Dolmuşçular seçimden sonra zam bekliyor

Adana’da, toplu taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren dolmuşçu esnafı, yükselişi önlenemeyen yedek parça ve mazot fiyatlarından dert yanıyor. Ayakta kalma mücadelesi verdiklerini söyleyen Özen Minibüs Kooperatifi Başkanı Mehmet Batur, 2 lira 50 kuruş olan yolcu ücretinin zamlanması için talepte bulunduklarını, seçimlerden sonra rakamın en az 3 liraya yükseltilmesi için ısrarcı olmaya mecbur kaldıklarını dile getirdi.

HABER: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE)-Özen Minibüs Kooperatifi Başkanı Mehmet Batur, yedek parça ve mazot fiyatlarına gelen son zamlardan sonra zararına çalışmaya başladıklarını ifade ederek, ‘’ Bir süre önce zam talebinde bulunmuştuk ama seçimler nedeniyle şimdilik ısrarcı değiliz. Seçim sonrası şartlarımızın değerlendirileceği ve zam talebimizin karşılanacağı inancındayım’’ diye konuştu. Batur, dolmuşçu esnafının içinde bulunduğu durum hakkında sorularımız yanıtladı.

Kooperatife bağlı kaç araç ve kaç şoför bulunuyor?

80 aracımız ve 221 tane şoförümüz var.

Ekonomik şartları göz önünde bulundurduğumuzda, minibüsçü esnafının son durumunu nasıl değerlendireceksiniz?

Çok zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. Yakın geçmişte bir lastiği 160-200 TL arasında alırdık, bugün ise bedeli 400-500 TL civarına ulaştı. Aynı şekilde tamirci ve yedek parça fiyatları da fahiş derece de yükseldi. Mazot fiyatları ise malumunuz. Karşılığında taşıma ücretleri sabit bırakılınca, haliyle başa baş veya zararına çalışıyoruz.

Şu an ki yolcu ücreti tarifesi yetersiz mi kalıyor? 

Elbette yetersiz kalıyor. Fakat halkın da zor durumda olduğunu görmezden gelemeyiz. Kıt kanaat geçinen insanlarımız var. Zam yapılması halinde işine yaya olarak gitmeyi tercih edecek bir kesim azımsanmayacak çoğunlukta. Mümkün olduğu kadar vatandaşımızı düşünmeye çalışıyoruz.

Peki ne yapılmasını istiyorsunuz?

Bildiğiniz üzere önümüzde yerel seçimler var. Bu nedenle böyle bir ortamda sorunlarımızı sıklıkla dile getirmeyi uygun görmedik. Bir süre önce zam talebinde bulunmuştuk ama seçimler nedeniyle şimdilik ısrarcı değiliz. Seçim sonrası şartlarımızın değerlendirileceği ve zam talebimizin karşılanacağı inancındayım.

Size göre yolcu ücreti ne kadar olarak belirlenmeli?

Konuşmamın başında da söylediğim gibi vatandaşlarımızı düşünmek zorundayız. Onların da bütçesini zorlamayacak makul bir düzenleme yapılabilir. Kendim kazanacağım diye insanların bütçelerini zorlanmasına gönlümüz razı olmaz. Şu an 2 lira 50 kuruş olan tarife 3 TL’ye çıkarılırsa yeterli olur diye düşünüyorum. 

Eskiden dolmuş işletmeciliğinin kazancı yüksekti. Şu an ki durumuzun nasıl?

Eskiye nazaran işlerin kötü olduğunu şüphesiz söyleyebilirim. Esnafımız kredi borcu içinde çırpınıyor. Söylediğim gibi, mazot, vergi ve yedek parça fiyatlarının artması bize fazla bir kazanç bırakmıyor. Ayrıca Büyükşehir Belediye otobüslerinin sıklığı da işlerimizi olumsuz etkiliyor. Zararına çalışıyor ve kar amacı gütmüyorlar. Haliyle rekabet şansımız olmuyor. Satılığa çıkan duraklı dolmuşlarımız oluyor fakat kimse almıyor. Taşımacılığa yatırım yapmak artık risk olarak değerlendiriyor.

Araç ve şoförlerin belirlenen kurallara uyması yönünde ne gibi tedbirler alıyorsunuz?

Bütün şoförlerimiz için ayrı dosya oluşturduk. Sabıka kayıtlarına varana kadar bütün evrakları bizde mevcut. Aldıkları idari ve trafik cezalarını dosyalarına işliyoruz. Eğer kayıtları kabarırsa ona göre gereğini yapıyoruz. Bunu yanı sıra araç takip sistemi ile bütün minibüslerimiz takip ediliyor. Disiplin konusunda çok hassas davranıyoruz. Kırmızı ışıkta geçen bir şoförü 5 günden 1 aya kadar, tekrar durumda süresiz uzaklaştırabiliyoruz. Yolcu memnuniyeti de bizim için çok önemli. Bu nedenle bütün vatandaşlarımız dilek, temenni ve şikayetleri için 0542 848 10 10 no’lu telefonumuzu arayabilirler. 

Seçim sonrası göreve gelecek belediye başkanlarından, bir esnaf temsilcisi ve bir Adanalı olarak neler bekliyorsunuz? 

Her adaya eşit mesafedeyiz. Kim gelirse gelsin, önemli olan Adana’ya hizmet vermesi, halkı için çalışmasıdır. Adana’nın ‘Büyük Köy’ statüsünden kurtulma vakti çoktan gelmiş ve hatta geçmiştir. Beklentilerimiz ağırlıklı olarak bu yönde.

Bazı minibüs kooperatifleri kendi içlerinde bir havuz oluşturup, bütün kazancı araç sayısına göre eşit bir şekilde dağıtmak gibi bir uygulama hazırlığı içerisindeler. Siz de aynısını yapacak mısınız?

Bu konuyu gündemimize almayı seçim sonrasına bıraktık. Böyle bir niyetimiz var aslında. Havuzun sağlayacağı avantajlardan faydalanmayı istiyoruz. Kooperatifimiz bünyesinde bir gelir havuzu olursa araçlarımız arasında ki rekabet de ortadan kalkar. Dolayısıyla hızlı araç kullanmak gereksiz olacağı gibi, gereksiz klakson çalmaların da önüne geçilmiş olacak.

Belediye otobüslerinin şehir içinden kaldırılıp bütün kooperatiflerin birleştirilmesiyle hazırlanan bir ulaşım planı vardı. Sizce bu mümkün olabilir mi?

Sayın Hüseyin Sözlü, samimi bir şekilde böyle bir öneride bulundu. ‘Kendi aranızda anlaşın, makul bir kesintinin belediyeye bırakılması suretiyle Büyükşehir otobüslerini ilçe seferlerine çekmek suretiyle kaldırayım, şehir içi ulaşımını siz sağlayın’ dedi. Bütün haklarımızın da güvence altında olacağını özellikle vurguladı. Fakat geçen sürede projeyi hazırlayamadık. Bütün kooperatifler bir olup birleşme kararı alırsa bu mümkün olabilir. Şu an görüşmeler askıda. Seçimden sonra bu konuda değerlendirilecektir sanıyorum. Biz, Özen Kooperatifi olarak birleşmeye tarafız. 

Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor