Vali Elban: İhracat iki ülke için yeterli değil
HABER: POLEN ÖZBOZDOĞANLI
ADANA (BÖLGE)- Adana Sanayi Odası ve Almanya Büyükelçiliği iş birliğinde düzenlenen Türk-Alman Yatırım ve İş Birliği Günü’nün açılış programı Vali Süleyman Elban’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Hilton Oteli’nde düzenlenen etkinliğe Vali Süleyman Elban’ın yanı sıra Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Federal Almanya Büyükelçisi Jürgen Schulz, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Thilo Pahl ve çok sayıda firma temsilcisi katıldı.
Etkinlikte konuşan Vali Süleyman Elban Türk-Alman Yatırım ve İş Birliği Günü’nün ilimize ve ülkemize hayırlı olması temennisinde bulundu.
Özellikle son dönemde hem ülkemizdeki birçok Alman yatırımı hem de ülkemizden Almanya’ya giden birçok iş insanının yaptığı yatırımlarla iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artık belli düzeye gelmiş durumda olduğunu belirten Vali Elban, “Ancak bütün bu tarihi süreç, yakın ilişkiler, coğrafi yakınlık, birbirini çok iyi tanımak gibi birçok avantaja rağmen ihracatın iki ülke için çok yeterli bir seviyede olduğunu düşünmüyorum.” dedi.
Ülkelerin birbirini tanıması açısından herhangi bir eksikliğimizin olmadığını ifade eden Vali Elban, “Bundan sonra özellikle pandemi döneminin de etkisiyle artık dünyadaki ticaret, üretim ilişkileri ve teknikleri yeni bir boyut kazanmaya ve özellikle Paris İklim Anlaşması ile Yeşil Mutabakat’ın ortaya konmasından sonra da yeniden yapılanmaya başladı. Yine pandemi nedeniyle gıda güvenliği ve tarımın önemi bir kez daha vurgulanmış durumda.” dedi.
Son 20-30 yıldan bu yana üretim ağırlığının Uzak Doğu’ya kaydığını ifade eden Vali Elban, “Ama lojistikte yaşanan sorunlar ve dünya kaynaklarının hızlı elde edilmesinin öneminin ortaya çıkması nedeniyle artık insanlar bir ürünün gelmesini 45-50 gün beklemeye tahammül edemiyor. Dolayısıyla özellikle Avrupa açısından Türkiye’nin konumu üretimin burada yapılması açısından çok büyük bir önem arz ediyor. Türkiye ile çok ciddi bağları bulunan, Avrupa’nın en güçlü devletlerinden Almanya açısından da Türkiye ile bu ilişkileri geliştirmek, bu tür yatırımların burada yapılması bu anlamda da ayrıca önemlidir. Burada özellikle ‘Endüstri 4.0’ fikrinin ortaya çıktığı bir süreçte, Yeşil Mutabakat ve çevresel hassasiyetler ile teknoloji konusundaki üstünlükleri dolayısıyla önümüzdeki dönemde bizim de sanayimiz muhtemelen Almanya’daki partnerleriyle çok yakın bir ilişki içinde olacak. Bu toplantılar vesilesiyle bu konunun da altının çizilmesi bu konudaki iş birliğinin de çok ciddi araştırılması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
Özel olarak Adana geneline bakıldığında köklü sanayi geçmişiyle Adana’nın ülkemizin en önemli şehirlerinin başında geldiğini söyleyen Vali Elban, “Bu şehirde bir sanayi kültürü var. Dolayısıyla sanayi anlamında iş birliği yapmak için ideal şehirlerden birisi Adana. Ama onun ötesinde özellikle pandemi dolayısıyla gıda güvenliği ve tarımın çok ön plana çıktığını söylemiştim. Adana aynı zamanda çok önemli bir tarım şehri ve çok önemli bir ovanın da merkezinde bulunmakta. İklim açısından da elverişli bir bölgedeyiz. Buradaki iklim avantajı da ayrı bir önem taşımaktadır. Bütün bunların yanı sıra ilimizde yeni yeni tesis ettiğimiz, mevcutları büyüttüğümüz birçok organize sanayi bölgemiz var. Ama bunlardan en önemlisi de Akdeniz kıyısında Ceyhan ve Yumurtalık’ta tesis ettiğimiz kimya ve enerji kümelenmesidir. Özellikle liman ve lojistik avantajlarını da düşündüğümüzde artık bu bölge sadece ülkemizin değil aynı zamanda bölgenin de çok önemli kimya ve enerji merkezi haline gelecektir. Bu görüşmelerde bu konunun özellikle dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
Toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiğini de belirten Vali Elban, Türk-Alman Yatırım ve İş Birliği Günü’nün iyi ilişkileri olan iki halk arasındaki ticari ilişkilerin ve yatırımların da artmasına vesile olması temennisinde bulunarak sözlerini noktaladı.
Konuşmaların ardından program, ticaret ve yatırım iş birliğinin geliştirilebilmesine yönelik sunumlarla devam etti.