Mesane kanseri belirtilerine ve nedenlerine dikkat!

HABER: AYÅžE TOPAK

ADANA (BÖLGE)-Ãœroloji Uzmanı Op. Dr. Mesut YeÅŸil mesane kanseri belirtileri ve nedenleri hakkında bilgiler verdi.

Mesane kanseri, vücuttaki idrarı depolamakla görevli idrar kesesi olarakta adlandırılan mesane içerisindeki hücrelerin anormal ÅŸekilde büyümesiyle oluÅŸur.  Mesane içerisindeki hücreler, olması gerektiÄŸi gibi büyüyüp bölünmektense kontrolsüz ÅŸekilde büyümelerine ve ölmemelerine sebep olan mutasyonlara uÄŸrarlar. Bu anormal hücreler mesanede tümör oluÅŸmasına sebep olabilir. Bu tümörler iyi huylu mesane tümörü olabileceÄŸi gibi kanserli hücreler içeren kötü huylu mesane tümörleride olabilir.

Mesane kanseri her yıl dünyada yüzbinlerce yetiÅŸkini etkileyen en yaygın kanserlerden biridir. Mesane kanseri erkeklerde kadınlarda olduÄŸundan daha sık görülür ve her yaÅŸta olabileceÄŸi gibi genellikle yaÅŸlı eriÅŸkinleri etkiler.

Mesane kanseri, mesanenizin – alt karın bölgesinde bulunup idrarı depolayan içi boÅŸ kaslı organ-iç kısmını döşeyen hücrelerde (ürotelyal hücreler) baÅŸlar. En yaygın olarak mesanede görülmesine raÄŸmen, aynı kanser türü idrar yolu boÅŸaltım sisteminin diÄŸer bölümlerinde de ortaya çıkabilir.

Tanısı konulan her 10 mesane kanserinin yaklaşık yedisi, mesane kanserinin yüksek oranda tedavi edilebilir olduÄŸu erken evrede ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, erken evre mesane kanseri dahi mesanede nüksedebilir Bu sebeple, mesane kanseri olan insanlar sıklıkla, nükseden ya da daha üst bir aÅŸamaya ilerleyen mesane kanseri olasılığına karşı tedaviden sonra yıllarca takip testlerine ihtiyaç duyarlar.

Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mesane kanseri en sık, idrarda aÄŸrısız kanama ile kendini gösteriyor. Ancak bu kanama gözle görülmeyecek kadar küçük yani mikroskopik düzeyde olabiliyor. Bazen baÅŸka nedenlerle yapılan idrar tahlilinde de saptanması mümkün.

Daha nadir olarak idrar yaparken yanma gibi tanı konulamayan yakınmalar da mesane kanserine baÄŸlı olabiliyor.  Ancak, kanama ve idrar yaparken yanma gibi ÅŸikayetler her zaman mesane kanseri belirtisi olmayabilir; enfeksiyon veya adet gibi nedenlerle de ortaya çıkabilecek bu ÅŸikayetlerde tanı konulabilmesi için saÄŸlık kuruluÅŸlarına baÅŸvurabilirsiniz.

Mesane kanserinin diÄŸer semptomları ise ÅŸunlardır:

  • Ä°drar yaparken yanma, aÄŸrı
  • YavaÅŸ, zayıf veya kesintili akış da dahil olmak üzere idrara çıkma zorluÄŸu
  • Ä°drar miktarında azalma
  • Sık idrara çıkma
  • Kilo kaybı veya zayıflık
  • Mesane veya bağırsak kontrolü kaybı
  • Ä°leri vakalarda kalçalarda, sırtta, kaburgalarda veya üst baldırlarda aÄŸrı veya sertlik

Yukarıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız doktorunuza başvurun.

Mesane kanseri nedenleri nelerdir?

Mesane kanserinin sebepleri aÅŸağıdakileri içerir:

  • Sigara ve diÄŸer tütün ürünleri kullanımı
  • Kimyasallara maruz kalmak, özellikle kimyasallara maruz kalmayı gerektiren bir iÅŸte çalışmak
  • GeçmiÅŸte radyasyona maruz kalmış olmak
  • Mesane iç duvarının kronik tahriÅŸi
  • Parazit enfeksiyonları, özellikle ABD dışındaki belirli alanlardan gelen veya bu ülkelere seyahat eden kiÅŸilerde

Mesane kanserine neyin sebep olduÄŸu her zaman açık deÄŸildir ve mesane kanseri olan bazı kiÅŸilerin hiçbir belirgin risk faktörü bulunmamaktadır.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor