ALTIN ÇOCUK MİLLİ VE REKORTMEN YÜZÜCÜ AHMET BOZDOĞAN’IN ARDINDAN

Acı haberi benim çok saygı duyduğum milli yüzücü-maratoncu Gürhan Bencan duyurdu. “Ahmet Bozdoğan’ı kaybettik” dedi. Telefonda 30-40 saniye kadar sessizlik. Ardından “Yapma ya Gürhan ağabey”…. Kahroldum. Yıkıldım. Adeta çarpılmış gibi oldum….

Ahmet Bozdoğan ile etrafı hurma ağaçları ve palmiyelerle çevrili Atatürk Yüzme Havuzu’ nda geçirdiğimiz güzel günler geldi aklıma…Ünsal Fikirci, Fahri Gez’in rekor kırması için büyük uğraş verdikleri, kronometre tuttukları, eksiklerini giderdiği günler film şeridi gibi önümden geçti.

Ahmet Bozdoğan, kendine özgü stili, yarışa hazırlanması, beslenmesine ve sağlığına gösterdiği özen, hepsinden öte sakin yapısına rağmen, beklenmedik muziplikler yapması, en çok da Erdal Acet ağabeyi kızdırması dikkati çekerdi.

Renkli gözleri, sarı saçları, düzgün fiziği ile adeta yabancı sinema sanatçılarına benzerdi. Bu nedenle, Bozdoğan’a ALTIN ÇOCUK….PLATİN ÇOCUK…REKOR MAKİNESİ lakabı takmışlardı. Milliyet ve Yüzme Federasyonu tarafından defalarca yılın sporcusu seçilmişti. Efsane Başkan Fahiman Akdağ,  Ahmet Bozdoğan’ın sporda ki başarısı yanı sıra nezaketine hayran olduğunu söylerdi.

Dünya, Avrupa, Akdeniz Oyunları ve balkan şampiyonalarına defalarca katılan Bozdoğan,  1974 yılında her sporcunun rüyası olan Galatasaray’a transfer oldu. Orada sutopuna ağırlık verdi ve Adanayı iyi temsil etmişti. Marmara Üniversitesi Anadolu Hisarı Spor Akademisi’nde Yardımcı Doçentliğe kadar yükseldi. Binlerce öğrenciyi mezun etti. 8 adet yüzme ile ilgili bilimsel kitabı vardı.

Bir defasında kızgın ve moralini bozuk gördüm. Bana dönerek, “Benim mezun ettiğim öğrenciler profesör oldu. Yabancı dil konusunda sıkıntı yaşıyorum. Ayrıca her ay 3-4 bin TL kaybım var. Çok arzu etmeme rağmen bir türlü profesör olamıyorum” demişti.

Bozdoğan, çok başarılı Federasyon başkanlığı yaptı. Yüzme tarihimizde Akdeniz Oyunları’nda 9 madalya almıştık. 2013 Mersin Akdeniz Oyunları’nda 10 madalya kazanıldı. Rio Olimpiyatlarında Viktoria Zeynep Güneş antrenmanda yaptığı dereceyi olimpiyatlarda yapsaydı en az bronz madalya kazanacaktı. Bakan ve spor genel müdürü Neden olimpiyatlarda madalya kazanamadın? diyerek yenidenaday olmasına ambargo koymuşlardı. Ahmet bu haksızlığa çok üzülmüştü.

Görevi süresince ADANAYA POZİTİF AYRIMCILIK YAPAN, sporcu, hakem, antrenör ve kulüp sayısının artması için ekip çalışmasıyla önemli projeler gerçekleştiren, Sinan Erdem Spor Salonu’nu kapalı yüzme havuzuna çevirerek tarihimizde ilk kez Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası’na ev sahipliği yapan, Avrupa Yüzme Federasyonu (LEN) hem de Dünya Federasyonu (FİNA) icra kuruluna seçilen Bozdoğan, yüzmeye verdiği hizmetler nedeniyle tarihe geçeceğine inanıyorum.

Bozdoğan’dan bir anı….İsveç’in de katıldığı Uluslararası bir yüzme yarışında organizasyon komitesinden yabancı birisi Bozdoğan’a seslenerek “Sen sanıyorum İsveç takımından yarışıyorsun. Bu programı al yönetici veya antrenörüne ver” der. Ahmet İngilizce olarak bozuntuya vermez ama dayanamaz da “Ben Türküm….Hatta Adanalıyım” der. Organizasyon komitesi üyesi Ahmet’ten özür dileyerek İşveçli’ye benzettiğini söyler…..  SENİ UNUTMAYACAĞIZ ALTIN ÇOCUK……

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor