle dışarıdaki terminale verebilir.
Buna sadece defibrilatör demek yetersiz. Tıp dünyasındaki adı ICD, (Okunuşu Ay-Si-Di) yani Implantable Cardioverter Defibrillator. Türkçesi, Vücuda yerleştirilebilen kardiyoverter defibrilatör olarak söylenebilir. Yaygın adını daha çok duymuşsunuzdur: Kalb (*) Pili.
PİLİM BİTMİŞ, ŞİMDİ
AMELİYAT GEREKLİ
Yedibuçuk yıl önce ben de böyle bir bilgisayarcıkla pillenmiştim. Üç kez şok yedim. O şoklar olmasaydı, belki de çoktaaan imamın kayığına binmiş olurdum.
,
Zaman zaman dış terminal yardımıyla ölçümler ve gözlemler yapılıyordu. Son kontrolde, pilin artık ömrünü tamamladığı saptandı. Yarın sabah ameliyata gireceğim ve yeni bir ICD ile daha güçlü elektrik sahibi olacağım nasipse.
İKİ HAFTA KADAR
HAREKET KISITLI
Ameliyat sonrası iki hafta kadar hareket kısıtlaması zorunlu olacak. Sanırım bilgisayar kullanmam da zora binecek. Bu nedenle, izninizi
Almak zorunda kalıyorum. Umarım sorunsuz bir ameliyat olur ve çok geçmeden tekrar karşılaşırız.
Kalın sağlıcakla…
(*) Yürek dersek daha iyi olacak. “Kalp” sözcüğü aslında yürek değil, “Sahte” anlamındadır. Doğrusu Kalb’dir. Ancak, Arapça olan sözcük dilimize pek uymadığı için kalb yerine kalp olarak ifadesi yaygınlaşmış olmalı.