Kadınlar yoksulluğu daha katmerli yaşıyor

(HABER MERKEZİ)-DİSK Çukurova Bölge, KESK Adana Şubeler Platformu, TMMOB Adana İKK ve Adana Tabip Odası tarafından 8 Mart etkinlikleri kapsamında “Emeğin Tarihsel Mücadelesi ve Cinsiyete Dayalı İş Bölümü’’ paneli düzenlendi.

Moderatörlüğünü Makina Mühendisleri Odasından Arzu Özdal İdem’in yaptığı panelin konuşmacıları Prof. Dr. Sibel Özbudun ve Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul’du.

Panele, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, DİSK, KESK, TMMOB ve Adana Tabip Odası yönetici ve üyelerinin yanı sıra birçok kurumdan katılımlar oldu.

Düzenleyen kurumlar adına panelin açılış konuşmasını yapan Berrin Palaz; Covid- 19 pandemisinin sağlığın yanında ekonomik etkisinin de olduğunu ve tüm dünya ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz, son dönemde gelen zamlarla birlikte ülkemizde yoksulluğun daha da derinleştiğini ifade etti.

Kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliği, gelir dağılımındaki eşitsizlik, yetersiz istihdam ve bitmek bilmeyen ekonomik krizler dolayısıyla erkeklere göre yoksulluğu daha katmerli yaşadığını söyleyen Palaz; “Cinsel şiddetin arttığı, ekonomik sıkıntıların yaşandığı, özgürlüklerin azaldığı, yoksulluk ve kutuplaşmanın hakim olduğu günümüz Türkiye’sinde, ırkçı, ayrımcı, militarist olmayan; laik, toplumsal cinsiyet demokrasisine dayalı demokratikleşme ve eşitlik mücadelesi bizim vazgeçilmezimizdir” dedi.

Palaz konuşmasında; kadını tutsaklaştıran, yaşam hakkını savunmayan, nesnellikten çıkıp yaşamın, emeğin, siyasetin, mücadelenin öznesi olmasını engelleyen herkesin kadına şiddette payı olduğunu vurguladı.

Konuşmasının devamında Palaz; kadınların kaynaklara erişiminin desteklenmesi, erkeklerle eşit iş bulma ve eşit ücret koşullarına sahip olmaları, kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimlerine karşı tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılması, güvenli işyerleri, Sendika ve örgütlenme hakkı, bakım hizmetlerinin kamusal hale getirilmesi, cinsiyetçi iş bölümünün son bulması taleplerini dile getirdi.

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin de panelde yaptığı konuşmada; bu ülkede yaşayan herkesi Anayasal bir hak olan düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmaya, barışın ve barışı savunanların yanında olmaya, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa karşı ortak mücadeleye davet etti.

Moderatör Arzu Özdal İdem kısa bir açıklama yaptıktan sonra ilk sözü Prof. Dr. Sibel Özbudun’a verdi.

Özbudun, “Kadınlar ve Emek Mücadelesi-Sadece ‘Üretimden Gelen Güç’ mü?”  başlığıyla bir sunum yaptı.

Kadın mücadelesinin tarihsel geçmişinden söz eden Özbudun “emeğin tarihsel başkaldırısından söz ederken, kadınların sırtında tarihsel bir yük olan “yeniden üretim”den kaynaklanan ve neredeyse tümüyle “kadınlara özgü” olan bu mücadele biçimi görmezden gelinmemelidir. Emekçi kadınların üretim ve yeniden üretim alanındaki isyanları senkronize olduğunda ne köklü değişimlere yol açabileceğine ise, Bolşevik Devrimi tanıktır” dedi.

Prof. Dr. Nejla Kurul ise sözlerine, “Evcillik İdeolojisi” konusunu açarak başladı.

Kadınların içinde yaşadığımız kültürde esasen “ev” üzerinden tanımlandığını belirten Kurul; ev ve ev işleri, kadın öznelliğinin kurulmasını anlamak için kilit alanlardan biri olduğuna işaret etti.

Kurul konuşmasının devamında; “Erkek bakış açısına göre belirlenmiş aile içi ilişkiler ile ev işleri ve çocuk bakımına ilişkin geleneksel iş bölümüne dayalı olarak tanımlanmış kadın-erkek rolleri, ailede kız çocuklarının geleneksel rollere göre tanımlanması cinsiyetçi rollerle yetişmesi sonucunu doğurmuştur” dedi.

Panel, soru-yanıtlar bölümünün ardından sona erdi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor